El pressupost municipal per a 2017 prioritza els servicis a la ciutadania, la creació d'ocupació i la despesa social

Guardar

Ayuntamiento_de_Valencia,_España
Ayuntamiento_de_Valencia,_España

L'alcalde de València va presidir ahir el Consell Social de la Ciutat on es van presentar les línies directrius del Pressupost Municipal per a 2017, que aconsegueix la xifra de 786.384.770 euros, amb un increment de 33 milions respecte al del 2016 i un capítol d'inversions de 76 milions d'euros en el qual destaquen les partides per a neteja, jardins, habitatge, edificis culturals, urbanització dels barris i actuacions com les del Cabanyal, Parc Central o Parquin de la plaça de Bruges. Joan Ribó ha destacat que l'augment es fa exclusivament amb recursos propis i sense apujar cap impost, que el deute municipal s'ha reduït en 80 milions en un any i mig- la xifra més baixa en 12 anys- i se situarà a final del 2016 en 660 milions, i que el termini mitjà de pagament a proveïdors ha descendit de 60 dies quan van arribar al govern a sol 6,6 dies.

Ribó ha recalcat que en aquest pressupost es parteix de la hipòtesi que les aportacions de l'Estat es van a mantenir, "encara que és molt probable que augmenten, i tampoc s'han tingut en compte les possibles aportacions de la Generalitat". L'alcalde ha assenyalat que l'augment de 33 milions respecte a 2016 "suposa un creixement significatiu" i permetrà escometre objectius fonamentals. El primer d'ells és que necessitàvem augmentar les despeses de personal perquè en els últims quatre anys hi ha hagut una reducció d'entre 100 i 120 persones cada any, la qual cosa suposava un greu problema a l'hora d'executar molts dels servicis que prestem a la ciutadania".

Ha destacat que es continuen incrementant les partides de despesa social i de servicis a la ciutadania, "i és important ressaltar que s'ha reduït la xifra de deute en quasi 80 milions d'euros en un any i mig, de manera que al final d'any arribarem a una de deute de 660 milions, que suposa el 88% respecte al pressupost total, i que és la xifra més baixa en els últims 12 anys".

Un altre aspecte important al qual s'ha referit Ribó és que "continua baixant en aquest pressupost el període mitjà de pagament a proveïdors, i ho fa fins a xifres que estan molt per sota de la mitjana estatal: l'última dada és de 6,6 dies de mitjana, la qual cosa indica que la cosa està funcionant ben".

També ha ressaltat que l'increment pressupostari "és solament de recursos propis del mateix Ajuntament, sense apujar cap impost. El que s'està fent és millorar la gestió. El rebut de l'IBI és el mateix que l'any passat per a tots els immobles, no es toca, però el que hem fet és millorar la gestió tributària. Per exemple amb l'Impost d'Activitats Econòmiques. No s'havia fet cap inspecció des de l'any 2004 i ara s'estan fent per a aconseguir que es complisquen les lleis". S'ha referit després al fet que el ICIO, Impost de Construccions i Obres "passa del 4% al 3%".

DESPESES I INVERSIONS

Quant a les despeses, hi ha un augment de 16,5 milions, el 7%, en el capítol dedicat a personal, "perquè pensem que és un assumpte fonamental per al govern municipal". Dins de la despesa corrent ha ressaltat que "l'any passat va ser el de la despesa social, que enguany ho mantenim, però hem volgut insistir en aspectes com la neteja, recollida de residus, control de plagues, jardineria i tot el relacionat amb millora de la gestió econòmica en aquelles poques coses que pot fer l'Ajuntament, com el comerç, ocupació, turisme o agricultura".

El regidor Jordi Peris, per la seua banda, ha destacat la importància d'explicar al Consell Social de la Ciutat les línies directrius, criteris generals i grans línies del pressupost. "És donar-li la importància que té a la participació ciutadana del Pressupost del 2017; significa explicar als diferents sectors socials, econòmics i culturals de la ciutat quins seran les línies fonamentals de treball per al pròxim any".

Ha afegit Peris que "És un pressupost que arreplega les prioritats que en aquest moment demanda la ciutadania i incorpora una perspectiva social per a respondre a les necessitats reals de la gent, i especialment de la gent que té més dificultats", abans de ressaltar que "les inversions es mantenen pràcticament en les mateixes xifres que l'any passat, un total de 76 milions incloent tant les inversions pròpies com les transferències de capital a altres entitats. És una dada que parla de l'esforç que va fer l'Ajuntament l'any que ve".

Hi ha diferents partides especialment importants, com per exemple els 8 milions que es dedicaran al Parc Central, 1,25 milions al Pàrquing de Bruges, o la partida dedicada al barri del Cabanyal a través de Va Cabanyal i altres programes. "En 2017, dins del que és el marc global dels 30 milions que s'invertiran en els 5 anys vinents, començarem amb una suma total d'aproximadament 4 milions, focalitzats en aquelles qüestions que entenem com més prioritàries i urgents: una oficina per a atendre les famílies amb major vulnerabilitat i poder treballar tota la dimensió social, repoblació comercial del barri, rehabilitació d'habitatge i patrimoni cultural".

Arxivat a:

Destacats