25n
25N
25N

El xalet d'Aben al-Abbar albergarà un nou equipament públic obert al veïnat del barri d'Albors

El xalet d'Aben al-Abbar albergarà un nou equipament públic obert al veïnat del barri d'Albors
22/06/2020 -

El xalet d’Aben al –Abbar, habitatge unifamiliar situat en el barri d’Albors, amb tipologia valència tradicional de principis del segle XX, albergarà un «equipament dotacional obert al seu entorn, que es completarà amb l’adequació de la parcel·la». L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, veïnat de la zona, ha visitat hui aquest immoble municipal per a comprovar el resultat de les obres de rehabilitació i condicionament que s’han dut a terme amb un pressupost de quasi mig milió d’euros (499.999,99 euros), finançat per la Diputació Provincial de València, conforme el conveni signat amb l’Ajuntament per a concedir ajudes per a la intervenció en edificis municipals de valor patrimonial.

L’alcalde ha destacat que aquesta intervenció «permetrà al veïnat del barri d’Albors, en el districte de Camins al Grau, disposar d’aquestes instal·lacions que tindran també un ús cultural». L’edifici consta d’una planta baixa i una primera planta amb una superfície total de 399 metres quadrats, i està construït sobre una parcel·la de 1.029 metres quadrats, en els quals ara s’intervindrà.

En finalitzar el recorregut per aquest immoble situat en el número 7 del carrer que dona nom de l’edifici, Joan Ribó ha recordat que les obres d’aquesta dotació pública del districte de Camins al Grau es contemplaven en el Pla d’Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial iniciat per l’Àrea de Govern Interior en 2015, dissenyat per a recuperar i cuidar el patrimoni valencià, així com per a potenciar el seu ús ciutadà. «En aquest marc, ha aclarit- es troba el xalet d’Aben al –Abbar, que té un important valor simbòlic perquè, segons alguns historiadors, va poder haver sigut el lloc en el qual es va fer l’última reunió el govern de la Segona República abans del seu exili».

Per part seua, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha explicat que «la recuperació d’aquest espai oblidat per governs anteriors suposa el compliment d’una reivindicació veïnal». De fet, el hui alcalde de València, el gener de 2014, ja va presentar una moció a la Comissió d’Urbanisme «que exigia al llavors govern del Partit Popular que destinarà les partides econòmiques necessàries per a la rehabilitació integral d’aquest xalet».

D’altra banda, Luisa Notario ha ressaltat que les obres s’han dut a terme «amb la finalitat de recuperar al màxim i de la manera més fidel possible l’estructura original de l’edifici que compta amb més de 100 anys d’història».

La primera construcció data de 1916. Es tractava d’un habitatge unifamiliar amb un únic cos, de dues altures, situat en el centre d’un solar rectangular que manté les mateixes proporcions que l’actual. L’edificació va patir diverses ampliacions entre 1916 i 1930, que mantenien el volum original i afegien elements com un balcó i un volum annex. En 1930 es va realitzar l’última ampliació, rellevant per ser la que ens ha arribat; on es repeteix de manera simètrica el volum afegit en un costat.

ADEQUACIÓ DE LA PARCEL·LA

Tenint en compte l’anàlisi de l’edifici existent i el programa de necessitats plantejat per a un ús polivalent de l’edifici, l’actuació s’ha realitzat de l’exterior de l’edifici cap a l’interior. El projecte s’ha centrat en la rehabilitació i reforç de l’envolupant i l’estructura de l’edifici.

I una vegada recuperat l’immoble, ara es procedirà a l’adequació de la parcel·la, amb una rectificació de la tanca principal uns 2 metres cap enrere i fer permeable uns dels laterals per a poder visualitzar el seu interior, atenent a una reivindicació veïnal que es plasmà en un procés de participació Decidim «per tal que aquest espai siga més segur i estiga integrat en el barri». Aquesta actuació comptarà amb un pressupost de 181.647,24 euros, IVA inclòs. «La intenció de l’Ajuntament és atendre les demandes dels veïns i veïnes per millorar l’espai públic circumdant i fer d’aquest equipament una centralitat del barri a escala de patrimoni, participació i paisatge urbà», ha destacat l’alcalde Joan Ribó.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 4 =