25n
25N
25N

Els ajuntaments de La Safor compleixen amb els terminis de les obres

El 31 de desembre va finalitzar el termini de justificació de les obres amb càrrec al pla impulsat per la Diputació de València en 2015 i dotat amb 70 milions d’euros, el nivell dels quals d’execució en la comarca és del 100%

Els ajuntaments de La Safor compleixen amb els terminis de les obres
23/02/2017 -

Tots els ajuntaments de La Safor han aconseguit concloure dins del termini establit les 120 obres impulsades en el marc del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) de la Diputació, a les quals se sumen 66 projectes i adreces d’obra finançats amb càrrec a aquest mateix pla. En total, 186 actuacions realitzades en la comarca gràcies a un programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear gens més accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.

Aquesta decisió va suposar per als 31 municipis de la comarca una injecció addicional de més de 6,5 milions d’euros amb els quals poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques.

Els ajuntaments van tenir un primer termini d’amb prou faenes dos mesos, entre octubre i desembre del 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l’ajustat del temps, s’ha saldat amb un 100% d’execució quant a projectes realitzats. En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que valen la pena”.

 

Resoldre “problemes reals”

Els 6.542.745,39 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS en els municipis de La Safor han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.

En concret, per tipus d’inversió, de les 186 actuacions finançades en la comarca amb càrrec a aquest pla, el 44% corresponien a adreces i projectes d’obra i la resta, 120, a inversions directes en béns i serveis municipals. D’aquestes, un total de 56 (44%) han anat destinades a la rehabilitació o ampliació de l’equipament, amb 17 intervencions en instal·lacions esportives, 9 en edificis o espais culturals, 8 en equipament social, 6 en instal·lacions educatives, 5 en edificis administratius o institucionals i 11 han sigut destinades a la millora d’un altre tipus d’instal·lacions (sanitàries, turístiques o lúdiques, entre altres).

L’actuació en la via pública, mitjançant la reurbanització, asfaltat o pavimentació de carrers, la millora de carreteres i camins, ha sigut l’objectiu de 30 de les obres realitzades (25%), mentre que la intervenció en zones verdes ha centrat 12 de les actuacions (10%). La resta d’obres han anat destinades a realitzar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i de sanejament (8%) i en l’enllumenat públic (3%), així com a l’aplicació de les noves tecnologies, a fi d’informatitzar o modernitzar serveis municipals (7%).

En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que feia anys que estaven sense atendre’s, bé per falta de recursos o simplement per desinterés”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que aqueixes inversions s’executen i avui siguen realitats que poden gaudir els veïns dels municipis valencians”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint + huit =