25n
Orgull
Orgull

El nucli històric de Patraix tindrà un nou pla que respecta la trama històrica

Sarrià explica que el nou planejament sorgix de la participació prèvia dels veïns

El nucli històric de Patraix tindrà un nou pla que respecta la trama històrica
26/11/2016 -

L’obertura de l’obstacle urbanístic del carrer de Salavert, que quedaria integrada en el Nucli Històric Tradicional (NHT) de Patraix, amb caràcter de zona per als vianants, i l’ampliació de voreres des del carrer de Conca fins al complex esportiu d’Abastos són algunes de les propostes per a la recuperació de l’espai públic que s’arrepleguen en el document, aprovat este divendres en la Junta de Govern Local, que sintetitza el Procés de Participació Ciutadana iniciat per l’Ajuntament per a l’elaboració del Pla Especial de Protecció (PEP) del Nucli Històric de Patraix.

El regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge i responsable de la planificació de la ciutat, Vicent Sarrià, ha explicat que en el mateix document s’ha aprovat l’Informe d’Avaluació Ambiental, Territorial i Estratègica, per la qual cosa a partir d’ara s’inicia el procés de redacció del planejament, que tindrà una exposició pública de 45 dies per a presentar al·legacions, i amb l’informe previ de la Conselleria de Cultura es procediria a aprovar-lo provisionalment en el Ple de l’Ajuntament i de manera definitiva per la Conselleria de Territori.

Vicent Sarrià ha recordat que l’anterior PEPRI és de 1993 “i hi havia diversos àmbits d’actuació que modificaven la trama històrica, permetia la destrucció de centenars d’edificis i eren inviables, per la qual cosa suposava un obstacle per a la regeneració urbana del barri”.

El mateix catàleg estructural de béns municipal, que va declarar el Nucli Històric Tradicional NHT de Patraix com a Bé de Rellevància Local, proposava esta revisió per discrepàncies amb la proposta del pla i els valors patrimonials del barri.

La necessitat d’esta revisió del PEPRI la van plantejar els grups de l’oposició a l’anterior delegat d’Urbanisme, “sense que es tinguera en compte, per la qual cosa l’encàrrec d’esta tramitació es va realitzar a la fi de 2015 després d’una moció del Desenvolupament Urbà i Habitatge”.

“Hem posat en pràctica en este planejament”, ha comentat Sarrià, la nostra aposta pels processos de participació pública en la planificació de la ciutat, com a pas previ a la presa de decisions, la qual cosa facilita un document final amb un ampli consens i en el qual els veïns se sentiran molt més reconeguts perquè han sigut part del procés.

El procés de participació ha sigut coordinat per la directora general d’Ordenació Urbanística i els tècnics municipals, i ha girat al voltant de quatre alternatives inicials que es plantejaven. S’han dut a terme una assemblea on van participar un centenar de veïns; tallers amb diversos grups de treballs, que van comptar amb la presència d’entitats, arquitectes i historiadors amb 25 participants, i els suggeriments i enquestes en línia. La informació ha estat exposada en la pàgina web municipal; Oficina d’Informació Urbanística Municipal; Associació de Veïns de Patraix i Junta Municipal de Patraix. En total hi hauran participat més de 200 persones, 36 d’elles a través d’enquestes, a més de les nombroses persones que van visitar l’exposició permanent en l’Associació de Veïns de Patraix.

Els tècnics municipals treballaran a partir d’ara en la fase de redacció el planejament i acceptaran aquelles propostes que han rebut un major suport i consens, i que bàsicament estan relacionades amb l’espai urbà i el patrimoni.

Tal com ha detallat Sarrià, el document aprovat planteja, per exemple, la construcció d’una nova rotonda en l’accés nord del carrer. de les Tres Forques per a donar una entrada segura al barri des del nord, per a configurar l’entrada a l’antic poblat agrícola o l’obertura de l’esmentat obstacle urbanístic del carrer de Salavert.

El document també proposa mantindre la trama històrica del carrer del Venerable Anyés per a rehabilitar els habitatges i evitar-ne la destrucció sense l’enderrocament de cases previst per a connectar el carrer amb Marquès d’Elx. En este carrer, molt deteriorat, es durà a terme un projecte el pròxim any per a construir-hi voreres amb arbrat i un espai lliure.

Una altra proposta és reordenar l’entorn del carrer de Fra Mateu per a mantindre el fumeral industrial protegit i les alineacions dels actuals habitatges, alguns dels quals podran ser protegits. Esta última actuació de Fra Mateu generava un conflicte amb la declaració de BRL, ja que el planejament de 1993 plantejava la destrucció de tots els habitatges i la construcció d’una zona d’eixample amb nous edificis i fins i tot la reculada d’edificis habitats del carrer de Conca. El procés de participació ha conclòs que la trama s’ha de mantindre també amb les actuals alineacions del carrer de Conca, sense enderrocaments.

En l’aspecte patrimonial, es reserven dos alqueries del carrer del Marquès d’Elx per a usos dotacionals, amb espai museístics sobre la història del barri; es revisarà el catàleg que incorporarà noves edificacions protegides que estava previst enderrocar i s’estudiarà l’ampliació de l’Àrea de Vigilància Arqueològica. En les noves edificacions es mantindrà la tipologia tradicional.

Sarrià ha recordat que a més de la urbanització del carrer del Venerable Anyés, s’està redactant el projecte d’obertura del carrer de Salavert, després de l’acord aconseguit amb els propietaris que han cedit els terrenys necessaris a l’Ajuntament, i quedarà integrat en el NHT una vegada adaptat per a vianants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze + 6 =