25n
25N
25N

Els forns torrentins es preparen per a la campanya “A Nadal i Reis, menja casca i tortell”

L’Oficina de Promoció i Ús del Valencià fomenta amb esta iniciativa el valencià en l’àmbit comercial amb una campanya que promou el lèxic i les tradicions valencianes

Els forns torrentins es preparen per a la campanya “A Nadal i Reis, menja casca i tortell”
21/12/2017 -

L’Ajuntament de Torrent, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià ha posat en marxa una campanya “A Nadal i Reis, menja casca i tortell”, adreçada a tots els forns de la localitat per a promoure l’ús del valencià entre la població i alhora mantindré les tradicions i promoure els dolços típics valencians d’esta època nadalenca, sobretot el Dia de Reis, que són el tortell de Reis i la casca.

Per això, este dimecres Patricia Sáez, regidora de Dinamització Lingüística i Andrés Campos, regidor de Comerç, han fet una visita al forn del president del Gremi de Forners de Torrent, Antonio Cuñat, que els ha rebut en qualitat de representant de tots els forns de la ciutat per a presentar la campanya i donar suport al valencià i al comerç de proximitat, i en este cas, promoure els productes dels forns i pastisseries de la ciutat.

Amb esta campanya, des de l’Oficina s’ha fet arribar als forns i pastisseries els materials de la campanya, un cartell amb els dibuixos i els ingredients i la recepta d’estos dolços típics d’estes festes perquè els puguen penjar en els aparadors i així fer difusió dels seus productes i també els han facilitat la targeta que va dins dels tortells de Reis, amb l’explicació de l’origen d’este dolç, amb el text en valencià i que així la puguen  col·locar en les caixes dels tortells que elaboren per a estes festes i així que els clients troben la targeta en valencià.

CASCA

La casca és el dolç típic de la cuina valenciana, està feta amb ametla mòlta, sucre i ous, i es pot farcir de rovell confitat, moniato o carabassa. També pot anar acompanyat de canyella, raspadura de taronja, de llima, o merenga. En general sol tenir la forma d’anella o de serp.
Encara que està perdent-se, sempre ha estat una tradició regalar la casca als xiquets, sobre tots els padrins als fillols i les filloles. La tradició diu que els Reis d’Orient portaven les casques per als xiquets, tal com mostra una cançó popular que s’ha mantingut amb certes variacions al llarg dels anys:
“Senyor Rei, jo ja estic ací,
porte’m casques per a mi,
les garrofes i la palla,
per al seu rossí…”

TORTELL

El tortell de Reis té també forma d’anella més o menys redona o ovalada, però la pasta és com la d’un pastís i el farciment, pot ser de massapà, nata, cabell d’àngel, etc. Està completament cobert, també pels costats, per la massa. Està ricament decorat de  fruita confitada (cireres, taronja i pell de meló d’Alger) i fruita seca (habitualment pinyons) i conté dos sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis)

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =

bombers
CCCC