25n
25N
25N

El director de l'IVF xifra en 665 milions les pèrdues de l'institut per préstecs fallits i avals concedits en l'etapa anterior del PP

Manuel Illueca ha assegurat que “el nostre únic objectiu ha sigut recuperar fins a l’últim euro invertit” i ha afegit que “l’actual IVF mai hauria atorgat aquests préstecs”

El director de l'IVF xifra en 665 milions les pèrdues de l'institut per préstecs fallits i avals concedits en l'etapa anterior del PP
30/07/2019 -

El director general de l’Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha manifestat aquest dimarts que “la nefasta gestió de l’anterior Govern, marcada per la desídia, la irresponsabilitat i la més absoluta falta de professionalitat, va fer que el Institut Valencià de Finances dilapidara 665 milions d’euros”. “En concret -ha explicat- les pèrdues només en préstecs atorgats ascendeixen a 192 milions, altres 73 es van perdre per la concessió d’avals i a això cal sumar altres 400 milions malbaratats en l’embornal en el qual els anteriors responsables de la Generalitat van convertir a la SGR”.

“Tant de bo l’estricta aplicació de la praxi bancària que hem dut a terme en la venda del crèdit deteriorat del Grup Zeta, l’únic objectiu del qual ha sigut recuperar fins a l’últim euro invertit pels valencians en el préstec original, haguera sigut adoptada prèviament pels que ens van precedir. Ens hauria anat a tots molt millor”, ha afirmat Illueca.

En aquest sentit, ha afegit que “en el passat, l’IVF no explicitava els criteris d’elegibilitat de les seues línies de finançament, ni tenia definits paràmetres de risc establits ‘ex-ante’ per a descartar projectes financers viables, ni fixava els tipus d’interés de les operacions mitjançant un criteri sistemàtic, coherent i comprensiu. Per desgràcia, els criteris de selecció dels projectes d’inversió no sempre es van caracteritzar pels principis que inspiren la bona gestió pública.”

El director general de l’Institut Valencià de Finances ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença a petició pròpia i dels grups parlamentaris del PP i Cs en la sessió extraordinària de la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, on ha defensat la transparència i claredat del procés de venda del crèdit deteriorat que tenia l’IVF amb el Grup Zeta.

L’origen: dues operacions amb SILSA

L’IVF va formalitzar dues operacions de finançament per al muntatge i posterior ampliació d’una planta d’impressió a Biar amb Serveis d’Impressió de Llevant, S. a. en 2000 i 2006, la principal accionista del qual és Promocions i Edicions Culturals, S.A. (PECSA), editora i impressora del periòdic Mediterrani de Castelló.

En totes dues operacions, per import cadascuna d’elles de tres milions d’euros, l’IVF va aplicar condicions financeres molt favorables, 2 i 3 anys de manca, terminis d’amortització de 5 i 7 anys, marges sobre el tipus d’interés de 0,5% i un 1% respectivament, unes condicions tan favorables que l’IVF fins i tot va renunciar a constituir garantia hipotecària sobre la finca finançada.

“Es tracta d’una operació que res té a veure amb la promoció de l’activitat econòmica en territori valencià i sí amb el conegut afany del Govern anterior per intervenir en l’ecosistema mediàtic de la Comunitat Valenciana. Una operació de naturalesa clarament política”, ha destacat Manuel Illueca.

En aquest sentit, el director ha afirmat que “l’actual política de riscos de l’IVF no hauria permés la concessió de les operacions que posteriorment s’integrarien en el finançament sindicat. L’actual IVF mai hauria atorgat aquests préstecs”.

Integració en el sindicat

L’IVF va recuperant sense incidències els crèdits concedits fins que en 2009, el Grup Zeta decideix reestructurar el seu deute i l’IVF s’incorpora en el finançament sindicat que el grup havia pactat amb diferents entitats financeres en 2005. D’aquesta manera, es cancel·len els préstecs amb SILSA i el creditor passa a ser el Grup Zeta, SA, que, a partir d’ara, garanteix el conjunt dels crèdits sindicats, no solament les operacions de l’IVF, sinó tots els altres préstecs contrets pel grup o les seues filials.

“Cal posar l’accent en el fet que en aquest moment el segon dels préstecs de l’IVF a SILSA no havia sigut desemborsat completament, per la qual cosa l’IVF podria haver optat per consolidar el préstec per un import menor i limitar la seua exposició davant el risc d’insolvència. No obstant això, es va optar per mantenir el suport al Grup Zeta, en contra de l’interés dels valencians”, ha explicat Manuel Illueca.

D’aquesta manera, l’IVF aprova la integració dels préstecs en el finançament sindicat per un total de 3,858 milions, corresponents a la quantia equivalent al risc viu de les dues operacions en aqueix moment més l’import pendent de desemborsar.

“Si en aqueix moment s’haguera aplicat el sistema actual de qualificacions creditícies de l’IVF, la companyia hauria rebut una qualificació creditícia de CCC, pas previ al ‘default’ i, per descomptat, l’ampliació del crèdit hauria sigut denegada”, ha afirmat el director.

La integració en el sindicat suposa una bolcada definitiva en aquesta operació, en la qual l’IVF participa juntament amb altres 22 entitats, la qual cosa li suposa perdre el control sobre el procés de monitoratge dels crèdits i que la seua participació quede reduïda a un 1,8% del risc viu total del sindicat. A més, a partir d’ara, l’IVF ja no podrà plantejar una estratègia de recuperació aliena a la resta d’entitats, perd tota capacitat per a vendre el crèdit de forma unilateral i es veu de facto incapacitat per a executar de forma autònoma les garanties del finançament.

