caixa popular

Els ‘altres’ usuaris de la carretera

Des de fa dos anys, en la Diputació de València estem desenvolupant una nova manera d’entendre la gestió de la nostra xarxa de carreteres des del punt de vista de la seguretat, l’eix fonamental de la qual se centra en la necessitat de parar esment no solament als vehicles sinó també a un altre tipus d’usuaris que comparteixen amb ells la via, com poden ser els ciclistes i els vianants. Es tracta de visualitzar la xarxa de carreteres valencianes com un mitjà de vertebració del nostre territori, que qualsevol ciutadà ha de poder utilitzar de forma segura per a desplaçar-se entre els diferents municipis o comarques, independentment del mitjà que utilitzen per a eixos desplaçaments.

Aquesta concepció, impregna ja totes les actuacions que des de l’Àrea de Carreteres de la Diputació de València estem duent a terme, atenent sempre a eixa multiplicitat d’usuaris i al fet que aquests no sempre poden compartir el mateix espai sobre la calçada. I és que no podem oblidar que, si bé existeix un tipus de ciclista esportiu, per al qual el seu “terreny de joc” natural és la carretera, hi ha un segon tipus de ciclista per al qual la bici és un mitjà de transport o simplement d’esbarjo, i que, com el vianant, requereix d’espais diferenciats i protegits.

Per als primers, les actuacions han d’anar encaminades a informar i advertir a la resta d’usuaris de la via de la possible presència d’aquests ciclistes de manera que extremen la seua seguretat, implantar mesures de reducció de velocitat i fins i tot ampliar vorals o adequar cunetes que faciliten en un moment determinat eixe ús compartit de la calçada en majors condicions de seguretat. Actuacions totes elles que ja s’estan duent a terme i en les quals esperem aprofundir en els pròxims mesos.

No obstant això, per als segons, és necessari anar un pas més enllà, i crear nous espais ad hoc que, si bé poden estar integrats en la carretera, han d’estar físicament separats d’esta, de manera que l’espai no puga ser envaït pels vehicles. Vies ciclopeatonals que, fruit de la demanda cada vegada major de la ciutadania, han començat a aparéixer ja en molts municipis i també en diversos punts de la xarxa de carreteres de la Diputació.

Aquestes actuacions han sigut només la punta de llança d’un ambiciós pla que, després d’un diagnòstic en profunditat de tot el territori, va a permetre crear un tramat de vies ciclopeatonals en totes les comarques amb el qual dotarem d’un plus a les nostres carreteres des del punt de vista de la mobilitat segura i sostenible. I posem l’accent en el concepte de la sostenibilitat, perquè l’objectiu és a més facilitar i promoure l’ús del transport no motoritzat en trajectes que són susceptibles de ser realitzats a peu o amb bicicleta, com a desplaçaments entre municipis propers o trasllats entre nuclis poblacionals i poliesportius, estacions o polígons industrials.

En un moment en el qual el focus informatiu s’ha centrat precisament en l’accidentalitat dels ciclistes en la carretera, es demostra més que mai la importància que des de les administracions públiques apostem per aquest concepte de mobilitat global, i la necessitat que tinguem en compte a l’hora de planificar actuacions eixa coexistència de diferents tipus d’usuaris, motoritzats i no motoritzats, perquè estic convençut que aquest és el millor camí per a aconseguir garantir unes carreteres segures per a tots i totes.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 11 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats