25n
25N
25N

Un Green New Deal valencià, sostenible, inclusiu i innovador com un bitllet cap a una "Normalitat Millorada"

El Consell i els sindicats i patronal més representatius impulsen un gran acord que marca les línies i la reflexió sobre quin model volem per al futur

Un Green New Deal valencià, sostenible, inclusiu i innovador com un bitllet cap a una "Normalitat Millorada"
23/07/2020 -

“Alcem-nos” dona nom a l’acord signat aquest dimecres, fruit de la Mesa de Diàleg Social, el qual conté 15 línies estratègiques per a “traçar el perfil socioeconòmic de la recuperació valenciana”. Aquestes línies estratègiques van des de la transformació digital i ecològica de l’estructura productiva valenciana, el desenvolupament de més instruments de finançament per al teixit empresarial, el foment del teletreball i de la conciliació laboral, i de la corresponsabilitat amb visió de gènere fins a la potenciació de la Formació Professional com a eina de transformació laboral i econòmica, la consecució d’un territori més segur davant les emergències, l’enfortiment del sistema sanitari i sociosanitari, el disseny d’una Administració més digital i àgil o, fins i tot, el reforç del parc públic d’habitatges.

Aquest ampli Green New Deal brilla pel gran compromís social amb les polítiques sostenibles que evidencien una importància, més si cal, durant la reconstrucció que vindrà, ja que, de la mateixa manera que ho va anunciar el president Puig després de firmar aquest acord, es pretén “desenvolupar noves lleis per a l’impuls de l’economia verda i de les energies renovables”. Així, dins de la sostenibilitat, “Alcem-nos” preveu el desenvolupament de millores formatives per als treballadors i processos de reconversió industrial justa, el foment del transport públic i la mobilitat sostenible, un augment d’ajudes destinades al Pla Estratègic de la Indústria Valenciana, la millora de la digitalització del comerç detallista, l’aposta per un desenvolupament innovador del sector agrari, així com l’establiment de l’obra pública com a sector fonamental en la recuperació econòmica.

Ajudes durant la pandèmia
Des de l’inici de la crisi ens ha permés acordar i posar en marxa una sèrie de mesures de xoc per a pal·liar els efectes que estava ocasionant la pandèmia i per a protegir a les persones treballadores i a l’ocupació. En aquest sentit, les ajudes a les persones treballadores afectades pels ERTO per valor de 30 milions d’euros, per a ajudes directes de 150 euros a 200.000 persones amb rendes baixes afectades pels ERTO. O les ajudes a la conciliació amb una dotació de 3 milions d’euros per a les persones que s’han vist obligades a reduir la seua jornada laboral per atenció a la infància, persones majors o en situació de dependència, amb ajudes de fins a 600 euros, de les quals es beneficiaren entre 5.000 i 10.000 persones. A més de l’agilitació de la resolució de les sol·licituds d’ERTOS per a facilitar el cobrament de prestacions.

Com un “programa generacional” que no un “programa electoral”, el Consell ha establert les línies per treballar cap a la reconstrucció social i econòmica de la societat valenciana després de la pandèmia de la COVID-19, ja que amb aquest acord, “més que aconseguir una meta, ens situem en la línia d’eixida d’un camí que hem de recórrer junts”, comentava el president del Consell, Ximo Puig.

Entre les polítiques verdes i sostenibles trobem, de moment, uns acords per impulsar noves lleis per a l’impuls de l’economia verda i de les energies renovable de la mateixa manera que es vol avançar amb l’ús del transport públic i la mobilitat sostenible.

L’expansió de la COVID-19 ha suposat un gran impacte en termes econòmics (ruptura de les cadenes de subministraments globals, parades en la producció, caiguda de consum problemes de liquiditat…) i socials (ERTOs, desocupació, desigualtat social, pobresa…). La crisi sanitària ocasionada posa de manifest les debilitats i fortaleses del nostre sistema, i ara ens enfrontem el repte de reflexionar sobre quin model volem per al futur, sobre com haurem d’adaptar-nos a les noves realitats sense que ningú quede enrere.

Aquest “shock” ofereix l’oportunitat i la responsabilitat de reflexionar sobre les bases del futur model econòmic, sobre l’enfortiment dels serveis públics, sobre el nostre sistema de protecció social, sobre un futur més verd i sobre els reptes que com a societat tenim per davant, per a generar ocupació, combatre les desigualtats socials i la precarietat laboral.

El Consell i els sindicats i patronal més representatius (UGT-PV, CCOO-PV, CEV-PV) davant l’emergència sanitària, econòmica i social causada per la COVID-19 comparteixen la necessitat d’impulsar un gran acord que marca les línies d’actuació a curt, mig i llarg termini per a, en primer lloc, pal·liar els efectes que ens ha generat aquesta situació i, per una altra, establir les bases per a una reactivació social i econòmica. Uns acords amplis que proporcionen estabilitat, adoptats en el marc del diàleg social.

57,5 milions per a autònoms
Les ajudes urgents a autònoms afectats per la situació de crisi sanitària van tindre un impacte de destinació d’uns 57,5 milions d’euros per a ajudes que anaven entre de 750 a 1.500 euros.

És per això, que el Consell i els Agents Socials manifestem el seu compromís de continuar treballant en les Meses de Diàleg i els Grups de Treball per a anar concretant les línies que reflecteix aquest acord, així com avaluar periòdicament la seua execució. A més, el Consell i els Agents Socials reafirmem el nostre compromís amb l’Agenda 2030. El present Acord per a la Recuperació Social i econòmica de la Comunitat Valenciana està alineat amb els ODS. Tant les línies estratègiques com les accions contemplades en el document avancen en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i en el compliment de l’Agenda 2030. La Comunitat Valenciana ha de transitar cap a una Normalitat Millorada que incorpore les lliçons apreses i aprofite les oportunitats creades. “La Normalitat Millorada, des del nostre punt de vista, ha de ser una normalitat més sostenible, més inclusiva i més innovadora que allò que hem deixat arrere”, conclou l’acord amb la signatura del president de la Generalitat, Ximo Puig, el president de la CEV, Salvador Navarro, el secretari general de CCOO-PV, Arturo León, així com el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 17 =