caixa popular

El Consell posarà en marxa 'Avalem Experiència' per combatre la incidència de la desocupació als col·lectius de majors de 30 anys i en desocupats de llarga duració

El Consell posarà en marxa 'Avalem Experiència' per combatre la incidència de la desocupació als col·lectius de majors de 30 anys i en desocupats de llarga duració
18/05/2017 -

Puig sosté que garantir el “dret al treball” és el “gran objectiu de la Generalitat i insta a abordar la desocupació com “un problema d’Estat” i des del diàleg social

La vicepresidenta Oltra destaca el caràcter participatiu d’aquest programa, que “ha nascut de la codecisió” entre les diferents institucions implicades

La Conselleria d’Economia estima que aquesta iniciativa per incentivar l’ocupació, amb un pressupost de 229 milions d’euros, beneficiarà un total de 190.600 persones

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el pla ‘Avalem Experiència’, que el Consell ha presentat aquest dimarts, contribuirà a avançar en la consecució del “gran objectiu” que és el dret al treball, una qüestió que, per al Govern valencià és “un problema d’Estat” que ha d’abordar-se des del diàleg social i la capacitat d’enteniiment per donar “les millors eines possibles”.

El cap del Consell ha presentat el pla ‘Avalem Experiència’ junt amb la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, i el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent. Aquest programa estratègic, que compta amb un pressupost total de 229 milions d’euros, permetrà millorar les perspectives d’ocupació i la inserció laboral de les persones majors de 30 anys durant un període intensiu de 3 anys, des de 2017 fins 2019.

L’objectiu d’aquest pla és donar resposta a la situació d’emergència social que suposa l’elevada tasa d’atur especialment als grups de majors de 45 anys i en les persones que duen més de 12 mesos desocupades. En concret, la Conselleria d’Economia estima que el públic objectiu d’aquest programa d’incentivament a l’ocupació és de 190.600 persones.

Tant el President com Oltra i Climent ha agraït la “implicació conjunta” dels sectors econòmics i socials en l’elaboració d’ ‘Avalem Experiència’, un pla que la Generalitat ha impulsat a través del “diàleg social” i la “codecisió” amb les entitats participants.

Durant la seua intervenció, Puig ha subratllat que ‘Avalem Experiència’ és una aposta “fonamental” del Govern valencià perquè actua sobre els sectors socials que han patit “realment i d’una manera molt greu” la crisi econòmica. “Són persones a les quals en un moment determinat se’ls ha caigut la vida, perquè s’han quedat sense treball i molts d’ells sense vida personal”.

Tal com ha recordat, hi ha 215.000 persones desocupades que tenen més de 44 anys a la Comunitat Valenciana. Per això, des del Govern valencià es vol traslladar el missatge que “hi ha futur més enllà dels 44 anys, i dels 50”, ha apostillat el President, que també ha indicat que l’objectiu és aconseguir “que ningú baixe els braços” davant la difícil cojuntura laboral.

Així mateix, el cap del Consell ha incidit què si el pla ‘Avalem Experiència’ possibilita que 50.000 persones puguen entrar al mercat de treball en 2017, el Producte Interior Brut Valencià augmentaria tres punts, un creixement econòmics que es traduiria també en una major capacitat de redistribució.

Per altra banda, el President ha expressat la seua satisfacció amb els resultats obtinguts per les polítiques actives d’ocupació impulsades per la Generalitat, com és el cas d’ ‘Avalem Joves +’. En aquest sentit, ha avançat que la convocatòria de la línia d’ajudes inclosa en aquest programa i destinada a fomentar la contractació de joves qualificats està “absolutament superada”, donat que els ajuntaments han sol·licitat ja 21,5 milions d’euros, “molt per damunt dels 15 milions previstos a la primera convocatòria”.

“Això significarà que més de 2.000 joves van a tindre la seua primera oportunitat laboral i, al mateix temps, amb el seu treball, contribuiran a millorar l’acció dels serveis públics de les corporacions locals”, ha subratllat.

