El Museu Valencià d’Etnologia estrena el cicle ‘Danses populars’, amb grups de ball i música tradicional valenciana

La mostra comptarà amb la participació de diferents grups de danses representatius de les comarques valencianes

Guardar

roba_a_lantiga_19_nov_2
roba_a_lantiga_19_nov_2

El Museu Valencià d’Etnologia inicia aquest dissabte i fins el proper 3 de desembre el cicle ‘Danses populars’, una iniciativa que comptarà  amb la participació de diferents grups de danses representatius de les comarques valencianes i que posaran en escena els balls tradicionals i la música folklòrica valenciana.

La primera representació, aquest mateix dissabte, a les 19:30 hores, a la Sala Alfons el Magnànim, porta per títol ‘Roba a l’antiga’ i correrà a càrrec de Pilar Higón, que efectuarà un passeig visual per la forma de vestir que feien servir els nostres avantpassats a principis del segle XIX. Una mostra rigorosa però amena que explica la vestimenta de les classes populars valencianes mentre combina literatura i cants tradicionals amb testimoniatges de diversos escriptors, com ara l’erudit del segle XVIII, Josep Antoni Cavanilles, o el cronista del segle XIX, Pedro Sucías. Una proposta didàctica, que ensenya teixits, colors, matèries primeres, robes i complements, a més de ben documentada gràcies als estudis publicats per Vicent Ferrandis Mas, investigador pioner en la matèria.

El dissabte 26 de novembre serà el torn del grup de danses ‘Cardaors’ de Bocairent. Una formació creada l’any 1977 amb la intenció de preservar les arrels de les nostres tradicions en totes les seues vessants, fonamentalment les relatives a la comarca de la Vall d’Albaida. Un grup que pretén aconseguir la correcta restauració i divulgació de tots els diferents gèneres musicals de caire tradicional mitjançant el seu estudi, amb el corresponent treball de camp i la seua posterior reestructuració, a fi de permetre l’ús i fruïció d’aquest material a tots aquells que pogueren estar-ne interessats en el nostre present i futur.

Finalment, el grup de danses ‘Ras i Pla’ de la Llosa de Ranes tancarà la programació del cicle el dissabte 3 de desembre. Aquesta formació, fundada l’any 1996, replega la llarga trajectòria de ball i dansa de la localitat, que arranca el 1900.  Des de la seua formació, el grup  ha fomentat la "dansà" i els balls tradicionals propis de la comarca de la Costera, que es representen en la tradicional Romeria a Santa Anna de l'1 de maig. A més, el grup també incorpora altres peces de les comarques veïnes.

Destacats