25n
25N
25N

Els noms franquistes ja es comencen a eliminar dels carrers de València

Durant el passat cap de setmana, ja es van començar a canviar alguns rètols a la ciutat, i pròximament s’utilitzaran únicament les noves denominacions.

Els noms franquistes ja es comencen a eliminar dels carrers de València
05/02/2019 -

En setembre de 2017, València va canviar els noms a 51 carrers, places i avingudes de la ciutat amb objectiu d’eliminar totes les denominacions relacionades amb el franquisme i complir, més de 10 anys tard, amb la Llei de Memòria Històrica. En aquells dies, es va decidir establir un període de convivència entre la nova denominació i l’antiga, per a evitar confusions i facilitar l’adaptació del veïnat i els comerços. Arran d’això, l’Ajuntament també va decidir modernitzar el disseny de les plaques, fent-les més llegibles i aportant informació sobre el nom del carrer, en les quals siga necessari.

Ja ha passat més d’un any, el temps d’adaptació previst fins al canvi definitiu, i ja es comencen a veure als carrers les noves plaques. La denominació antiga va deixar de ser l’oficial a partir del passat 31 de desembre del 2018.

El procés de selecció dels carrers que necessitaven el canvi es va iniciar amb un informe encarregat a l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, que va analitzar i va seleccionar entre els expedients aprovats entre 1939 i 1979, aquells carrers, places o avingudes que estigueren dedicades a personalitats franquistes. El llistat complet dels canvis es va fer públic en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en maig del 2017, i es pot consultar ací.

El procés de convivència entre la denominació antiga i la nova, ja ha finalitzat

Amb aquest canvi, es podrà llegir en els cartells el nom del carrer amb la tipografia corporativa de la marca d’Ajuntament, més gran i llegible; a més d’afegir el nom del barri en què es troben, i una llegenda explicativa sobre el nom, com el càrrec de la persona que nomena el carrer. Ara com ara, no està previst substituir els cartells en carrers que no canvien de nom, llevat que es troben en mal estat.

Els canvis, amb 12 anys de retard

Però aquest canvi ha sorgit de la necessitat de legalitzar els noms d’alguns carrers que, fins fa a penes un any, continuaven fent referència a la dictadura franquista. Fins a la present legislatura no s’havia proposat la seua modificació, incomplint així amb la llei de Memòria Històrica, aprovada en 2007 pel govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero.

Un dels canvis més importants és el del carrer Baró de Càrcer, que ja denomina Avinguda de L’Oest. També ha canviat l’Avinguda General Urrutia, ara Estimat Granell Mesado (militar); el carrer General Fangós canvia a Jerònima Gal·lés o fins i tot el carrer Comandant Franco, a carrer Castelló d’Albufera. Així un total de 51 canvis que la ciutadania prompte podrà observar als seus carrers.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + vint =

Valencia activa
bombers
Valencia activa