Els col·lectius vulnerables tenen en el teatre una eina d'inclusió social

Josep Policarpo, director de l'Escalante: “Les experiències estan resultant especialment gratificants perquè són col·lectius als quals resulta difícil arribar però que, d'altra banda, tenen moltes necessitats”

Guardar

rosa-perez-visita-escuela-teatro-escalante
rosa-perez-visita-escuela-teatro-escalante

L'Escola del Teatre Escalante va començar el novembre passat un projecte d'arts escèniques dirigit a col·lectius vulnerables, que situa al centre depenent de la Diputació com una de les poques opcions a València per a realitzar activitats d'aquest tipus i reflecteix un canvi “molt positiu” en la gestió del centre, en paraules de la diputada de Teatres,  Rosa Pérez Garijo.

Pérez Garijo va visitar aquest dilluns les instal·lacions de l'Escola i va aplaudir el seu “nou funcionament”, fruit del gir social pel qual aposta l'equip de Govern de la Diputació i que s'ha traduït en un programa d'activitats i formació per a intèrprets professionals; xiquets i joves, i col·lectius vulnerables.

El curs actual ha suposat la transició cap a aquest model d'escola de teatre més social, que es consolidarà durant els cursos 2017/2018 i 2018/2019 a través d'un nou contracte. “Ja estem treballant en els nous plecs que regiran la licitació perquè el servei de l'Escola de Teatre Escalante puga començar el nou curs amb normalitat”, va explicar la diputada.

“Aquesta és una visita que teníem pendent per dues qüestions: primera, perquè el servei de l'Escola és nou, començàrem a principis de novembre; i també perquè volíem veure fins a quin punt estava afectadaper les obres, però ja hem vist que no hi ha problema i està perfecta”, va afegir.

“Enguany hem volgut incloure teatre inclusiu pensat per a gent amb diversitat funcional i dones víctimes de violència masclista, en risc d'exclusió o ambdues coses”, va destacar el director de l'Escalante, Josep Policarpo, qui va acompanyar la diputada per les diferents sales de l’Escola, que està situada en el mateix edifici que alberga el teatre, tancat provisionalment per obres.

Sobre aquestes experiències, materialitzades en diversos grups d'aprenentatge, Policarpo va considerar que estan “resultant especialment gratificants perquè són col·lectius als quals resulta difícil arribar però que, d'altra banda, tenen moltes necessitats i l'instrument del teatre s'està revelant molt útil com a element d'integració i inclusió”.

Pérez Garijo va xarrar amb els i les alumnes per a conéixer “com podem millorar” i va considerar aquesta nova etapa com “molt positiva” per a tots ells, i especialment per als grups de dones, de les quals va comentar amb admiració que estrenaran una obra en una gala benèfica la setmana vinent.

El director de l'Escalante va repassar l'ampli programa que ofereix l'Escola, que abasta una vessant professional, amb un cicle de formació en art dramàtic per als alumnes que volen ser actors, i una altra més social, destinada a xiquets, xiquetes i joves. “Aquests cursos cada vegada tenen més demanda, ja que han demostrat ser els més útils en el procés de formació de la personalitat”, va comentar.Respecte al projecte de teatre inclusiu, Policarpo va destacar que encara que existia incertesa sobre el seu acolliment, hi ha hagut molts inscrits i constitueix “una de les poques opcions en la ciutat per a fer activitats d'aquest tipus per a un col·lectiu amb aquestes necessitats”.

Destacats