caixa popular

El nou plantejament del Cabanyal-Canyamelar té com a objectiu ser útil a un barri viu i per a viure-hi

El nou plantejament del Cabanyal-Canyamelar té com a objectiu ser útil a un barri viu i per a viure-hi
19/07/2017 -

El regidor de Desenvolupament Urbà sostenible, Vicent Sarrià, acompanyat pel director de l’equip tècnic del Pla Especial de Protecció del CabanyaL-Canyamelar, Gerardo Roger, ha presentat esta vesprada en el Teatre el Musical l’inici de la redacció d’un nou planejament per al barri que siga útil als seus veïns i veïnes i que contribuïsca al fet que este enclavament fonamental de la ciutat de València es convertisca en un barri viu i per a viure-hi. Posteriorment Sarrià s’ha reunit amb les veïnes i veïns del Cabanyal-Canyamelar per a explicar-los el projecte, en un acte que també ha comptat amb la presència de la regidora d’Igualtat i Polítiques inclusives, Isabel Lozano.

“Hui iniciem formalment el que és el treball de redacció del nou i definitiu planejament per al Cabanyal-Canyamelar. És un Pla Especial que complementa totes les accions i iniciatives que s’estan duent a terme per a regenerar el barri després d’anys d’abandó, i que ens permetran definir d’una manera definitiva un Cabanyal sense enderrocaments, sense prolongacions, un barri per a viure-hi, per a la gent del Cabanyal”, ha afirmat el regidor Vicent Sarrià.

“Es vol fer d’una manera participada pels mateixos veïns i entitats del Cabanyal-Canyamelar. Per açò, encara que és un document legal i urbanístic, volem que des del primer moment tots els veïns i veïnes, i totes les entitats del Cabanyal-Canyamelar se senten implicades en un treball que previsiblement ha d’estar acabat a l’abril de 2019 i que suposa un compromís de l’equip de govern amb el barri perquè s’acabe amb les especulacions sobre el futur de l’este enclavament fonamental de València”, ha afegit Sarrià en referència a un Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar (PEC) que “serà l’instrument urbanístic que definirà l’ordenació de l’àmbit territorial i els usos permesos, així com l’estratègia de protecció i gestió del patrimoni.”

En esta presentació de l’inici de redacció s’ha informat que el PEC del Cabanyal-Canyamelar “serà una nova eina que se s’afegix a la resta d’inversions i estratègies promogudes, com les ajudes ARRU o la EDUSI, amb les quals estarà en contínua coordinació per a agilitzar el procés de rehabilitació del barri”.

La seua redacció serà a càrrec d’un equip multidisciplinari de tècnics externs a l’administració, contractats després de resultar adjudicataris de la licitació pública per a la redacció del pla, el qual és impulsat per l’Àrea de Desenvolupament Urbà i Habitatge de l’Ajuntament de València.

Com es recordarà, el Pla General vigent, aprovat el 1988, dividia el barri en franges paral·leles al mar. En dos d’estes, la franja ocupada pel Conjunt Històric (àmbit M4) i la ‘façana marítima’ (àmbit M3), es va diferir el planejament. L’àmbit proposat per al PEPRI de 1998, no va qüestionar estes franges i va utilitzar la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez per a perforar-les fins al mar. “Suspés el PEPRI per espoliador al 2009, es fa necessari un nou pla. L’encàrrec municipal contempla per vegada primera, ordenar la superfície completa del barri. Esta delimitació permetrà modificar el planejament en franges i obri un ventall de noves possibilitats per a entendre el barri com una entitat amb caràcter patrimonial que forma part del front marítim de València”

El gran repte del PEC –segons s’ha ressaltat en la presentació– “és que aconseguisca convertir-se en un pla útil per al barri i per a la seua gent, un pla que en potencie els valors intrínsecs i que en facilite el procés de rehabilitació. Davant dels possibles riscos inherents al potencial econòmic i immobiliari que suposa la seua situació actual, és necessari promoure el valor de l’ús del patrimoni, fomentar que el Cabanyal-Canyamelar siga un barri viu i per a viure-hi, per a evitar-ne una possible tematització o turistificació”.

S’hi afig que el procés de rehabilitació “no ha d’anar en contra de la seua riquesa formal i social, la qual cosa ha caracteritzat històricament el barri. És fonamental que continue sent un barri divers, en edificis i també en persones. I perquè açò siga possible, serà necessari impulsar una gestió eficient, de proximitat, perquè continue transformant-se amb les seues pròpies regles d’evolució sense perdre allò que el fa recognoscible i valuós. Per tant, es pretén que el PAC potencie eixos objectius d’aconseguir un barri per a viure-hi, eclèctic, un barri amb una gestió eficaç on es fomenten relacions socials sostenibles entre usos, recursos i pobladors, que continue fent-se a si mateix i que siga el front marítim de la ciutat on es millora la relació amb la ciutat i amb la platja”.

El de redacció serà un procés ampli en el qual s’alternaren diferents fases de treball tècnic amb períodes de tràmits en les diverses administracions implicades. Pel que fa a la participació, l’equip tècnic considera fonamental explicar durant tot el procés amb els actors socials implicats en el barri. “És per açò que, es generaran diversos espais on tant tècnics com ciutadans podran involucrar-se de diverses maneres: formant part del grup motor que impulsarà el procés participatiu, participant en els grups de treball que s’activaran a partir de setembre o bé assistint a les jornades que es realitzaran al final de cada fase”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + 13 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats