25n
25N
25N

El preu del lloguer, un obstacle per a l'emancipació dels joves a València

A Espanya l’edat mitjana en la qual els joves es van de casa dels seus pares frega els 30 anys

El preu del lloguer, un obstacle per a l'emancipació dels joves a València
12/11/2020 -

A pesar que el preu del lloguer continua pujant amb força en bona part de les Comunitats Autònomes, cal remarcar el lleu descens trimestral registrat durant el tercer trimestre de 2020, ja que indica que els preus durant la pandèmia s’han estabilitzat i en alguns casos s’han fet rebaixes. Els joves cada vegada ho tenen més complicat a l’hora de poder emancipar-se, a pesar que a València, la variació trimestral de setembre d’enguany indica que els preus dels habitatges van baixar un 2,7%, la qual cosa posiciona a la capital de la Comunitat amb un preu mitjà de 9 € per metre quadrat al mes, xifra inferior a la mitjana nacional (10,74 €/m²).

No obstant això, el preu de l’habitatge en lloguer a Espanya s’ha incrementat un 52% des de 2015 i els més afectats per la pujada del lloguer són els residents a València capital, amb un increment d’un 77%, segons un estudi publicat per FotoCasa al setembre d’enguany. Històricament, el preu del lloguer de l’habitatge a València ha augmentat d’un 6,2€/m² a l’octubre de 2015 a 9€/m² a l’octubre de 2020, la qual cosa ve a ser un 45% d’increment en tan sols 5 anys.

Preus dels pisos a València

A l’hora de posar-se a buscar pis, existeixen diferents portals immobiliaris en els quals poder veure l’oferta que hi ha, analitzar-la i comparar les característiques d’aquests pisos per a poder triar el més adequat a les preferències de cada usuari. A l’hora de triar pis, es dona l’opció de llogar el pis sencer o tan sols l’habitació.

En Idealista, el pis més barat a l’hora de fer la recerca, d’una habitació, ronda els 400 € al mes. De més d’1 habitació, el més econòmic és un pis de 2 habitacions per 435 €, que entre 2 persones eixirien a poc més de 217 € al mes. Per poc més, podem trobar pisos de 3 i fins a 4 habitacions, la qual cosa rondaria entre els poc més de 100 € per persona. No obstant això, un pis decent per a 4 persones ronda hui dia els 800-900 € al mes, és a dir, entre uns 200-250 € al mes per cada convivent.

Oferta

Segons un informe publicat recentment pel portal immobiliari Idealista, l’oferta d’habitacions en lloguer a València s’ha disparat un 22,7% comparant les dades del mes passat d’octubre amb les de març d’aquest mateix any. “Contra tot pronòstic, l’oferta del lloguer ha augmentat, no en la mateixa proporció que el preu que, per contra, s’ha contingut més”, va explicar Jaime Cabrero, tresorer del Consell General dels Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària d’Espanya, en unes declaracions publicades al diari El País.

Entre tota l’oferta existent a la ciutat de València, es distingeixen principalment dos tipus de pisos. Aquells pisos més antics, que solen estar destinats als joves i que estan situats prop de les zones universitàries. Aquest tipus de pisos solen ser aquells construïts en els anys 50 o 60, els propietaris dels quals lloguen amb la finalitat d’aconseguir donar benefici i ús a eixos pisos, ja que aquests propietaris solen tindre un altre lloc de residència, o fins i tot més d’un. Per tant, el perfil dels qui lloguen aquest tipus de pisos sol ser el de joves estudiants, joves que comencen a treballar o famílies amb pocs recursos econòmics.

Tanmateix, això no ocorre amb els pisos nous a València. Aquells que són d’obra nova o es troben en molt bon estat, en general, solen costar uns 500 euros al mes amb tan sols una habitació. Així, a causa de l’elevat preu dels lloguers, existeix una tendència cada vegada més en alça que consisteix en comprar un pis nou en lloc de ficar-se en un lloguer de llarga duració.  Aquest tipus d’habitatges, per tant, estan destinats a un altre perfil de població com a treballadors amb una mínima estabilitat econòmica, famílies amb recursos econòmics amplis i gent gran amb estalvis.

Difícil emancipació

La tendència a l’estabilització del preu sembla una bona notícia per als joves residents a València si no fóra perquè la ciutat no portara 5 anys de pujades prolongades pel que fa al preu del lloguer. Ara, davant la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia de la Covid-19, molts són els joves que veuen impossible emancipar-se. Si la mitjana europea oscil·la entre els 23 i 25 anys, a Espanya l’edat mitjana en la qual els joves se’n van de casa dels seus pares al voltant dels trenta anys.

El problema, per tant, radica en el fet que més del 50% del salari que guanyen els joves es destina a pagar el lloguer de l’habitatge. Així, si no es té pràcticament sou o la retribució és inestable, és impossible viure independentment sense ajuda econòmica de familiars o amics, la qual cosa “anima” a molts a haver de continuar vivint a casa dels seus pares.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × quatre =