25n
25N
25N

El Ple aprova tres modificacions pressupostàries de 36,2 milions d'euros, 10,9 dels quals són per a fer front a l'impacte de la pandèmia

El Ple aprova tres modificacions pressupostàries de 36,2 milions d'euros, 10,9 dels quals són per a fer front a l'impacte de la pandèmia
25/06/2020 -

El Ple ha acordat una nova modificació de crèdits de 36 milions d’euros, un terç dels quals es destinaran per a dur a terme accions per pal·liar els efectes econòmics, socials i sanitaris de la COVID-19. Aquestes modificacions creditícies permetran que l’Ajuntament impulse l’adquisició d’habitatge social i done suport a les indústries culturals valencianes. D’altra banda, incrementarà les ajudes als sectors econòmics i els col·lectius socials més necessitats que ja estaven en marxa, ja que, segons ha recordat l’alcalde de València, Joan Ribó, «el consistori ha destinat fins al moment un total de 30 milions d’euros a través de diferents iniciatives per fer front als impactes d’aquesta pandèmia».

A l’Hemicicle, on s’han reunit per primera vegada, des de l’alçada de l’Estat d’Alarma, pràcticament tots els regidors i regidores de la corporació, també s’ha donat llum verda a la modificació de planejament del Museu de Belles Arts Sant Pius V que proposa derrocar el mur que dona a la part posterior de l’esmentat centre cultural, al carrer Volta del Rossinyol, i l’ampliació del museu amb un jardí d’escultures que albergarà una nova entrada, en la part que dona a Vivers. A més, al Ple s’ha adonat de l’aixecament de la suspensió temporal del Pla d’Actuació Integral (PAI) previst per a la unitat d’execució “Benimàmet B”.

Segons les declaracions que ha realitzat l’alcalde abans de començar la sessió, «l’Ajuntament continua adaptant el pressupost municipal a les necessitats que ha generat en la població la pandèmia de la COVID-19» «Aprovem tres modificacions pressupostàries que suposen un total de 36,2 milions d’euros dels quals 10,9 són partides vinculades directament al problema de la pandèmia», ha concretat el primer edil, que ha destacat el milió d’euros que es destinarà a la compra d’habitatge social; els 2,5 milions d’euros per al sector cultural; 1,6 milions d’euros per a ajudes al sector de l’hostaleria; i 450.000 euros i 600.000 euros per a ajudes a innovació tecnològica i per a instal·lacions esportives. «A més es reforcen altres línies d’ajuda amb 1,5 milions d’euros més per a autònoms; 800.000 euros per als comerços de proximitat i altres partides d’ajuda a la Policia Local, menjadors escolars, material escolar i material sanitari», ha afegit Ribó.

A les portes de l’Hemicicle l’alcalde també ha ressaltat l’acord plenari que suposa una modificació urbanística de l’entorn del Museu de Belles Arts. «Aquest museu conegut com a Sant Pius V és la segona pinacoteca d’Espanya i no reuneix les condicions que a nosaltres ens agradarien, per això introduïm una sèrie de mesures com tirar l’actual mur i adaptar-lo i vincular-lo al parc del costat i fer una entrada més adaptable i raonable a les condicions d’aquest museu».

Per ordre cronològic, la sessió s’ha encetat amb el debat que han generat els assumptes que afecten l’urbanisme de la ciutat. A continuació, s’ha adonat de la Memòria del Jurat Tributari corresponent a l’exercici de 2019, de l’Informe de l’interventor general municipal sobre avaluació del compliment de la normativa en matèria de morositat en l’exercici 2019, i de l’Informe de la Intervenció General relatiu a la justificació de les aportacions efectuades als grups polítics municipals des del 15 de juny fins al 31 de desembre de 2019, amb càrrec al Pressupost de l’any passat.

