25n
25N
25N

El fenomen del raig verd s'instal·la en La Gallera

El fenomen del raig verd s'instal·la en La Gallera
01/10/2016 -

E

El raig verd és un fenomen atmosfèric que pot succeir durant la posada o eixida del sol. És un centelleig o un raig de llum de durada mínima que ocorre en condicions atmosfèriques molt infreqüents i en espais vasts com el mar. Es deu a la refracció i dispersió de la llum quan frega l’horitzó.

Aquesta és l’explicació científica que se li dóna a un fenomen que l’artista, Fermín Jiménez Landa, ha tractat de representar en la Sala La Gallera de València.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha presentat l’exposició que estarà en la sala fins al pròxim 18 de desembre, acompanyat per l’artista i el comissari de la mostra, César Novella.

“Jiménez Landa presenta en La Gallera una instal·lació escultòrica que representa una escala de 13 metres d’altura, en un arravatament d’eufòria artística per abastar l’espai” explica Pérez Pont qui ha felicitat a l’artista per “el diàleg que planteja entre la seua obra i l’edifici amb unes característiques arquitectòniques tan especials”.

El director del Consorci de Museus ha explicat que “les propostes artístiques que es donen en La Gallera tenen el repte d’unir continent i contingut com un tot únic i a més efímer perquè una vegada acaba l’exposició és impossible tornar a veure l’obra tal com ha sigut concebuda”.

Jiménez Landa ha explicat que “sempre m’ha atret el fenomen del raig verd, que he conegut a través del cinema o les novel·les com la de Julio Verne. Però no m’interessava tant el seu concepte oníric o romàntic sinó més aviat l’explicació científica com a efecte òptic”.

La seua naturalesa inaprehensible i fugaç ha provocat nombroses creacions literàries, musicals i cinematogràfiques ‘el raig verd’ s’ha relacionat amb el desig, amb el factible i amb l’impossible, com la novel·la homònima de Julio Verne de 1882, pertanyent a la seua sèrie de viatges extraordinaris. Verne va ser el primer a popularitzar el raig i de la seua novel·la sorgeix la llegenda: si dos enamorats observen alhora el raig, el seu amor serà per sempre.

L’espectador que visite La Gallera en els pròxims mesos es trobarà amb una escala de caragol enmig de la sala, tan alta que no cap dempeus. Ha quedat encaixada obliquament, inutilitzada per l’excés d’ímpetu en la construcció. L’obra no és l’escala. L’obra és la relació inoportuna entre l’escala i l’espai; és més situació que forma. El desig frustrat es materialitza sota aquesta circumstància inútil, en un espai intermedi entre la intervenció arquitectònica i la representació del raig verd. Amb aquest gest mínim de grans dimensions se cerca establir noves connexions entre eufòria, fracàs, malenconia, les enciclopèdies i biblioteques com a font de coneixement obsolet i limitat, la fusteria artesanal i un continu desig d’estar en un altre costat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =