25n
Orgull
Orgull

El Consell estudia realitzar un projecte de recerca de regeneració de la costa valenciana amb fons europeus

El Consell estudia realitzar un projecte de recerca de regeneració de la costa valenciana amb fons europeus
04/12/2016 -

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha defensat el desenvolupament sostenible efectiu del turisme des de la “Identitat Mediterrània”, com proposa el projecte europeu Alter Ressò, liderat per la conselleria, a través l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE).

Així ho ha expressat la consellera en la seua intervenció en la primera reunió de treball celebrada a València i que ha comptat amb la presència de l’Ajuntament de València, representants de l’Agència Valenciana de Turisme, representants del IVE i de tots els socis del projecte ALTER RESSÒ: la Universitat Aristòtil de Tessalònica (Grècia), la ciutat de Dubrovnik (Croàcia), la Universitat de Venècia Ca’Foscari (Itàlia), l’Agència de Desenvolupament dels districtes de Larnaca i Famagusta (Xipre), la Municipalitat de Gènova (Itàlia), l’ajuntament de Màlaga (Espanya), la Regió del Egeo Sud (Grècia), l’Observatori del Turisme de les Illes Europees (Itàlia) i el CCTD Ciutat Europea de la Cultura, Turisme i Desenvolupament (França).

Per a la consellera, a través d’aquest programa europeu, del que formen part sis països del Mediterrani, es treballaran estratègies turístiques alternatives per potenciar el desenvolupament sostenible local del turisme, promovent la identitat mediterrània. En aquest sentit, ha apuntat que el Govern valencià estudiarà realitzar un projecte de recerca de regeneració urbana de la costa valenciana amb aquests fons europeus que ascendeixen a 2,3 milions d’euros. “Aquest projecte aniria en la línia de la política empresa per la conselleria per potenciar i conservar de forma activa el litoral valencià; el principal objectiu és fer aquestes àrees sostenibles regenerant espais i renovant edificis, perquè és necessari actualitzar algun dels models turístics que van sorgir en els anys 60 i estan obsolets”, ha assenyalat la consellera. Segons ha explicat, “seria interessant treballar per reduir la estacionalitat, ja que, en molts casos, són espais que solament s’utilitzen dos mesos a l’any i resta queden gairebé buits com a ciutats fantasma”.

En aquest sentit, Salvador ha considerat el turisme com un sector fortament competitiu i clau per al futur de l’economia sostenible, per la qual cosa “requereix competències específiques, talent, emprenedors i una administració que ho recolze i ho regule”.

En el cas de la Comunitat Valenciana, les pernoctacions de turistes nacionals van ascendir l’any passat a 42,9 milions, la qual cosa ha suposat una despesa de 5.606 milions d’euros en la nostra comunitat. El sector delturisme suposa gairebé el 10% de l’ocupació a la nostra regió.

En opinió de Salvador, el turisme exerceix “un paper clau” en la comunicació dels valors fonamentals del diàleg, de protecció i promoció de la diversitat cultural, així com de la preservació del patrimoni cultural, els actius tangibles del qual i intangibles constitueixen el gruix de la identitat cultural. D’aquesta manera, “un model de turisme basat en la identitat mediterrània ens ajuda a confirmar la importància de les nostres pròpies cultures, al mateix temps que millora la comunicació intercultural, respectant altres cultures i aprofundint en la comprensió mútua i en la solidaritat entre els diferents grups ètnics, religiosos i lingüístics”, ha declarat.

Liderar el programa Alter

Ressò Durant la seua intervenció, la consellera ha valorat l’oportunitat de liderar l’equip d’Alter Ressò, que permetrà a les entitats que participen en ell provar mecanismes i mètodes innovadors per abordar els problemes existents i proposar solucions.

En paraules de Salvador, “el turisme no té per què estar vinculat només a la construcció massiva, a la idea de sol i platja. Existeixen altres formes alternatives i complementàries com el turisme d’interior, el gastronòmic o el cultural que en el cas de la Comunitat Valenciana hem de també protegir i potenciar i ALTER RESSÒ ens ajudarà a aprofundir en aquesta línia”.

En aquest sentit, ha mostrat la seua satisfacció pel lideratge de la Generalitat en aquest projecte, i ha assegurat que el Govern valencià creu “fermament en la unió en aquest esforç per desenvolupar un turisme que garantisca una millor qualitat i un menor impacte en el medi ambient de les nostres regions mediterrànies”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × cinc =