25n
25N
25N

El Peset acull la primera jornada sobre Vies Ràpides de Diagnòstic davant Sospita de Càncer

La col·laboració i coordinació amb Atenció Primària és fonamental per a establir circuits preferents de derivació

El Peset acull la primera jornada sobre Vies Ràpides de Diagnòstic davant Sospita de Càncer
14/06/2017 -

L’Hospital Universitari Doctor Peset ha acollit la I Jornada Intradepartamental sobre Vies Ràpides de Diagnòstic davant Sospita de Càncer, una iniciativa que ha reunit a especialistes d’aquest centre sanitari públic valencià i a professionals d’Atenció Primària del Departament de Salut de València-Doctor Peset amb un únic objectiu: millorar la coordinació entre nivells assistencials per a conéixer com més prompte millor el diagnòstic davant una sospita de càncer.

Per a açò, en la jornada s’han presentat fins a 14 vies ràpides de diagnòstic davant sospita de càncer elaborades per les respectives subcomissions de tumors que conjuminen a diferents especialistes de l’Hospital Universitari Doctor Peset i permeten el treball conjunt entre nivells assistencials.

La jornada ha comptat amb la presència de Carlos Fluixà, sotsdirector general de Planificació i Organització Assistencial de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, qui ha destacat la importància que tots els professionals s’impliquen a l’hora d’engegar circuits ràpids davant sospita de càncer.

“Des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública apostem per implantar i potenciar aquests circuits ràpids en tots els departaments de salut per a garantir l’equitat en l’atenció als nostres pacients independentment del seu lloc de residència. Per açò, estem treballant també perquè els sistemes d’informació que disposem permeten avaluar com funcionen aquestes vies ràpides, detecten problemes i dirigisquen les nostres accions de millora”, ha explicat Fluixà.

Les 14 vies ràpides en les quals s’està treballant en el Departament de Salut de València-Doctor Peset són càncer de mama; adenocarcinoma d’endometri, ovari, vulva i cèrvix; tumor de cap i coll; tumor palpebral (al voltant de la parpella); neoplàsia maligna del tòrax; tumor del tracte genitiu-urinari; tumor del tracte digestiu superior; tumor de còlon i recte; tumor hepàtic; tumor de pàncrees; neoplàsia maligna cutània; síndrome linfoproliferatiu/neoplàsia hematològica; tumors de raquis, i tumoracions de parts blanes en extremitats.

El procés per a descartar o confirmar un càncer s’inicia, en moltes ocasions, en la consulta del metge d’atenció primària. Establir circuits preferents de derivació entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada davant una sospita de càncer és una mesura que ja s’ha adoptat en altres països per a millorar l’atenció oncològica de la seua població.

L’Hospital Universitari Doctor Peset compta amb vies ràpides de diagnòstic per als tumors més freqüents i volem que qualsevol metge o metgessa dels nostres centres de salut les coneguen i les utilitzen”, ha assenyalat Inmaculada Maestu, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Amb el desenvolupament de vies ràpides de diagnòstic, des del centre de salut pot derivar-se a un pacient amb sospita de càncer (en funció d’uns símptomes i signes prèviament consensuats) a l’especialista corresponent. És l’especialista qui s’encarregarà de realitzar una valoració personalitzada per a confirmar aquest diagnòstic i, si escau, engegarà el circuit establit per la subcomissió de tumors corresponent per a realitzar una valoració terapèutica personalitzada amb la celeritat més gran possible.

En aquesta I Jornada Intradepartamental, que es repetirà el pròxim 20 de juny per a arribar al màxim nombre de professionals, s’ha establit que els objectius del desenvolupament de vies ràpides de diagnòstic davant sospita de càncer són: millorar la coordinació entre nivells assistencials; agilitar el procés diagnòstic davant una sospita de càncer evitant vies alternatives; reduir el temps de resposta, i disminuir l’angoixa del pacient associada a la incertesa que comporta aquest procés.

“No solament es tracta de conéixer com més prompte millor el diagnòstic per a poder començar prompte un tractament, es tracta també de disminuir l’estrés que genera la incertesa entre el pacient i els seus familiars. A més, des d’un punt de vista social, amb el control ambulatori del procés des de la sospita d’aquest, es poden reduir les necessitats d’hospitalització per a estudis, detectar de forma precoç punts i àrees de millora, i provocar la menor alteració possible en la vida del pacient i el seu entorn”, ha apuntat Maestu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − huit =

bombers
CCCC
bombers