25n
Orgull
Orgull

Elena Mendoza, nova compositora en residència del Palau de la Música i de l'Orquestra de València

Glòria Tello subratlla la importància de “fomentar la creació de nova música amb compositores de prestigi internacional”

Elena Mendoza, nova compositora en residència del Palau de la Música i de l'Orquestra de València
24/08/2021 -

La compositora Elena Mendoza serà la pròxima compositora en residència del Palau de la Música i de l’Orquestra de València. Així ho ha anunciat la presidenta del Palau i regidora de Cultura, Glòria Tello, qui ha afirmat que Mendoza “és una de les millors compositores de l’actualitat, que pren el relleu de Francisco Coll i de Claudia Montero, a qui guardem en el record i que, desgraciadament, no va poder exercir la seua residència”.

“Per a nosaltres és molt important”, ha afegit Tello, “fomentar la creació de nova música amb compositores de prestigi internacional, que suposen un pas avant en l’excel·lència en la qual estem treballant per a la nostra Orquestra”.

La prestigiosa autora, que actualment viu i treballa a Berlín, ha sigut la primera compositora a rebre el premi Nacional de Música en 2010. També ha obtingut el Musikpreis Salzburg 2011, el Kunstpreis Berlin 2017 i el Heidelberger Künstlerinnenpreis 2019.

A més, la seua música ha format part de nombrosos festivals i temporades de concerts internacionals com el Wittener Tage für Neue Kammermusik, Ars Musica Bruxelles, Ultraschall Berlin, World New Music Festival, Jornades de Música Contemporània de Dresden, Steirischer Herbst Graz, Nous Sons Barcelona, MärzMusik Berlin, Eclat Stuttgart, Acanthes Metz o Musica Viva München, entre altres. Actualment és catedràtica de composició en la Universität der Künste de Berlín.

Una de les funcions de la compositora en residència serà la de crear una obra simfònica per a la seua estrena mundial en 2023 amb l’Orquestra de València. A més, rep l’encàrrec de treballar en la tercera edició del Programa de Joves compositors, que es desenvoluparà al febrer i setembre de 2022 i que està dirigit a joves autores i autors, tant de l’àmbit nacional com internacional.

Per al director del Palau de la Música, Vicent Ros, aquest aspecte didàctic i formatiu “és essencial per a nosaltres i suposa una gran oportunitat perquè joves compositores i compositors treballen amb una orquestra professional, i amb una prestigiosa compositora internacional”. Amb aquest programa “s’ompli un buit que existia en els estudis d’aquests joves en l’àmbit de la composició”, ha afegit.

Elena Mendoza va nàixer a Sevilla, on va realitzar estudis de Filologia Alemanya. Es va formar en piano i composició al Conservatori Superior de Música de Saragossa, amb Teresa Catalán, i va aprofundir la seua formació en destinacions internacionals: a Augsburg, amb John Van Buren; en la Robert-Schumann Hochschule Düsseldorf, amb Manfred Trojahn; i en l’Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, amb Hanspeter Kyburz. El seu catàleg comprén música de cambra i d’orquestra; i relata un especial interés pel teatre, el treball amb l’espai i la musicalització del llenguatge.

Els majors exponents d’aquesta faceta multidisciplinària són les obres de teatre musical “Boira” (basada en l’obra homònima de Miguel d’Unamuno, realitzada en l’Europäisches Zentrum der Künste Dresden Hellerau en 2007) i “La ciutat de les mentides”, basada en textos de Juan Carlos Onetti, que va ser composta per encàrrec de Gerard Mortier per al Teatre Reial de Madrid i estrenada en 2017. Tots dos treballs estan realitzats en estreta col·laboració amb el director d’escena Matthias Rebstock. El seu tercer treball en comú, “Der Fall Babel”, per encàrrec del Festival de Schwetzingen (Alemanya) va ser estrenat l’abril de 2019 amb gran èxit de públic i crítica.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + 16 =