El Museu Valencià d’Etnologia mostra una passarel·la d’indumentària tradicional valenciana

El centre expositiu de la Diputació de València ofereix visites gratuïtes a l’exposició «Inventant la tradició. Indumentària i identitat» guiades pel seu comissari, Xavier Raussell

Guardar

inventant_visitas_guiadas
inventant_visitas_guiadas

El Museu Valencià d’Etnologia, dependent de la Diputació de València, ofereix als seus visitants la possibilitat de transitar per una passarel·la de moda ambientada en la indumentària tradicional valenciana, des del segle XIX i fins la recent dècada de 1980.

El centre expositiu ha organitzat una sèrie de visites gratuïtes a l'exposició temporal Inventant la tradició. Indumentària i Identitat, guiades pel comissari de la mostra Xavier Raussell. Les visites s'estendran fins el divendres 17 de març, realitzant-se dues passades, una en horari matinal, a les 12:00 hores, i una segona vespertina, a les 17:30 hores.

Inventant la tradició. Indumentària i Identitatofereix una reflexió sobre la moda i la indumentària tradicional valenciana. En un recorregut cronològic que s'inicia en el segle XIX i finalitza en la dècada de 1980. En la mateixa es poden apreciar conjunts i peces de moda internacional, indumentària popular i festiva, acompanyades d'objectes i documents que ajuden a comprendre la conformació d'una de les icones més significatives de la cultura valenciana.

Per a efectuar la reserva i participar en aquestes visites guiades restringides a grups d’un màxim de 25 persones és necessari remetre un correu electrònic a l’adreça o bé telefonar al 963 883 578, indicant el nombre de persones a participar. També es pot acudir sense inscriure's, sempre que queden places disponibles.

 

180 peces i conjunts de roba

La mostra exhibeix un conjunt de 180 peces i conjunts de roba, algunes d’elles restaurades, que van acompanyades per un centenar d’objectes, entre obra gràfica, ceràmica, retalls de premsa i complements. Els conjunts han estat extrets de l’important fons tèxtil que atresora el Museu Valencià d’Etnologia, que darrerament s’ha nodrit de destacades aportacions gràcies a la col·lecció històrica de la Casa Insa i del fons d’Elio Puig – Vilaplana, fins aplegar en l’actualitat a les 14.000 peces d’indumentària.

Inventant la tradició. Indumentària i Identitatrepara en com sorgeix la idea d’identitat valenciana, simbolitzada en unes peces de vestir que es pretenen representatives de la nostra essència, de les connexions existents entre el moment socioeconòmic i polític i la creació i evolució d'aquestes, de la influència dels corrents internacionals, de l’existència també d’unes modes populars que evolucionen i adapten als nous usos dels valencians i les valencianes.

Es mostren peces pròpies del període romàntic, moment d’ascens de la burgesia i del naixement de les classes obreres, així com dels Jocs Florals i de la Renaixença, de la creació de les imatges idíl·liques de la vida a la fèrtil horta de València, del gloriós passat velluter de la ciutat, de la revolució dels transports i de la comunicació, de l’aparició de la societat de masses, de ‘corsés i pantorrilles’, de les milicianes i dels Coros y Danzas de la Sección Femenina, de falleres majors i de vestits de panderola, de toreros i de la moda a l’antiga o del segle XVIII, entre d’altres.

El visitant entrarà en una gran passarel·la ordenada de forma cronològica on s’intenta establir una ‘conversa’ entre els vestits tradicionals valencians, les formes estrangeres, la moda urbana burgesa i proletària, i la iconografia social que contribuí a la configuració d’aquesta indumentària.

Destacats