25n
25N
25N

El Consell aprova l'avantprojecte de llei de Memòria Democràtica que integra a totes les víctimes de la societat

El Consell aprova l'avantprojecte de llei de Memòria Democràtica que integra a totes les víctimes de la societat
14/11/2016 -

El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que “la futura llei de Memòria Democràtica pretén integrar a totes les víctimes de la societat”.

“És, per tant, una llei necessària per a garantir la dignitat i la justícia col·lectiva. Si no coneixem la nostra història, no podem tenir una democràcia forta”, ha indicat la vicepresidenta.

Referent a açò, Oltra, que ha recordat que aquesta normativa va ser un compromís del seminari de Torrevella i “continua amb el full de ruta del Pacte del Botànic”, ha assenyalat que la nova llei “vol recuperar la memòria democràtica perquè és la forma més ferma de construir la nostra futura convivència en cordialitat i pau. La seua preservació és mostra de la lluita de la ciutadania en la conquesta de les llibertats i una manifestació de cultura democràtica”.

Per la seua banda, la conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, que ha intervingut al costat de la vicepresidenta per a explicar el contingut de l’avantprojecte de llei, ha insistit que “no és una llei revanchista, sinó una llei que pretén emparar, en general, a totes les víctimes de la Comunitat Valenciana”.

En la seua intervenció, Bravo ha posat l’accent que “és una llei que ve a donar resposta a una assignatura pendent que tots els governs d’aquesta comunitat tenien pel que fa a tots els valencians i les valencianes. Han sigut massa anys d’amnèsia i d’oblit i, per tant, el compromís del Consell és recuperar la dignitat de totes les víctimes de la Comunitat Valenciana”.

La titular de Justícia ha assenyalat també que el 28 de març, aniversari de la mort del poeta Miguel Hernández, se celebrarà el Dia de la Memòria a la Comunitat Valenciana.

Recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana

El text, que s’enviarà a les corts una vegada obtinga el dictamen favorable del Consell Jurídic Consultiu, pretén atorgar el reconeixement social, el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

A més, el nou text legal té una vocació pedagògica, ja que obliga a la Generalitat al fet que duga a terme iniciatives per al coneixement de la història recent i al foment de la memòria democràtica.

La nova llei regularà les polítiques públiques per a la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana, però també articularà una sèrie d’actuacions per al reconeixement i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió en les tres províncies valencianes. Un reconeixement extensible també als familiars d’aqueixes víctimes.

El Consell augmenta els controls per a lluitar contra el frau fiscal

Entre altres assumptes, el Consell ha aprovat també el decret pel qual es modifica l’estatut de l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT) per a millorar el desenvolupament de les seues funcions.

La vicepresidenta ha explicat que “l’objectiu fonamental és la lluita contra el frau fiscal, una de les prioritats d’aquest Consell des que va arribar al govern al juliol del 2015”.

Entre les modificacions en l’organització territorial de l’Institut, s’avança en l’organització departamental. Així, els departaments de Gestió Tributària, Inspecció i Recaptació centren en la seu de València les competències d’inspecció, recaptació i un nombre notable de les de gestió tributària.

D’aquesta manera, s’unificaran criteris a l’hora de localitzar possibles evasores fiscals, es millorarà el seguiment dels diferents casos i s’eliminaran duplicitats administratives.

S’incorpora també un Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributàries que permetrà el seguiment i control dels objectius i programes del IVAT i, a més, es dota de la mateixa rellevància administrativa als departaments de Valoració i d’Assumptes Econòmics i Pressupostos, òrgans que en l’estructura anterior es configuraven com a serveis.

Finalment, es crearà una Oficina de Qualitat i Estadístiques Tributàries a la qual correspondrà, de forma transversal, el control d’eficàcia i eficiència dels departaments de l’IVAT, l’avaluació de resultats així com l’elaboració d’informes estadístics periòdics de l’evolució de la recaptació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 10 =