Seguidament, s’han debatut conjuntament, amb votació separada, les propostes relacionades amb la hisenda pública, la coordinació jurídica, la inspecció general, i el desenvolupament innovador dels sectors econòmics i ocupació.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat «major informació sobre el període mitjà de pagament a proveïdors»; mentre que la portaveu del Grup Popular, María José Català, ha sol·licitat «diligència» i ha qüestionat la utilització dels reconeixements extrajudicials de crèdit, perquè tot i que s’ajusten a la legalitat l’equip de govern no hauria d’abusar d’aquesta ferramenta per abonar factures que es troben als calaixos.

El regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, que destacat «la bona valoració de l’Informe sobre morositat i les actuacions sobre tributs per a sectors afectats per la COVID19», ha assegurat que aquest document aprova amb nota alta la gestió municipal diu, per exemple, que en cap mes el període mitjà ha sobrepassat els paràmetres marcats per la normativa.

En parlar de modificacions de crèdits i suplements de crèdit, que s’han aprovat amb els vots del govern municipal, Partit Popular i Ciutadans, i l’abstenció de Vox, el regidor d’aquest últim partit, Vicente Montáñez ha considerat «inacceptable les mesures que no prioritzen les activitats productives». Ha parlat de la «insensibilitat del govern local», al qual ha qüestionat «la capacitat de gestió». Montañez ha mostrat «indignació davant del fet que es destinen més diners a la cultura que a les necessitats de la ciutadania».

D’altra banda, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, s’ha mostrat «sorprés pels contractes d’emergència, més d’un centenar que no apareixen en la pàgina web de l’Ajuntament». Giner, que ha demanat «transparència», també ha reclamat «explicacions pel fet que només es destinen 2 milions a Benestar Social, perquè parlem de grans accions però la gent està a l’espera de ser atesa».

La portaveu del PP, María José Catalá, que ha destacat «que les mesures haurien d’haver-se pres conforme les conclusions de la Comissió de Reconstrucció», ha lamentat que les modificacions pressupostàries «no es destinen totalment a fer front a la COVID-19, ja que s’han inclòs despeses que no són pròpiament efectes d’aquesta pandèmia». A més, Català ha subratllat «l’escàs ús dels fons de contingència per a despeses sobrevingudes per a accions relacionades amb la crisi sanitària».

Ramón Vilar ha explicat que l’Ajuntament de València ha destinat fins al moment un total de 30 milions d’euros a través de diferents iniciatives i línies d’actuació per a fer front als efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de COVID-19, i que 12 milions s’han dirigit a aplicacions directes relacionades amb el Benestar Social. Ha parlat de les «inexactituds de l’oposició i de la falta de coherència en els seus arguments». Per últim ha recordat que les modificacions de crèdit «són un procediment legal i que les actuals s’apliquen directament per a accions i mesures relatives a la crisi de la COVID19».

Per últim s’han acordat les modificacions de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit del Pressupost, amb els vots del govern i del PP, i sense el suport de Vox que ha votat en contra, i l’abstenció de Ciutadans.

En el debat previ, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha explicat l’abstenció del seu grup perquè «posa en qüestió la falta de previsió, les prioritats del govern municipal i l’ús de les modificacions de crèdit». Així, ha criticat «la utilització del pressupost per a assumptes irrellevants davant l’actual situació de crisi per la pandèmia».

La popular María José Catalá, que ha votat a favor, ha manifestat «estar d’acord amb les ajudes però ha instat al govern perquè, ja que no ha abaixat els impostos, les abone amb agilitat». En aclarir que «el PP també vol donar suport a la indústria cultura», ha instat «al pagament de la resta d’ajudes».

Per la seua banda, el regidor Ramón Vilar ha assegurat que «les ajudes s’estan tramitant amb rigor per a poder pagar-les abans possible» i ha enumerat «les inversions de les modificacions de crèdit, destinades a pal·liar els efectes de la crisi de la COVID en sectors com ara el cultural o l’hostaleria».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 4 =