caixa popular

El Pressupost de l'Ajuntament de València s'incrementa en 57,5 milions d'euros

“Este increment permet dedicar més diners a benestar per a la ciutadania i a dinamitzar l’economia local”, assenyala Ribó

El Pressupost de l'Ajuntament de València s'incrementa en 57,5 milions d'euros
21/07/2017 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, han anunciat en roda de premsa un increment de 57’5 milions d’euros en el Pressupost de l’Ajuntament de València per a 2017, la qual cosa suposa un augment percentual del 7’3%. D’esta quantitat 42 milions corresponen al romanent de tresoreria de 2016 (incorporats després que el govern central aprovara el seu propi pressupost), 3’2 als fons de cooperació de la Generalitat i la Diputació de València i 12’3 s’obtenen com a fruit d’una gestió dels fons públics que ha permès reduir interessos de demora -el període mitjà de pagament a proveïdors s’ha reduït al juny a 2’8 dies-, interessos de préstecs i fons de contingència. Ribó ha destacat que este increment permet invertir més en benestar per a la ciutadania i dinamitzar l’economia local.

Este increment pressupostari de 57’5 milions, que se sotmetrà a l’aprovació del Ple en la sessió ordinària de juliol que se celebrarà dijous que ve, suposa la incorporació dels 42 milions de romanent de tresoreria que el govern central tenia bloquejats fins a l’aprovació dels seus propis pressupostos el passat mes de juny, si bé Ribó ha recordat que legalment esta quantitat solament pot destinar-se a inversions financerament sostenibles i amortització de deute. ”No són diners que es puguen utilitzar per al que vulga l’Ajuntament, però anem a traure-li el millor profit possible amb servicis a la ciutadania.”

En el mateix sentit ha eixit al pas de les declaracions d’un portaveu de l’oposició que demanava que es destinara a baixar l’Impost de béns Immobles. “Qui diu açò és que no s’ha llegit els pressupostos. Ens vam comprometre a respectar la legislació, i el que no es pot fer és demanar coses no permeses legalment”.

Després de destacar Joan Ribó els 3’2 milions procedents del fons de cooperació de la Generalitat i la Diputació de València, “que s’obtenen per primera vegada”, s’ha referit als 12’3 milions d’increment obtingut a través de l’estalvi d’interessos de demora, d’interessos de préstecs i de la recuperació d’una part de la partida corresponent a fons de contingència per al primer semestre de l’exercici pressupostari. ”Hem aconseguit un rècord: que el període mitjà de pagament a proveïdors fóra el mes passat de 2’8 dies, i vull recordar que quan arribaren a l’Ajuntament era de 60 dies.

DESTÍ DE LES INVERSIONS AMB L’AUGMENT PRESSUPOSTARI

La destinació dels diners amb que s’incrementa el pressupost ha sigut decidida per “consens” entre les diferents regidories del Govern de la Nau, segons ha explicat Ribó, que ha desgranat seguidament les inversions a realitzar: 2’8 milions per a renovació d’enllumenat públic; 2’5 milions per a convertir la Alqueria del Moro en un Centre d’Interpretació de L’Horta, coincidint amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible; 800.000 per a la rehabilitació de les dos primeres Naus de Ribes, la 2 com a Universitat Popular i la 3 com a infraestructura cultural; 437.000 euros per a remodelació de jardins; 2’2 milions per a millores urbanístiques en tots els barris i millora de les escoles municipals; 1’2 per a millores en els mercats municipals de Russafa, Benicalap i de Castilla i clavegueram; 1 milió per al Col·lector Nord; 360.000 per a Cabanyal; 1 milió per a renovació d’instal·lacions esportives en el Jardí del Túria; 3’3 milions d’euros per a mobilitat sostenible (renovació de parades, Pàrquing de Bruixes, Carril bici..); 800.000 per a modernització dels sistemes informàtics; 370.000 euros per a equipament de la Policia local; 400.000 per a millores en els museus Faller, Setmana Santa i Corpus i 160.000 euros per a millora de nuclis zoològics dedicats al benestar animal.

