25n
25N
25N

El Consell Escolar Valencià llança la campanya 'Erre que Erre que Erre' de conscienciació contra la violència de gènere

El Consell Escolar Valencià llança la campanya 'Erre que Erre que Erre' de conscienciació contra la violència de gènere
24/11/2016 -

Amb el lema ‘REpensem les RElacions, REpresentem altres REalitats’, el Consell Escolar Valencià llança una campanya de conscienciació contra la violència de gènere amb l’objectiu de detectar els principals problemes que estan sorgint quant a violència de gènere entre els escolars a partir de les situacions que viuen, i plantejar possibles solucions convertides en recomanacions adreçades a l’Administració.

La campanya consisteix en l’organització de tallers de teatre-fòrums als centres educatius en els quals l’alumnat representen situacions quotidianes relacionades amb situacions de violència de gènere i micro-masclisme. D’aquesta manera els espectadors proposen solucions als drames que s’han representat. També s’ha organitzat un concurs de rap i el 8 de març de 2017 l’alumnat representarà en espais públics els treballs que s’han desenvolupat als tallers promoguts per la campanya.

A l’acte de presentació de la campanya han intervingut el conseller d’Educació, Vicent Marzà, el secretari autonòmic, Miguel Soler Gracia, el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibàñez, la directora general de l’Institut Valencià de la Dona i per la Igualtat, María Such i la presidenta del Consell Escolar Valencià, Encarna Cuenca.

El conseller Marzà ha declarat que «la violència de gènere és la punta de l’iceberg de les desigualtats sexuals i de gènere; per tant, sabem que hem de treballar des de la base i no només contra el símptoma. La desigualtat sexual i de gènere no ve mai sola, una xiqueta no és una xiqueta i prou. Les persones vivim en un context, tenim una família, formem part d’una classe social i d’una comunitat, estimem d’una manera o d’una altra, podem patir o no una diversitat funcional, tenim més o menys capacitat econòmica. Per tant, les desigualtats no són indestriables’.

El responsable d’Educació ha explicat les diferents mesures que es prenen al respecte des de la Conselleria i ha apuntat que “no combatem la violència de gènere en una única direcció ni des d’un únic punt de vista. Procurem fer un treball global emmarcat dins la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”.

D’aquesta manera s’ha assenyalat que l’instrument bàsic d’actuació als centres educatius és Pla de Convivència per a prevenir, atendre i eradicar la violència. També la violència de gènere. Es duen a terme en el centre activitats i tallers dirigits a la prevenció de la violència contra les dones, amb especial atenció a l’ús de les noves tecnologies per l’alumnat. Durant el curs 2015-2016 el 65% dels centres han establert programes de prevenció de la violència de gènere.

Dins aquest marc s’ha creat la figura de coordinador en igualtat i convivència en tots els centres educatius. Per al desenvolupament d’aquestes funcions cada persona coordinadora pot comptar amb 2 hores lectives del seu horari setmanal.

La formació del professorat també és vital, no només s’està ampliant la formació en igualtat de gènere i en prevenció de violència, sinó que hi haurà un centre específic de formació per treballar la inclusió social amb persones assessores repartides per tot el territori valencià.

A més, s’ha ampliat el ventall de convocatòries de projectes d’innovació educatives i s’ha inclòs de manera específica que es tindran en compte treballs que previnguen l’assetjament escolar, el ciberassetjament, l’educació emocional, o l’acceptació de la diversitat de les persones que formem.

Des de la Conselleria a més, s’han promogut protocols per a la detecció de casos de violència de gènere en l’àmbit escolar. Especial èmfasi té el protocol que s’activarà de seguida sobre atenció educativa a la identitat de gènere. La detecció específica en casos d’homofòbia o transfòbia feia necessari un protocol específic.

A més es compta amb les Unitats d’Atenció i Intervenció (UAI) en cada Direcció Territorial de l’administració educativa. Unitats que són responsables de rebre les consultes i incidències en relació amb la convivència escolar, d’assessorar els centres que ho sol·liciten, d’actuar en cas d’una incidència greu, de coordinar les actuacions immediates, i de fer l’avaluació del procés i el seguiment del cas. A partir del curs 2016-2017 les persones orientadores destinades a aquest efecte s’han ampliat: a Alacant s’ha passat d’1 a 2 persones; a València d’1 a 3, i a Castelló, on no n’hi havia cap, ara hi ha 1.

El Registre Central d’Incidències (el PREVI), regulat en 2007 a fi de registrar i analitzar tots els casos de violència que es donen en els centres, registra des del curs 2012 les actuacions relacionades amb la violència de gènere. El curs passat suposaren un 3% de les incidències.

El conseller Marzà ha destacat que “la lluita contra les desigualtats i el combat de la violència de gènere són prioritats absolutes per la Generalitat. Hi treballem a fons, i encara ens queda treball per fer per canviar les bases de la desigualtat i per actuar directament contra la violència contra les dones. Perquè no podrem parlar d’una societat mínimament justa fins que s’acabe d’una vegada amb la violència masclista. Hem de seguir treballant seguir caminant cap a la igualtat, la cohesió i la justícia, entre totes i tots”.

L’acte de presentació de la campanya ha comptat amb l’actuació musical a càrrec de la soprano Luca Soriano Gil i el mirambista Conrado Moya Sánchez, i una representació teatral a càrrec del professor Rafa Ricard García i de l’alumnat de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València.

Amb la campanya ‘REpensem les RElacions, REpresentem altres Realitats’ el Consell Escolar Valencià suma el seu esforç al de la Generalitat per acabar amb la xacra de la violència de gènere.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − cinc =