caixa popular

El Corte Inglés inaugura l'exposició "Estació del Nord, icona de València (1917-2017)"

L’exposició romandrà fins al 30 d’octubre de 2017

El Corte Inglés inaugura l'exposició "Estació del Nord, icona de València (1917-2017)"
20/10/2017 -

En complir-se el centenari del principal edifici ferroviari de la Comunitat Valenciana, El Corte Inglés va inaugurar ahir l’exposició “Estació del Nord, icona de València (1917-2017)” en la 6a planta del centre de Sorolla.

L’exposició mostra fotografies i peces pertanyents als fons de l’arxiu de la Federació d’Amics del Ferrocarril de la Comunitat Valenciana i l’Associació Valenciana d’Amics del Ferrocarril, de l’Arxiu Històric Ferroviari del Museu del Ferrocarril de Madrid (AHF-MFM), del col·leccionista Rafael Solaz, de l’Estudio Sanchis, del fotògraf Manuel Cuenca i de la Biblioteca Municipal de València.

Utilitat i bellesa, principals objectius de l’arquitectura de tots els temps, s’harmonitzen perfectament en l’Estació del Nord, edifici que va complir cent anys el passat mes d’agost. Va ser la terminal a València dels Camins de Ferro del Nord d’Espanya entre 1917 i 1941, any en el qual eixa companyia va passar a formar part de Renfe. La gran obra de l’arquitecte valencià Demetrio Ribes Marco (1875-1921) va compaginar elements extrets de la tradició local amb les tendències avantguardistes de l’època, principalment de l’arquitecte Otto Wagner i la Secessió Vienesa. Una icona turística valenciana on van deixar la seua empremta els pintors José Mongrell Torrent i Gregorio Muñoz Propietàries, la Ceramo de Benicalap, Tallers Grasset de Madrid i els Germans Maumejean de Pinte, a més d’altres artistes i artesans. És Monument Històric Artístic des de 1983.

Esta exposició ret homenatge a l’estació que des de fa cent anys uneix servei públic amb art. Rep una mitjana diària actual de 60.000 viatgers, entre eixides i arribades quasi exclusivament de rodalia i mitja distància, ja que els de llarg recorregut van ser derivats en 2010 a la terminal provisional Joaquín Sorolla. L’estació atrau una constant afluència de turistes per a admirar, principalment, la façana, el vestíbul, la Sala dels Mosaics i la grandiosa coberta metàl·lica, elements que, cent anys després, segueixen sorprenent residents, visitants i turistes.

L’exposició també mostra el documental audiovisual “Centenari Estació del Nord” cedit per Adif, que ensenya la relació del ferrocarril amb la ciutat de València a partir de quatre moments clau i arreplega imatges d’època, amb escenes de trens antics, plànols i documents originals, fotografies i altres valuoses aportacions que ajuden a conéixer la història de l’estació.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 13 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris