caixa popular

Els ponts de ferro del Xúquer, senya d'identitat dels pobles de la Ribera

Entre els anys 1900 i 1917 en el tram mitjà i final del riu Xúquer, es van construir fins a sis ponts de ferro que van constituir una revolució per a les comunicacions entre els pobles situats a ambdues riberes i que van suposar l’entrada en la modernitat de les obres públiques en les nostres terres. Amb motiu d’aquest centenari, la Diputació de València va decidir crear l’any passat una exposició que, sota el títol “Els Pont de Ferro del Xúquer. 100 anys unint pobles”, abordara la història i singularitats d’unes infraestructures que no solament van possibilitar a principis del XX el desenvolupament dels pobles de la Ribera, sinó que, amb el pas del temps, s’han convertit en una joia del patrimoni valencià, amb un alt valor arquitectònic i artístic, però també social, doncs no podem obviar, que, al llarg dels últims 100 anys, aquests ponts han constituït un símbol d’unió entre els pobles i entre les persones.

Tots aquests elements estan presents en una exposició que ja ha pogut visitar-se Fortaleny, en la Universitat Politècnica de València i en la seu de Turisme del Consorci de la Ribera, a Algemesí, i que aquests dies es troba muntada a Albalat de la Ribera, després de la qual cosa està previst que continue la seua itinerància per Alzira, Gavarda, Riola, Cullera, Sueca i València. Una mostra que, en la seua part visible, aborda la història i singularitats d’aquestes construccions centenàries, mentre que en el seu esperit subjau la mateixa voluntat d’unió entre pobles que va ser la que va impulsar la construcció dels sis ponts.

En la Diputació de València som conscients que la col·laboració interinstitucional i la suma d’esforços són fonamentals per a poder portar avantprojectes que redunden el benefici dels nostres municipis i, per extensió, de tots els valencians i valencianes, que és, en definitiva, la nostra principal prioritat. I tant l’exposició en si, com la seua itinerància per diferents pobles i ciutats, responen precisament a aquesta voluntat de col·laboració.

Un esperit que queda reflectit a la perfecció en l’actual lema de la diputació: “Colze a colze amb els ajuntaments” i que s’instrumenta a través de diverses línies d’actuació, entre les quals figura la responsabilitat en la vertebració del territori. No en va, la Diputació de València és titular d’una xarxa de carreteres formada per més d’1.800 quilòmetres, que suposen la principal via de comunicació per a molts valencians i valencianes. Es tracta d’una àmplia xarxa que arriba a pràcticament tots els racons del territori, dins de la qual estan integrats, precisament, quatre dels sis ponts als quals està dedicada l’exposició.

Açò converteix a la Diputació de València en responsable de la seua conservació i de promoure actuacions de manteniment i rehabilitació que permeten seguir mantenint-los operatius. Exemple del compliment d’aquesta responsabilitat és l’obra que estem realitzant ara mateix en el pont Alfons XIII de Fortaleny: una actuació en la qual estem invertint més d’un milió i mitjà d’euros amb l’objectiu fonamental de retornar-la a l’ús i gaudi dels veïns una infraestructura completament rehabilitada, seguint l’esperit de la seua construcció, i reconvertida en una ruta ciclopeatonal.

I és que malgrat que l’Alfons XIII porta tancat al trànsit des dels anys 90 i els veïns de la Ribera compten amb una ruta alternativa a través de la variant de Sueca, considerem que una infraestructura tan singular i que tant representa per a Fortaleny i per a tota la comarca, no podia caure en l’oblit i en el desús permanent.

Açò bé ho saben i ho reconeixen els veïns de Fortaleny i del conjunt de la Ribera, doncs són conscients del valor que per als seus pobles van tenir aquest i la resta de ponts de ferro del Xúquer. Però és necessari que ho sàpien també tots els valencians i valencianes i a açò pretenem contribuir amb aquesta exposició.

Confie que amb ella, tots puguem conéixer una mica millor la història dels Ponts de Ferro del Xúquer. Que ens animem a visitar-los, gaudir-los i apreciar-los, que admirem el seu valor patrimonial i artístic i que contribuïm al fet que seguisquen alçant-se com a testimoniatge de la nostra història durant almenys altres cent anys.

PABLO SEGUÍ GRANER,
Diputat de Carreteres i Infraestructures de la Diputació de València


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 6 =

som
semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
Decidim VLC