El Magnànim analitza l’històric PSPV amb 'Socialistes d’un país imaginat', de Joan Martí

La presentació serà aquest dijous 22 de juny, al MuVIM, amb la participació del conseller Vicent Soler i d’Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura

Guardar

socialistes-dun-pais-imaginat
socialistes-dun-pais-imaginat

Aquest dijous, 22 de juny, es presenta Socialistes d’un país imaginat. Una història del Partit Socialista del País Valencià (1974-1978), una de les últimes novetats de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. L’acte tindrà lloc a les 19:00 hores a la sala Gregori Mayans del MuVIM i junt amb l’autor, Joan Martí Castelló, participaran Ferran Archilés, codirector de la col·lecció Adés & Ara; Vicent Soler, conseller d’Hisenda i Model Econòmic i un dels fundadors del PSPV en 1974; i Albert Girona, secretari autonòmic de Cultura i també militant del PSPV fins a la seua integració al PSOE.

Socialistes d’un país imaginat analitza el cas del PSPV (1974-1978), un dels primers intents polítics d’estructurar el nou valencianisme nascut a la dècada dels seixanta del segle XX. Després d’experiències anteriors com ara el Partit Socialista Valencià (1962) o els Grups d’Acció i Reflexió Socialista (GARS, 1973), i en un context d’esquerra fragmentada en nombrosos grups i plataformes unitàries en lluita per liquidar el franquisme i recuperar la democràcia, el Partit Socialista del País Valencià, fundat l’any 1974, va assolir un gran protagonisme i durant un temps va semblar capaç de convertir-se en el gran partit dels socialistes valencians. Finalment, la reconducció del projecte rupturista de l’oposició democràtica cap al projecte reformista de Suárez i l’embranzida del renovat PSOE obligaren el PSPV a replantejar-se la seua estratègia i optar per la integració.

Joan Martí Castelló (Xàtiva, 1980) és llicenciat en Història per la Universitat de València i va ampliar estudis realitzant els cursos de doctorat en història contemporània. Ha treballat als arxius municipals d’Almàssera i Lloret de Mar i a l’arxiu de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana. Actualment exerceix com a professor de secundària a Blanes.

 

Adés & Ara, col·lecció d’història

El llibre de Martí inaugura una nova col·lecció del Magnànim, Adés & Ara, codirigida per Ismael Saz –catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València i director de l’Institut d’Història del Magnànim– i Ferran Archilés, professor d’història contemporània de la Universitat de València. La col·lecció naix amb l’objectiu de publicar llibres d’història amb una perspectiva contemporània. Entre els propers títols ja en preparació figuren A la recerca dels orígens. El passat iber en l’imaginari col·lectiu valencià, de Tono Vizcaíno, i la traducció al valencià de La fantasia de la història feminista, de l’autora nord-americana Joan Wallach.
Destacats