El SATSE alerta de la situació "de gravetat" pels ingressos hospitalaris i en UCI

El Sindicat d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (SATSE) insta a Sanitat a reforçar els centres amb professionals d’infermeria

Guardar

hospital_fe
hospital_fe

El Sindicat d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (SATSE) ha demanat a la Conselleria de Sanitat que establisca mesures de reforç, cobertura i ampliació de personal tant en les unitats de crítics com en la resta de serveis hospitalaris davant el "progressiu" augment de casos greus per la segona onada de la Covid-19 que requereixen hospitalització o ingrés en les UCI. Concretament, afirmen, s'han de reforçar les UCI, Serveis d'Urgències i sales d'hospitalització previstes per a Covid-19 amb professionals d'infermeria amb experiència en emergències i patologies infeccioses i que estiguen "ben formats i informats" en el maneig d'Equips de Protecció Individual (EPI).

En aquests moments, segons la central sindical, "no hi ha gairebé professionals d'infermeria disponibles en la Borsa de treball de la Conselleria de Sanitat per a contractar en cas de repunt" i avisen que tots els professionals de la Comunitat Valenciana estan treballant per a fer front la pandèmia i a la campanya de vacunació de grip. En aquesta línia, adverteix que, a més de l'augment de casos de coronavirus, s'espera que amb el fred arribe l'epidèmia estacional de la grip, com tots els anys entre els mesos de novembre i febrer.

"Hi ha 150 llits UCI ocupats, el doble que fa 10 dies, i sabem que en les pròximes dues setmanes de multiplicarà per 150%, i rondarem els 350 llits UCI"

Segons ha comentat a València Extra Carlos Bucho, secretari d'Acció Sindical SATSE de la Comunitat Valenciana, la situació actualment és "de gravetat", ja que actualment "hi ha 150 llits UCI ocupats, el doble que fa 10 dies, i sabem que en les pròximes dues setmanes de multiplicarà per 150%, i rondarem els 350 llits UCI". Actualment la Comunitat Valenciana compta amb 400 llits UCI i una capacitat d'ampliar-los a 1.100. El mes d'abril es va arribar a ocupar 650 llits. Bucho recorda que "en cap país occidental es va arribar a superar les xifres de llits, perquè abans arriba el confinament de la població, que el que busca és que no se superen aquestes xifres".

En cas d'ampliar les UCI es faria en unitats improvisades en Quiròfans, Serveis de Reanimació REA i Unitats de Recuperació Post-anestèsiques URPA, amb un risc molt elevat de paralitzar el sistema sanitari per la impossibilitat d'utilitzar aquests espais.

Segons el parer del sindicat, "és imprescindible que, quan s'habiliten nous espais per a pacients crítics, no es tornen a repetir situacions de personal sense experiència en aquesta mena de pacients". A més, considera que s'ha de disminuir les ràtios de les UCI perquè estiga per sota de dos pacients per infermera o infermer. Bucho avisa que "tenim 15 dies perquè augmente la pressió en les UCI i hem d'anticipar-nos al que va passar en la primera ona, ha d'haver-hi ja personal formant-se i preparant-se per si cal ampliar llits".

Segons el secretari d'Acció Sindical SATSE "en la primera ona hi havia professionals amb quatre pacients a càrrec i amb companys sense experiència, fent torns de 12 hores, i hem de posar-nos en la seua pell i cuidar-los".

Disminució de ràtios

Pel que respecta a la prevenció de les baixes de professionals sanitaris per Covid-19 que es vagen a produir en els diferents serveis, i donada la "dificultat" per a poder contractar per l'"esgotament" de la Borsa, el Sindicat d'Infermeria ha sol·licitat a Sanitat que establisca que en els diferents serveis hospitalaris es realitzen jornades amb mòduls de substitució de 7 o 12 hores, és a dir, jornades complementàries voluntàries perquè no falte personal.

"Tenim 15 dies perquè augmente la pressió en les UCI i hem d'anticipar-nos al que va passar en la primera ona, ha d'haver-hi ja personal formant-se i preparant-se per si cal ampliar llits"

En aquest sentit, el sindicat recalca que la Conselleria "ha de tenir en compte que la segona ona s'està produint gairebé al final d'any, quan deu ja moltíssimes hores al personal d'Infermeria per les hores extra que han hagut de realitzar a causa de la pandèmia", entre altres situacions.

Únicament a l'Hospital La Fe es deuen 20.000 hores, unes hores que no es poden pagar, sinó que el personal sanitari s'ha d'agafar "però és impossible en plena segona ona", afirma Carlos Bucho.

SATSE desconeix com la Conselleria farà front a aquest excés de jornada horària (vacances, dies de triennis, lliure disposició, compensació de jornada acumulada en la primera ona) que deu a tots els professionals sanitaris, "i més tenint en compte aquest increment de la pressió assistencial que s'està produint aquests dies i sense la possibilitat de la seua cobertura".

Segons el sindicat, "és impossible que el gaudi d'aquests dies o l'eliminació d'aquest excés es realitze sense que s'augmenten les plantilles actuals". Per això, advoca perquè la Conselleria dicte una Instrucció ampliant el termini, per al gaudi dels dies de lliure disposició, triennis o la resta fins al 28 de febrer de 2021, així com per a la compensació de l'excés de jornada que es deu al personal d'infermeria.

Destacats