25n
25N
25N

El Govern aprovarà el dimarts un decret per a mantenir mesures sanitàries quan acabe l'alarma

El Govern aprovarà el dimarts un decret per a mantenir mesures sanitàries quan acabe l'alarma
03/06/2020 -

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat davant el Ple del Congrés que el Consell de Ministres del pròxim dimarts aprovarà un reial decret llei en el qual es recolliran totes les mesures sanitàries que serà necessari mantenir enfront de la Covid-19 una vegada que s’alce l’estat d’alarma en els diferents territoris, la qual cosa està previst a tot tardar per al pròxim 21 de juny o fins i tot abans en les Comunitats Autònomes que van més avançades si així ho decideixen els seus presidents autonòmics.

Aquest decret llei “per a la nova normalitat” recopilarà, segons ha detallat, totes les mesures de “prevenció, contenció i coordinació” per a fer front a la crisi sanitària que cal mantenir encara i que s’han anat desenvolupant a través de successives ordres ministerials la vigència de les quals expira amb la finalitat de l’estat d’alarma.

L’última i definitiva pròrroga de l’estat d’alarma (fins al 21 de juny) que hui autoritzarà el Congrés dels Diputats permet a les autonomies que a partir del dia 8 estiguen ja o entren en la fase 3 de la desescalada (l’última de les previstes en el pla de transició) decidir quan ixen els seus territoris de l’estat d’alarma, si l’evolució de les dades sanitàries així ho aconsella.

Això significa que algunes CCAA podran posar fi a la vigència de l’estat d’alarma en els seus respectius territoris fins i tot abans del 21 de juny. D’ací la necessitat de tindre preparat abans un reial decret llei que permeta mantenir unes mínimes mesures sanitàries, com l’obligació sobre l’ús de la màscara, encara que l’estat d’alarma ja no estiga vigent.

COMPLIR ELS PACTES AMB CIUTADANS

Es tracta d’un compromís que el Govern va adquirir amb Ciutadans en la negociació que va garantir el suport d’aquesta formació a l’última pròrroga de l’estat d’alarma, però que ja havia avançat la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, en una compareixença el passat 26 de maig, quan va explicar que aquesta seria l’alternativa que li quedaria a l’Executiu en cas de no aconseguir l’aval de la Cambra per a prorrogar l’estat d’alarma fins a finals de juny.

Ara bé, com va explicar la vicepresidenta llavors, aquest decret llei no serveix per a restringir un dret fonamental com la llibertat de circulació. En cas que es necessitara confinar a una població determinada, sense estat d’alarma la decisió correspondria al Govern autonòmic, amb l’aval d’un jutge, com va ocórrer en el cas de la quarantena imposada a tot un hotel a Tenerife el febrer passat o amb el confinament de la ciutat catalana d’Igualada.

Tal com es va comprometre el Govern amb Ciutadans, Sánchez ha anunciat que el compendi de mesures que inclourà aquest nou reial decret llei serà objecte d’anàlisi en una pròxima reunió del Consell Interterritorial de Salut del qual formen part el Ministeri de Sanitat i les Conselleries autonòmiques del ram.

“Es tracta de conjuminar en una sola norma les mesures sanitàries que haurem de continuar observant fins que hi haja vacuna o un tractament terapèutic eficaç per a evitar el risc de rebrot”, ha indicat Sánchez.

Després de celebrar que “el pitjor ha passat”, el president ha defensat que la instauració de l’estat d’alarma era l’única manera de “guanyar-li al virus”.

“Ha sigut tremendament eficaç”, ha reivindicat, abans de remarcar també el procés de “desescalada gradual” i “intel·ligent” posat en marxa per a anar alçant de manera progressiva les restriccions imposades amb l’estat d’alarma des del passat 14 de març.

Sánchez ha aplaudit l'”extraordinari” sentit cívic amb el qual la població ha complit les normes i ha assegurat que el Govern romandrà “atent” perquè el virus encara circula i, per tant, el risc d’un rebrot, d’una nova ona epidèmica, no ha desaparegut.

Així mateix, ha reivindicat les mesures adoptades per l’Executiu per a atendre els més afectats per les conseqüències econòmiques de la paralització de l’activitat que va portar amb si el confinament.

El president s’ha defensat d’aquells que l’acusen d’usar l’estat d’alarma per a restringir drets i llibertats, d’una banda, i de sostraure competències a les Comunitats Autònomes. Ni l’un ni l’un altre, ha afirmat.

L’alarma, en la seua opinió, només ha retallat “la llibertat de contagiar”. Sánchez ha criticat al PP per començar donant suport a l’estat d’alarma per a acabar oposant-se a les últimes sol·licituds de pròrroga, com va fer Vox des del principi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × tres =