caixa popular

El repte de la participació

24/07/2017 -

Després de les tenebres obscurantistes de la dreta arriba la llum democratitzadora de les forces progressistes. Este és el cicle històric que ha tingut el municipalisme valencià des de la defunció del dictador Franco. Va ocórrer en bona part dels primers ajuntaments democràtics i ara torna a succeir amb la irrupció dels nous governs del canvi. Uns equips que tornem a situar la participació ciutadana en el centre de l’agenda política.

Nosaltres hem arribat amb el ferm propòsit de tornar a intentar millorar la democràcia potenciant la transparència i la participació ciutadana. I tenim el repte d’aconseguir-ho d’una manera que siga real i efectiva. Que quan es produïsca l’inevitable torn democràtic, que espere que siga més tard que prompte, a la dreta no li isca a compte revertir els espais guanyats per la ciutadania.

És vital fer que la gent siga i se senta protagonista. Que no se’ls generen falses expectatives. Que no se’ls prometa allò que després no puga posar-se en pràctica. Que hi haja un empoderament real de la ciutadania.

Al Puig ho estem intentant per diverses vies. Hem obert i revitalitzat canals clàssics de participació com el consell d’Esports, el de Joventut, l’Agrari, el d’Igualtat i el Lector, que dinamitzen la participació de les associacions locals en la vida del poble.

Però el projecte més engrescador que estem impulsant és el Consell Veïnal de Participació. Està integrat per un conjunt de veïnes i veïns que es renoven cada 24 mesos i són triats aleatòriament i de manera proporcional seguint criteris generacionals, de sexe, d’origen i procedència, com una mostra representativa de la varietat sòcio-demogràfica que tenim al municipi.

El Consell dóna la seua opinió, aportant una perspectiva ciutadana, a les iniciatives, plans i consultes que se li plantegen des de l’Ajuntament. També canalitza les iniciatives i inquietuds de la ciutadania en assemblees públiques obertes a la participació de tota la gent del poble. I, qüestió fonamental, té la missió d’impulsar els processos participatius que crega convenients, actuant com a grup motor o impulsor dels mateixos.

Creiem que este mètode de treball corregeix algunes inèrcies d’experiències frustrades del passat que conduïen a la desmotivació i suposa un pas endavant en l’empoderament de la gent, traslladant-li al veïnat, i no al consistori, la capacitat d’impulsar els processos participatius que crega convenients per millorar el poble.

Ara el repte és que la participació comence a caminar de tal manera que siga impossible aturar-la i que passe a formar part de la vida democràtica del nostre municipi per a sempre.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris