El Museu Valencià d'Etnologia dedica les seues activitats del mes de novembre a la indumentària valenciana

Entre les activitats destaquen l’exposició sobre la indumentària valenciana, la mostra de roba antiga i els tallers familiars dedicats al coneixement de la vestimenta tradicional i regional

Guardar

Una de les seccions de l'exposició 'De granotes, gats i palmeres' a l'ETNO
Una de les seccions de l'exposició 'De granotes, gats i palmeres' a l'ETNO

El Museu Valencià d'Etnologia ha presentat les activitats que durà a terme al novembre, un mes dedicat a la indumentària valenciana amb exposicions, mostres de danses i tallers familiars. El museu de la Diputació inaugurarà el 23 de novembre una exposició sobre la vestimenta valenciana que pretén reflexionar sobre els processos de creació de la identitat col·lectiva dels valencians i les valencianes, i té com a objecte d'estudi la indumentària tradicional i la seua evolució.

Els dies 19 i 26 de novembre es realitzaran mostres en les quals es combinarà la roba, la literatura i els cants i danses tradicionals. Aquesta temàtica també s'abordarà en els tallers familiars celebrats els diumenges de novembre. Sota el títol “Del cap als peus”, el Museu Valencià d'Etnologia pretén fomentar el coneixement de les indumentàries tradicionals i regionals valencianes, les peces i la seua col·locació. A més, els participants tindran l'oportunitat de reflexionar sobre la importància de la moda i la indumentària al llarg del temps.

Cicle Espanta la por

D'altra banda, el primer cap de setmana de novembre finalitzarà el cicle “Espanta la por”. Així, el dissabte 5 de novembre a les 11:00 es realitzarà una Viquimarató, en la qual els assistents editaran o crearan articles en Viquipèdia sobre un tema determinat, en aquest cas, sobre els monstres valencians.

Els experts vikipedistes d'Amical Wikimedia faran una breu introducció formativa abans de començar l'edició, per la qual cosa no és necessari tenir experiència prèvia. La biblioteca del Museu proporcionarà les fonts bibliogràfiques per a desenvolupar el contingut de les entrades.

El diumenge 6 de novembre es duran a terme dues activitats per a concloure el cicle. En primer lloc, se celebrarà el torneig – exhibició de la Fallera Calavera a les 10:00, es tracta d'un joc que té l'objectiu que els participants coneguen una mica més la cultura tradicional valenciana i els seus monstres.

Aquest joc de cartes valencians basat en la història d'una fallera que ha mort en una mascleta i que desperta convertida en zombi i molt enfadada: l'única manera de calmar la seua ira és preparant-li una bona paella valenciana. La baralla la formen cartes de tresor, de batalla i especials per a poder aconseguir els ingredients de la paella que ha de salvar la fallera. Els protagonistes de les cartes són personatges, objectes i situacions de la cultura tradicional valenciana, entre ells alguns monstres valencians.

Finalment, es realitzarà el taller familiar “Espanta la por” amb dues sessions, a les 10:30 i a les 12:30. L'objectiu és que els participants coneguen els protagonistes de les històries de por que els nostres avis explicaven als xiquets i en les quals els protagonistes eren Butoni, l'Home del Sac, Quarantamaula i l'Home dels Nassos.

Presentació “De dones i parts”

El cicle En veu alta a la biblioteca continua durant el mes de novembre en el Museu Valencià d'Etnologia. El dimarts 22 de novembre a les 19:00 tindrà lloc la presentació del llibre “De dones i parts, matrones i canvi social en la segona meitat del segle XX” de Mª José Alemany Anchel.

Visita exposicions

D'altra banda, l'equip de conservadors del Museu realitzen visites guiades a les sales permanents i exposicions temporals els diumenges a les 11:30 i a les temporals a les 12:45.

L'exposició permanent del museu està dividida en tres parts. La primera, titulada La ciutat viscuda, se centra en la vida de les ciutats valencianes de finals del segle XIX i principis del XX, tot combinant objectes de la vida quotidiana de diversa procedència amb recursos audiovisuals que permeten obtenir una visió més àmplia d'aquella societat.

A continuació es pot visitar la zona dedicada a l'horta, denominada Horta & Marjal, les sales de la qual s'estructuren en dos apartats bàsics: un, centrat e cultius i el seu enfocament comercial— i un altre dedicat als objectes. El recorregut es completa amb un espai interactiu.

L'últim dels àmbits, Secà I Muntanya, se centra entorn d'idees com el paper de la pedra en sec en la construcció del paisatge, la protecció de la casa, l'emigració de les dones a les ciutats o la desconeguda figura del solter en els pobles de l'interior. Completa esta part una sala amb 150 peces penjades del sostre, recordant la disposició que moltes d'elles han tingut en les golfes o cambres de les cases.

Destacats