El Palau del Marqués de Dosaigües, una obra d'art a l'abast de tots

Actualment acull el Museu Nacional de Ceràmica González Martí

Guardar

palaciomarques-de-dos-aguas
palaciomarques-de-dos-aguas
 Com convertir una casa pairal en una vertadera obra d'art que perdure al llarg dels segles? Açò va haver de pensar el Marqués de Dosaigües quan va manar reformar el seu edifici del carrer Poeta Querol. L'antiga casa pairal dels Rabassa de Perellós, titulars del marquesat de Dosaigües, va començar la seua reforma en la dècada de 1740 convertint-se en tot un referent de l'estil rococó de l'època. Del conjunt, la qual cosa més destaca és la porta principal realitzada per Ignacio Vergara, sobre el disseny d'Hipòlit Rovira, en alabastre.
puertaprincipalLa porta està presidida per la imatge de la Verge i d'ella baixen dos cabals d'aigua en clara al·lusió al títol dels propietaris. No obstant això, està no fou l'única remodelació que va patir esta obra d'art, en 1867, José Ferrer va dur a terme una reforma en la qual varen desaparéixer els frescs de Rovira de la façana doncs es trobaven a causa de la humitat en mal estat. D'ací va nàixer l'actual aparença de l'edifici amb estucs en tons grisos i roses imitant marbres. També es van posar les balconades d'estil francés amb baranes ondulants.
El Palau del Marqués de Dosaigües, va ser declarat monument històric-artístic en 1941 i des de 1949 atresora la col·lecció donada per Manuel González Martí i va anar en 1954 quan es va inaugurar com a Museu Nacional de Ceràmica després de la seua rehabilitació. Ja a l'interior es pot gaudir de diferents carrosses del segle XVIII i dels salons vuitcentistes amb la decoració original.
Destacats