25n
25N
25N

El Consell adverteix que el finançament del 2017 comunicada pel Ministeri d'Hisenda és "insuficient"

El Consell adverteix que el finançament del 2017 comunicada pel Ministeri d'Hisenda és "insuficient"
09/10/2016 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha advertit que les xifres que ha comunicat el Ministeri d’Hisenda dels lliuraments a compte en 2017 i de la liquidació del 2015 que es cobrarà el pròxim any, amb la finalitat de facilitar l’elaboració dels Pressupostos de la Generalitat per a 2017, “resulten clarament insuficients per a atendre en condicions d’igualtat amb la resta de comunitats autònomes els serveis públics fonamentals (sanitat, educació i serveis socials) dels valencians”. En concret, Soler assenyala que, segons revelen els informes de la Comissió d’Experts pactats per les Corts, la Comunitat Valenciana necessitaria enguany 2.464 milions per a aconseguir la despesa mitjana per habitant del conjunt de les comunitats i complir amb el dèficit. Els recursos del sistema per a 2017, no obstant això, solament creixen 470 milions.

El ministeri, amb més de dos mesos de retard, ha remés finalment unes xifres en les quals, segons la missiva enviada, s’ha limitat a “prendre com a referència la xifra equivalent dels ingressos dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2016, ajustada als índexs i variables de la llei 22/2009, de 18 de desembre”, de finançament de les comunitats autònomes. I ho justifica al·legant l'”escenari de possible pròrroga del pressupost”.

Segons les dades que comunica, la Generalitat rebrà en 2017 un total de 9.568,73 milions d’euros (9.659,96 milions, menys el reintegrament de 91,24 milions per l’ajornament de les liquidacions negatives del 2008 i 2009), la qual cosa suposa un 5,16% més que este exercici. No obstant això, esta quantitat es desglossa entre uns lliuraments a compte de 8.029,79 milions (8.121,02, menys els citats 91,24 milions), un 3,16% més que enguany, i una estimació de liquidació de l’exercici del 2015 per import de 1.538,94 milions, amb un augment del 17,03%.

El 16% del finançament, retingut any i mig fins a juliol del 2017

D’esta manera, el gruix de l’increment en termes relatius és conseqüència directa de la liquidació del 2015. “La dada suposa que el Govern central es va equivocar en les seues previsions d’aquell exercici en res menys de 1.538 milions, la qual cosa representa el 17% del finançament de la Generalitat d’aquell any; és uns diners dels valencians que ha retingut durant any i mig i que no ens transferirà fins a juliol del 2017”, ha criticat el conseller Soler. Com a derivada, eixa xifra tan elevada de liquidació comporta que el 16% del finançament del 2017 no la rebrà la Comunitat Valenciana fins a juliol del pròxim any, “la qual cosa provoca tensions de tresoreria en la primera meitat de l’exercici que l’única cosa que causen són sofriment i retards innecessaris a milers de proveïdors, famílies i ciutadans”.

“Les xifres evidencien el desequilibri i maltractament del sistema de finançament cap als valencians, malgrat la qual cosa el Govern no ha mogut un dit en tota la legislatura anterior per a solucionar-ho, quan el model està caducat des de l’1 de gener de 2014”, ha subratllat el conseller d’Hisenda. “La prova d’açò és que han passat 6 mesos des que va anunciar la creació d’una Comissió d’Experts sobre el Finançament Autonòmic, en la qual podrien participar les comunitats autònomes, i no ha fet gens per a configurar la composició i convocar este òrgan que és competència estatal”, ha constatat el titular d’Hisenda.

Vicent Soler ha explicat que l’increment de recursos “és una conseqüència directa de la millora de l’economia”, una dada constatable sobretot amb la liquidació, i ha recordat que la Comunitat Valenciana “és una de les autonomies que més creix fruit de les polítiques del nou Consell, que ha alliberat el greix de la corrupció del teixit productiu valencià i ha reorientat les polítiques en favor de les empreses”, de manera que, amb un PIB que representa el 10% de l’Estat, “tira del carro de l’economia espanyola i contribueix al benestar general”.

No obstant això, Soler ha recalcat que els recursos comunicats pel Ministeri d’Hisenda són “insuficients per a atendre les necessitats dels valencians”. En este sentit, s’ha referit a l’informe que va elaborar la Comissió d’Experts pactats per les Corts de cara al recurs d’inconstitucionalitat contra el model de finançament, en el qual es revela que, amb dades dels pressupostos del 2016, la Comunitat necessitaria 2.464 milions addicionals per a complir amb el dèficit (llavors fixat en el 0,3%) si gastara el mateix que la mitjana per càpita del conjunt d’autonomies.

Cal recordar també sobre este tema que, segons una recerca del director del IVIE i portaveu de la Comissió d’Experts de les Corts, Francisco Pérez, la Comunitat Valenciana necessita 2.700 milions per a prestar les competències que té assignades, particularment els serveis públics fonamentals, amb suficiència; una manca que afectaria el conjunt de les autonomies.

“Evidencia la maniobra obstruccionista”

El responsable autonòmic d’Hisenda ha assenyalat que la comunicació de les xifres “posa en evidència la maniobra obstruccionista” del Ministeri en dilatar esta informació bàsica perquè les comunitats pogueren confeccionar els seus comptes del 2017. “Ha sigut un retard de més de dos mesos injustificable, que l’única cosa que ha aconseguit és entorpir a les comunitats en l’elaboració dels seus comptes, jugant amb el fet que les autonomies són les prestadores dels serveis públics fonamentals dels ciutadans. Cap govern hauria de jugar amb estes qüestions”, ha retret Vicent Soler, qui ha recordat a més que abans de l’estiu se’ls va dir que al setembre es donarien les xifres. El Consell ha d’aprovar i remetre a les Corts els pressupostos abans del final d’este mes.

“El treball està fet i solament caldrà ajustar les xifres”

“Este Consell és responsable i, malgrat els pals en les rodes que s’ha posat a les autonomies, ens vam posar a treballar amb les nostres previsions i tenim avançada l’elaboració dels comptes del 2017”, ha explicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic. “Ara haurem de rectificar determinades qüestions però el treball important està fet”, ha afegit. “Les dades traslladades ara evidencien que gens impedia al ministeri haver-los traslladat amb anterioritat, amb la finalitat que les comunitats hagueren anat treballant amb paràmetres més ajustats”, ha assenyalat Soler.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − tres =