Un programa per ‘rescatar persones’

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha destacat el caràcter participatiu d’ ‘Avalem Experiència’, que “ha nascut de la codecisió” entre les diferents institucions implicades, i ha assegurat que l’objectiu d’aquest programa és el de “rescatar persones”, així com facilitar l’ocupació i la igualtat entre homes i dones majors de 30 anys per què puguen “desenvolupar el seu projecte de vida”.

“La prioritat del Govern del Botànic és governar per a les persones i, en conseqüència, reparar, restituir i reconstruir aquells drets que han estat retallats, sustrets o negats amb l’escusa d’una crisi econòmica social i moral producte d’un model econòmic especulatiu”, ha afegit al respecte.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat la importància de reconstruir “l’autoestima” dels desocupats de llarga duració, donat que “no es pot culpar a les persones d’aquesta situació perquè es tracta d’un error sistèmic”.

‘Avalem Experiència’: quatre línies d’actuació

‘Avalem Experiència’ és un pla integral dirigit a persones majors de 30 anys que es troben en situació de desocupació i que sorgeix per combatre la situació d’emergència social que suposa l’elevada tasa d’atur en aquests col·lectius, incorporant una visió inclusiva i la perspectiva de gènere en totes les seues accions.

Segons les últimes dades recollides a la Comunitat Valenciana sobre l’índex de desocupació, els aturats majors de 30 anys representen el 77,3% del total registrat i el 63,5% de l’atur registrat a l’Enquesta de Població Activa. Dins d’aquest grup, les persones majors de 45 anys són les que tenen el major pes porcentual.

Tal com ha explicat el conseller d’Economia, aquests col·lectius, “desatesos” a les anteriors legislatures, són “una franja estigmatitzada per l’atur que pot oferir valors tan importants com l’experiència i el coneixement a les empreses de la Comunitat Valenciana, i també als joves que inicien la seua carrera professional en aquestes empreses”.

D’aquesta manera, ‘Avalem Experiència’ implica a persones d’entre 30 i 64 anys, a empreses (especialment les pymes), a persones treballadores autònomes, als sectors socials i a altres agents de l’àmbit educatiu i del mercat de treball. Parteix d’un plantejament on tant les persones, que són protagonistes d’un projecte de millora laboral, com les empreses, resulten beneficiades al seu compromís social.

“Amb ‘Avalem Experiència’ volem posar les necessitats de les persones al centre del projecte i posar en valor l’experiència, l’ofici i el saber fer, així com recolzar la permanència al mercat de treball des de l’assessorament personal, la formació i la inserció”, ha resumit Climent, qui ha afegit que un dels objectius centrals d’aquest programa estratègic és “acabar amb el desànim de les persones desocupades i estimular-les en la recerca activa de treball”.

Concretament, el projecte s’articula al voltant de quatre línies estratègiques d’actuació. La primera se centra en l’àmbit de la formació per actualitzar la qualificació professional i, d’aquesta manera, permetre la retornada al treball. Mitjançant un pla de xoc s’oferirà atenció personalitzada i centrada en les necessitats formatives de cada participant, així com en els requeriments del mercat de treball.

En segon lloc, ‘Avalem Experiència’ recolzarà les iniciatives d’empreniment i el treball autònom identificant vetes de mercat per al desenvolupament de projectes empresarials viables i oferint assessorament especialitzat per a plans de negoci, que es complementarà amb accions d’acompanyament a emprenidors.

Un tercer eix del programa es dedicarà a l’orientació, intermediació i recerca de feina mitjançant un itinerari personalitzat per cada beneficiari que es composarà d’activitats amb entrevistes o xarrades de motivació i que comptarà amb la supervisió d’un tutor.

Finalment, la quarta línia d’actuació es focalitzarà en el suport a la contractació, concedint ajudes per fomentar contractes de persones majors de 30 anys i que contribuixen a la conciliació personal, familiar i laboral, així com a la igualtat entre dones i homes o a l’estabilitat en el treball.

Etiquetes


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − tres =

viva gym canovas
exposicion caps tallats