Quant a la destinació d’este increment per a despesa corrent, una part important es dedica a Benestar Social: habitatges socials, menjadors, centres d’ocupació, Punt de Trobada Familiar, manteniment d’habitatges en el Cabanyal o EMT, “a més d’una partida significativa de 5’2 milions que dediquem a amortitzar deute anticipadament, per tal de poder lliurar-nos-en l’any que ve”.

RIBÓ: “AUGMENT PER BONA GESTIÓ”

Ribó ha destacat la importància d’“este augment significatiu del pressupost que dediquem escrupolosament al que podem, no sempre al que ens agradaria, perquè les lleis estan per a complir-les”. També ha ressaltat que “’eixe augment és conseqüència de la bona gestió i la reducció d’interessos i contingència i, per descomptat, també degut al fet que no tenim corrupteles i els diners estàn ací, no se’ls emporta ningú.”

Ramón Vilar ha assenyalat que l’acord per a la distribució d’este increment pressupostari “demostra la bona salut del Govern de la Nau”. D’altra banda ha afegit que “ara es concreta també sobre el paper el que moltes vegades hem denunciat de pèrdua d’autonomia local, de segrest de l’autonomia local per part del govern central, pel qual els municipis no poden dedicar el superàvit, els diners que han generat, al que el Ple de la ciutat estime que són les necessitats de la ciutat. Hi ha hagut un segrest fins al dia 28 de juny d’estos romanents de tresoreria. Al gener ja podia haver-hi hagut un decret llei que alliberara els diners perquè els ajuntaments poguérem disposar d’ells, i no sis mesos després i amb uns importants condicionants. És un minvament de l’autonomia local que seguirem denunciant”.

Ha afegit un altre condicionament “que no ve del govern d’Espanya però sí del mateix partit”, que són les expropiacions que el Pla General heretat ens obliga per sentència judicial ens obliga a assumir i que s’eleven a 26 milions d’euros en esta modificació de crèdits. Nosaltres no entenem l’expropiació com un mercat paral·lel del sòl, sinó com un element per al desenvolupament equilibrat i sostenible de la ciutat.”

Ha recordat que el pressupost d’inversions de l’any 2014, corresponent a l’anterior govern municipal, va ser de 79’5 milions d’euros. En 2015 va ascendir a 100’3 milions; 143 milions en 2016, fins a aconseguir la xifra de 174 milions en 2017.Finalment, Vilar s’ha referit al programa ARRU per al Cabanyal, amb un import de 4’6 milions d’euros, el programa EDUSI, amb un pressupost de 3.250.000 euros per a enguany, “i estem executant quasi 5 milions del Pla Confiança de la Generalitat”.

PLE DE PRESA DE POSSESSIÓ

Joan Ribó ha anunciat, d’altra banda, que dilluns, dia 24, a les 12 hores, se celebrarà un Ple Extraordinari després de la dimissió del regidor de València en Comú, Jordi Peris, en el qual prendrà possessió Neus Fábregas com a nova regidora del Govern de la Nau, “i a partir d’ací podrem a començar a reorganitzar el que calga reorganitzar com va ocórrer després de la marxa de Joan Calabuig, del Grupo Socialista”(Grup Municipal Socialista) l’estiu passat”.

CIUTATS PEL CORREDOR MEDITERRANI

També s’ha referit l’alcalde a la celebració a València, abans que concloga l’any, d’una reunió de ciutats de l’eix mediterrani per a reivindicar el Corredor Mediterrani. “Se celebraria després de la cimera de ciutats de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible els dies 19, 20 i 21 d’octubre. Poden ser unes bones dates perquè tots els ajuntaments: Almeria, Màlaga, Murcia, Castelló, Alacant, Tarragona, Barcelona…ens trobem a València”.

“Nosaltres tenim un objectiu: que les promeses del Ministeri de Foment, que valorem com un canvi positiu i significatiu, es traduïsquen en pressupostos. El Corredor Mediterrani és vital per a esta ciutat i per a esta Comunitat, i el que no pot passar és que després d’haver tingut en el passat el Semàfor d’Europa a nivell de cotxes, ara tinguem el Semàfor d’Europa per a trens”, ha afirmat Ribó, que ha reiterat la “necessitat imprescindible” d’abordar el Túnel Passant, la nova estació, el soterrament de les vies “i volem fer-ho en col·laboració amb les altres ciutats i braç a braç amb la Generalitat i el món econòmic”.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + sis =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018