25n
25N
25N

Els Plans Generals de 45 municipis valencians són coordinats des de la Diputació de València

Els Plans Generals de 45 municipis valencians són coordinats des de la Diputació de València
13/08/2016 -

La Diputació de València prestarà assistència tècnica als municipis d’Estivella (Camp de Morvedre), Museros (Horta Nord) i Albalat de la Ribera (Ribera Baixa) per a la redacció dels seus Plans Generals, tant dels plans estructurals com els d’ordenació detallada, documents que els permetran deixar arrere un planejament urbanístic basat en normes subsidiàries i definir les bases de creixement d’aquests municipis per als pròxims 20 o 30 anys.

Amb aquests són ja 45 els municipis de la província de València als quals l’Àrea d’Assessorament i Assistència Municipal, dirigit per la diputada Conxa Garcia, està prestant assistència tècnica per a l’elaboració dels seus Plans Generals. “El nostre principal objectiu és cobrir els treballs tècnics que no tenen capacitat d’assumir per falta de personal i recursos”, ha declarat la diputada. En aquest sentit, Conxa Garcia ha afegit que la nova Diputació “es va a bolcar amb tots ells per a preparar i tramitar de manera professional i àgil les sol·licituds d’assistència tècnica que requerisquen”.

El Pla General és el document que preveu les possibilitats de creixement d’un municipi, tant en el plànol urbanístic com en el turístic o industrial. És, per tant, un instrument bàsic sense el qual no és possible el desenvolupament de la localitat, tal com explica José Luis Romero, tècnic del Servei d’Assistència Tècnica a Municipis.

La seua elaboració, no obstant açò, és un procés complex i llarg, que requereix de la implicació coordinada d’un equip de professionals experimentats que ajude a encaixar les previsions i desitjos dels ajuntaments amb les exigències legals en matèria d’Urbanisme i Medi Ambient vigents a cada moment.

Prova d’aquesta complexitat és el fet que en els últims 10 anys amb prou faenes s’han aprovat 10 Plans Generals en la província de València; un en els últims tres anys.

Per aquest motiu, el paper coordinador de la Diputació de València resulta fonamental, sobretot per als municipis més xicotets, doncs la professionalitat i experiència acumulada durant anys dels tècnics provincials els permet prestar un valuós assessorament als ajuntaments a més d’exercir de mediadors qualificats entre aquests i els equips redactors.

Així doncs, l’assistència tècnica de la institució provincial es tradueix en la contractació de l’equipe redactor, la coordinació dels treballs per una arquitecta provincial i, en el cas dels municipis menors de 5.000 habitants, com Estivella o Albalat de la Ribera, l’assumpció del 40% del cost del Pla General. De l’import que han d’abonar els ajuntaments, només el 10% s’aporta al principi, deixant el 90% restant per al moment en el qual el Pla General estiga completament finalitzat, la qual cosa suposa un avantatge afegit per als consistoris.

I és que l’elaboració d’un Pla General suposa un alt cost econòmic per als ajuntaments, que convé preveure i planificar al llarg del temps que dure la seua elaboració. Concretament, els últims concursos publicats per a la contractació dels treballs de redacció contemplen un import màxim d’adjudicació de 150.000 euros per a cadascun d’ells i el termini màxim d’execució de sis anys, pròrrogues incloses, encara que pot haver-hi casos puntuals en els quals el temps fins a aconseguir l’aprovació final del pla es perllongue un poc més enllà.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + un =