Com ha explicat el director general, a causa de les dificultats que travessava el Grup Zeta, en 2012 el grup va subscriure una nova operació sindicada per valor de 10 milions d’euros i va sol·licitar en multitud d’ocasions, entre 2012 i 2017, novacions i reestructuracions del finançament sindicat.

“El finançament sindicat de 2009, el préstec sindicat de 2012 i les operacions bilaterals signades pel grup configuren el deute de Grup Zeta que Editorial Premsa Ibèrica acabaria adquirint el febrer de 2019”, ha dit Illueca.

“Quan en 2015 arribem al Govern -ha explicat- se’ns informa de la greu situació que travessa el Grup Zeta i se’ns proposa el refinançament del risc viu, que en aqueix moment ascendia a 105,8 milions d’euros. En aquest moment es proposa la separació del grup en dos perímetres, d’una banda, El Periódico de Catalunya, S.L. i per l’altre, el Grup Zeta”.

En 2017, a la vista que la situació del grup no millora, es produeix la segona gran reestructuració de l’empresa.

Davant aquesta situació, l’empresa encarrega un Independent Business Review a Deloitte, en el qual es plantegen diferents escenaris sobre l’evolució futura de la companyia. Aquest estudi concloïa que, en un escenari de liquidació del grup, les entitats recuperarien una mitjana d’un 18% i un 31% del seu risc i que, donada la complexitat del grup, s’estima un calendari de cobrament de 2 i 3 anys per a la liquidació de la totalitat dels actius.

Els percentatges de recuperació variaven en funció dels imports de deute classificats per trams, “situant-se el percentatge de recuperació corresponent a l’IVF en una forqueta entre el 13,5% i el 28,0%”, ha recalcat.

“I en aquest escenari, quan la situació del Grup Zeta es troba molt deteriorada, és quan es rep l’oferta de compra per part de Premsa Ibèrica”, ha explicat Manuel Illueca. “L’IVF -ha afegit-, amb una participació de l’1,8% en el finançament sindicat, no pot oposar-se a l’acord de venda i a més existeix el risc que fóra obligat per l’acord del ‘pool’ bancari a acceptar les condicions proposades per Premsa Ibèrica”. No solament això, sinó que, segons Illueca, existia el risc que s’imposaren a l’IVF unes condicions molt pitjors.

Oferta de compra de Premsa Ibèrica

L’11 de febrer de 2019 l’IVF rep un escrit de Premsa Ibèrica Mitjana S.L. en el qual es trasllada una oferta d’adquisició del deute financer del Grup Zeta en el qual a més s’indica que aquesta oferta es manté fins al 18 del mateix mes i està condicionada a aconseguir en aqueixa data l’adhesió de la menys el 85% de les entitats financeres.

L’import que li correspon a l’IVF conforme al preu oferit és de 553.000 euros, la qual cosa suposa un descompte lleugerament superior a 1,2 milions sobre el valor nominal. Aquest import suposa la recuperació del 30,17% dels saldos vius a 17 de desembre de 2018, percentatge similar al que recuperen la resta d’entitats financeres afectades.

Com ha destacat el director general, “gràcies a l’operació de venda d’aquest actiu tòxic, l’import recuperat finalment per l’IVF, inclosos els interessos abonats, ascendeix a 6.302.000 euros. No solament s’han reintegrat a l’erari públic la totalitat dels sis milions prestats inicialment, sinó que s’han obtingut 297.000 euros addicionals”.

“La raonabilitat econòmica de l’operació és inqüestionable, i, no obstant això, sis mesos abans l’IVF havia iniciat la tramitació d’un decret de caràcter general que, al costat de molts altres aspectes, regulava l’alienació d’actius de la institució en diferents contextos, entre ells les operacions de finançament sindicat”, ha explicat Illueca, qui ha afegit que “per un criteri d’oportunitat, i a fi de maximitzar les garanties jurídiques de l’operació, l’Institut opta per posposar la signatura de l’operació a una data posterior a l’aprovació del decret”.

Aquesta circumstància, no obstant això, plantejava el risc que el comprador, una vegada aconseguit el vistiplau de la resta del ‘pool’ bancari, retirara l’oferta proposada a l’IVF i plantejara l’homologació judicial d’un acord posterior de refinançament en pitjors condicions que les acceptades per la banca comercial. “Per això, l’IVF va oferir -i Premsa Ibèrica Mitjana, S.L. va acceptar- una promesa de cessió dels crèdits que l’Institut ostenta enfront de Grup Zeta i el Periòdic de Catalunya en les condicions de l’oferta inicial”, ha destacat Illueca.

El director general ha afirmat que en aquesta operació l’IVF ha actuat amb la millor praxi bancària i en les mateixes condicions a la resta d’entitats financeres que participaven. “Ningú podrà fer fallida la voluntat d’aquest Govern de disposar d’una eina eficaç per a dissenyar polítiques econòmiques i socials basades en instruments financers. L’IVF continuarà treballant per a recuperar els crèdits impagats, crèdits que es van atorgar en el passat i que, per desgràcia, tant han contribuït a soscavar la imatge d’aquesta institució”, ha assenyalat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − cinc =