El veler Deessa Maat atracarà a València per a netejar les seues platges amb la seua campanya 'Azul oscuro, casi plástico'

Guardar

Velero
Velero

El veler d'Ecologistes en Acció ha salpat des de Cadis rumb a València. La tripulació amb 36 activistes solquen el Mediterrani en la nova campanya de lluita contra els fems marins junt amb l'associació valenciana de BIOagradables a València. Està prevista una neteja de fons marins enfront de la platja de Les Arenes, una protesta a les portes de l'Oceanogràfic i la presentació de l'últim informe sobre la contaminació del nostre fons marí.

El veler ecologista La Diosa Maat atracarà a València demà per a realitzar una neteja de fons marins així com diverses activitats, amb el suport de l'associació activista de voluntariat valenciana BIOagradables, Emilio Beladiez, responsable de BIOagradables assenyala que l'objectiu és "fomentar la conscienciació ciutadana sobre la contaminació que pateix el Mediterrani". Beladiez detalla que en la visita de Diosa Maat "es presentarà l'últim informe sobre l'acumulació de fems i plàstics. També hi ha prevista una protesta pacífica en defensa de la llibertat dels animals que pateixen la captivitat en l'Oceanogràfic de València, així com jornades i campanyes de sensibilització ciutadana", assenyala. Ecologistes en Acció posa la veu d'alerta en l'amenaça de la biodiversitat que pateix el mediterrani per la contaminació i que arriba a la cadena alimentària posant en risc nostra salut. El punt calent (hotspot) de biodiversitat que sustenta les comunitats del Mediterrani andalús, valencià i la costa nord del Marroc, s'ha convertit al seu torn en un focus de contaminació que està amenaçant greument els seus recursos.

Cada hora aboquem al mar 675.000 quilos de fem. D'estos, entre el 60 i el 70% són plàstics, material que tarda fins a 500 anys a degradar-se per l'acció del sol i el contacte amb l'oxigen, i que mai arriba a desaparéixer del tot. En l'àmbit mundial, s'usa una mitjana de 2 milions de bosses de plàstic per minut, les quals acaben surant pels nostres mars i oceans, sent sovint confoses amb aliment i afectant més de la meitat dels mamífers marins per embull o ingestió, segons dades de la Comissió Europea."

"El plàstic no desapareix, per la qual cosa hem d'impulsar la transició cap a un sistema de producció i consum responsable i sostenible que aposte per la reducció, un sistema lliure d'envasos de caràcter tòxic, basat en el retorn en origen d'envasos reutilitzables, on els residus generats es convertisquen en recursos aprofitables", afirma Sara Acuña, responsable de la campanya. El gran palmito de problemàtiques del medi marí estaran arreplegades en l'exposició itinerant a bord del veler 'Azul fosc, quasi plàstic', on, a més, podrem familiaritzar-nos amb iniciatives com a Banderes Negres, Clean Up The Med, la xarxa Delphis d'assistència a encallaments o la guia 'Sin roïna espina', sobre consum responsable de peix i marisc. Per a aprofundir, podrem assistir a la gran oferta de jornades tècniques i als cicles de conferències locals, aportant una visió global i integrada de l'estat dels nostres mars i costes. Oculta als nostres ulls, el 70% del fem marí descansa en els fons, segons dades de l'Agència Europea del Medi Ambient. Alguns tímids avanços no són ni de bon tros suficients enfront de l'objectiu global de reducció per a 2020, per la qual cosa Ecologistes en Acció considera decisiu el paper que exercirà una ciutadania informada i exigent per a impulsar la transició cap a un model basat en polítiques públiques més sostenibles i saludables en matèria de residus.

Destacats