25n
25N
25N

Els MIR es concentren davant la Conselleria de Sanitat vestits amb bosses de fem per a exigir millors condicions

Els MIR es concentren davant la Conselleria de Sanitat vestits amb bosses de fem per a exigir millors condicions
05/08/2020 -

Desenes de metges interns residents (MIR) estan concentrats aquest dimecres a les portes de la Conselleria de Sanitat vestits amb bosses de fem, com les que van haver de portar durant la pandèmia, per a exigir condicions com una jornada màxima de 37,5 hores setmanals i hores extravoluntàries.

Després de dues setmanes en vaga, la protesta ha omplit de cartells la cantonada del carrer Misser Mascó de València amb lemes com ‘Que els aplaudiments es convertisquen en drets’, xiulades i crits de ‘dimissió, Ana Barceló’ dirigits a la consellera de Sanitat Universal.

Els joves han protagonitzat una asseguda amb les mans enlaire i encadenades i han romàs durant diverses hores davant Conselleria, mantenint l’ús de mascareta. Volen que se’ls considere com a comité de vaga sense “fòrums paral·lels ni simbòlics” com el convocat per Sanitat per a negociar la situació dels MIR amb els sindicats amb representació.

“Ja que Conselleria es nega a negociar amb els residents, ens fem sentir com sabem: fent guàrdia. No desistirem fins que ens citen a negociar. Sabran el que és un metge barallant pels seus drets”, clama el comité de vaga en xarxes socials, i promet seguir amb la protesta fins que Sanitat els “escolte”.

Entre les seues reivindicacions destaca l’equiparació de la jornada de treball i descansos amb la d’un metge adjunt, amb mesures com a descans obligatori de 36 hores després de les guàrdies de dissabte, com a marca la normativa europea, i lliurança d’un dia addicional després de les guàrdies de diumenge i festius.

També exigeixen una jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores setmanals (8 a 15 hores, dilluns a divendres i un dissabte cada tres setmanes com a màxim), distribuïdes en un màxim de 35 hores de prestació laboral i un mínim de 2,5 formatives.

Unes altres de les peticions dels MIR són la cotització de les hores de guàrdia mèdiques, ja que en el seu cas és obligatòria sense que tinguen unes retribucions bàsiques, i que les hores ordinàries complisquen una sèrie de requisits: voluntàries, d’obligatori descans segons les directives comunitàries i sense passar de les 80 hores anuals, conforme al límit que estableix l’Estatut del Treballador.

CONCILIACIÓ, SALARIS I TUTORS

En la mateixa línia, volen el reconeixement del dret a l’hora diària de conciliació familiar i l’exempció o reducció del nombre de guàrdies durant un any si tenen un fill menor d’un any, tant pares com mares, en tots dos casos igual que els funcionaris.

Respecte als salaris, els vaguistes reclamen equiparació salarial amb les altres comunitats autònomes, la qual cosa implica un increment del complement de residència, i un augment del preu de l’hora de jornada complementària en diversos percentatges sobre la retribució d’un metge adjunt. També demanen cobrar igual les guàrdies de festius o dies especials i l’abonament de dietes i desplaçament diari i puntual (rotacions externes).

Proposen sobre aquest tema tindre un dret a quatre mesos de rotació externa per any, així com una ràtio màxima de quatre residents per adjunt, l’obligatorietat del mínim d’un tutor de residents per guàrdia d’urgències i ampliar els dies dedicats a formació a 20 anuals, amb l’única autorització del tutor.

Entre la resta de peticions: descans mínim de 12 hores entre jornades; que les baixes, permisos, vacances o malalties no suposen canvis en l’organització ni sobrecàrrega de treball; materials adequats i homologats i assegurar el seu estoc en cas de crisi sanitària; espais de descans dignes; assegurança de responsabilitat civil que cobrisca totes les possibles reclamacions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × un =