25n
Orgull
Orgull

Els cultius d'hortalisses i cítrics i la ramaderia són els principals perjudicats pel temporal dels últims dies segons LA UNIÓ

Els cultius d'hortalisses i cítrics i la ramaderia són els principals perjudicats pel temporal dels últims dies segons LA UNIÓ
21/01/2017 -

La combinació de fred, pluja, neu, vent i pedra dels últims dies ha provocat una sèrie de danys d’importància relativa en el camp valencià i la pitjor part se la porten les hortalisses, els cítrics i la ramaderia a més d’algunes infraestructures agràries; segons informa LA UNIÓ de Llauradors en una estimació provisional doncs sembla continuar en les pròximes hores el temporal.

El cultiu més afectat pel fred són les hortalisses i dins d’elles la carxofa que ha patit deterioració visual del producte i un desproveïment de mercat en interrompre’s la collita uns dies. La zona amb majors pèrdues se situa en la meitat sud d’Alacant. No existeix constància que les gelades hagen afectat als cítrics.

El sector ramader s’ha vist afectat pel fred i la neu doncs veurà incrementat els costos d’alimentació davant la impossibilitat d’eixir a pastar els animals i les granges experimentaran també un augment dels costos de calefacció, just en el moment més àlgid del preu de l’electricitat i gasoil.

La neu ha sigut molt ben rebuda en el camp perquè suposa una aportació d’aigua important per a algunes zones d’interior i els cultius de secà. Només en el cultiu de l’olivera i cítrics, encara que de manera puntual, ha pogut haver-hi trencament de branques i en el de raïm així mateix alguna espatlera de la vinya.

La pedra d’este dijous malgrat la seua aparatositat, tenia afortunadament una grandària xicoteta i anava molt barrejada amb aigua. Va afectar sobretot a unes 4.000 hectàrees, fonamentalment de cítrics en les comarques de la Ribera, la Safor i la Marina. És prompte per a avaluar danys, però el fet que la collita estiguera ja bastant avançada minimitzarà els mateixos. Este divendres s’ha produït una nova tempesta acompanyada de pedra que ha afectat a la comarca de l’Horta on hi ha 1.000 hectàrees conreades d’hortalisses que hauran patit els seus efectes, però convé esperar per a efectuar la valoració fins a accedir als camps i veure la gravetat de la situació. També el vent ha afectat a infraestructures i haurà tirat collita de cítrics de l’arbre a terra durant estos dies enrere.

El temporal ha provocat així mateix dany en infraestructures agràries com a bardises, tanques, hivernacles o les dificultats d’accés als camins que condueixen als camps. Aquest episodi de noves adversitats climatològiques s’afegeix a les dels últims mesos que van començar amb una greu sequera o les fortes pluges i inundacions de finals de novembre i principi de desembre. Per to això LA UNIÓ torna a reclamar a les dues Administracions Públiques (Govern Central i Generalitat) que consensuen una sèrie de mesures compensatòries per als llauradors i ramaders afectats, entre les quals destaca:

– Impulsar declaració institucional de les Corts Valencianes de suport al sector i reivindicació de més inversió en infraestructures agràries, a la qual s’haurien d’adherir diputacions provincials i ajuntaments.

– Concessió d’ajudes d’Estat (ajudes de minimis): 15.000 € per empresa agrària en tres anys. Reglament (UE) nº 1408/2013 de la Comissió de 18 desembre 2013.

– Reducció del mòdul en l’IRPF per a produccions i zones afectades.

– Condonació del pagament de l’Impost de Béns Immobles de les parcel·les conreades. En tractar-se d’un tribut local, se sol·licita que la pèrdua d’ingressos dels ajuntaments i diputacions provincials siga compensada amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat.

– Bonificació del 50% de les quotes de la Seguretat Social durant vuit mesos.

– Taxació de l’assegurança indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida. És a dir que s’indemnitze el 100% del dany real.

– Establiment de préstecs amb interès subvencionat per als afectats.

– Subvenció dels productes fungicides usats per a evitar danys addicionals en producció i plantació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 2 =