25n
Orgull
Orgull

Els horts urbans d'Alaquàs, tot un referent ecològic i saludable

Els horts urbans d'Alaquàs, tot un referent ecològic i saludable
18/01/2017 -

Els Horts Urbans d’Alaquàs seran un referent per al debat mundial sobre l’alimentació que se celebrarà a València el pròxim mes d’octubre amb motiu de la seua declaració com a Capital Mundial de l’Alimentació per al 2017 per l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).

El Comissionat de València, Capital Mundial de l’Alimentació 2017, Vicent Domingo, va visitar dissabte passat els Horts Urbans d’Alaquàs per a conéixer el treball i el mètode desenvolupat. El representant va traslladar a l’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i a la Regidora de Medi ambient, Diana Muñoz, la seua intenció que el model d’alimentació saludable dut a terme en els Horts d’Alaquàs siguen un referent i va destacar el treball desenvolupat durant aquests anys en aquest espai que s’ha convertit en un element significatiu de l’horta de València.

L’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos, ha destacat “el compromís de l’Ajuntament d’Alaquàs amb les polítiques alimentàries i de protecció de l’horta així com amb el foment de l’agricultura sostenible i de proximitat” i ha posat a la disposició de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura i de l’Ajuntament de València, aquesta experiència d’Alaquàs.

La primera edil ha insistit en “la singularitat d’aquests Horts no solament per la seua extensió i pel seu model educatiu sinó pel que suposa el seu treball en el foment de pràctiques d’alimentació saludable per a consum propi i la seua vinculació amb la terra”. Elvira García ha destacat també el seu caràcter participatiu i l’oportunitat que dóna aquest espai als més de 150 usuaris dels horts, associacions, col·lectius i col·legis que també disposen d’un espai per a la pràctica de l’agricultura.

18.000 metres quadrats i 156 parcel·les

La Xarxa d’Horts Urbans d’Alaquàs es va crear l’any 2013 amb l’objectiu de fomentar la participació ciutadana i el desenvolupament sostenible, l’educació ambiental, la recuperació de l’agricultura tradicional i ecològica, a més de promoure les relacions i la intercanvie intergeneracional.

Un total de 18.000 metres quadrats per a l’hort i més de 150 parcel·les formen aquesta xarxa desenvolupada en diverses fases com a compromís de l’actual equip de govern en l’Ajuntament. La dotació dels terrenys ha sigut sempre fruit d’un acord entre l’Ajuntament i els propietaris veïns i veïnes d’Alaquàs, que han realitzat un gran esforç per a l’engegada d’aquesta iniciativa.

Està estructurada en tres fases. La primera, amb una extensió de 7.688 metres quadrats, és l’anomenada l’Hortet de Ramon, en homenatge a la família propietària. La segona fase és la coneguda com a l’Hortet de l’Escoleta, precisament al costat de l’Escola Municipal Infantil i configurada com un projecte pedagògic obert a l’ensenyament. L’última fase ha sigut la de l’Hort de Rioja amb 9000 metres quadrats i 79 parcel·les.

La Xarxa s’ha convertit amb el pas dels anys en tot un referent a nivell nacional. El projecte ha sigut posat com a exemple en fòrums nacionals com el Congrés Nacional d’Agricultura Ecològica, Urbana i Periurbana que celebra la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica per a intercanvi d’experiències.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + 10 =