L'univers de Martin Parr triomfa al Centre del Carme

Més de 10.000 persones han visitat la retrospectiva del prestigiós fotògraf de l'agència Magnum Photos

Guardar

MartinParr
MartinParr

El Centre del Carme suma un èxit més a la llarga llista dels que ha anat aconseguint des que va apostar per fer de la cultura un producte atractiu i assequible per a tota la ciutadania. A penes falta un mes perquè finalitze l’exposició "Parraton", però el públic ha tornat a donar suport a una de les propostes que es pot visitar aquesta primavera.

I és que per la retrospectiva de l’icònic fotògraf britànic Martin Parr (Epsom, Regne Unit, 1952) han passat més de 10.00 persones des que es va inaugurar el passat 3 de març, segons les dades del Centre del Carme.

La sala Carlos Pérez és l’espai on s’exhibeixen, fins al 6 de juny, més de 200 fotografies i 168 imatges del seu collage Common Sense procedents de la prestigiosa agència Magnum Photos a la qual pertany des de l’any 1994. La mostra es va inaugurar a Rennes (França) en 2020 i en el seu camí a Bèlgica i a Corea, ha fet una única parada a Espanya, al Centre del Carme de València per a mostrar algunes de les seues sèries més reconegudes. Des de la seua exposició al Museu Reina Sofía de Madrid en 2004 no s’havia vist a Espanya una exposició tan important de l’artista, qui no va poder assistir a la presentació a València per les restriccions de la Covid-19.

Reconegut internacionalment, la seua fotografia va revolucionar la tècnica i la mirada fotogràfica. Des dels anys 80 el treball de Martin Parr ha influït en el desenvolupament de la fotografia contemporània. La seua obra es troba en alguns dels museus més importants del món, com els museus d’art modern de Nova York, San Francisco i Tòquio, la Tate Modern i el National Portrait Gallery, a Londres, entre altres.

"No obstant això, continua sent un artista poc conegut entre el gran públic, que és precisament el protagonista de les seues imatges", va explicar la comissària de l’exposició, Nacha Soler, junt amb el director del Consorci de Museus. José Luis Pérez Pont sostenia que aquesta exposició ens acostava la figura i l’obra d’aquest singular fotògraf i ens convidava a veure el món des de la seua pròpia perspectiva i sentit de l’humor.

Una realitat dominada pel consumisme, el turisme o l'hiperrepresentació del jo

L’exposició recorre la trajectòria d’aquest singular fotògraf a través d’algunes de les seues icòniques sèries, entre 1975 i 2019. "A partir dels seus començaments en blanc i negre, en una època en què la fotografia estava dominada pel drama periodístic i la bellesa formal, Martin Parr desenvolupa un estil propi saturat de color", van explicar els comissaris. Prenent com a referència la mateixa societat britànica, amb humor, Parr acumula imatges amb què mostra la visió fragmentada d’una realitat dominada pel consumisme, el turisme de masses, el menjar porqueria, la superficialitat, el classisme o l’hiperrepresentació del ‘jo’, com a signes d’una època que arriba fins a l’actualitat.

"Les seues imatges solen divertir, però també incomodar, perquè el que mostren és el nostre reflex", van destacar José Luis Pérez Pont i Nacha Soler. Fa uns anys, abans que una pandèmia posara cap per avall aquest model de món, Martin Parr deia en una entrevista: "Les noves classes mitjanes i l’impacte del seu estil de vida sobre el medi ambient faran més dany fins i tot que la guerra i la fam. Tu i jo som els primers culpables, amb els nostres cotxes i les nostres vacances".Acompanyant aquestes sèries, l’exposició presenta una instal·lació formada per 14 hamaques amb imatges impreses de Martin Parr sobre la platja, el turisme i el consum, un senyal de l’artista que invita a fotografiar-se al costat d’aquestes.

Destacats