25n
25N
25N

El col·lectiu LGTBI+ exigeix la igualtat trans per a totes les autonomies

València apareix entre les 5 províncies amb major nombre de registres per delictes d’odi relacionats amb l’orientació sexual i la identitat de gènere

El col·lectiu LGTBI+ exigeix la igualtat trans per a totes les autonomies
17/05/2021 -

En l’últim mig any la seu del col·lectiu LGTBI per la diversitat sexual, de gènere i familiar Lambda València ha patit cinc atacs. Panys trencats o l’ús de silicona per a impedir introduir les claus en les portes d’accés i adhesius amb missatges transfòbics i masclistes han sigut algunes de les actuacions que han denunciat a la policia. En les denúncies es fa constar expressament que, “tenint en compte la naturalesa dels serveis que presta la seu, junt amb el fet que la resta de baixos pròxims al lloc dels fets no presenten danys semblants, la motivació dels fets és l’LGTBfòbia”.

En aquest context, la celebració hui 17 de maig del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòfia per a commemorar l’eliminació de l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut, és més necessària que mai. I com indiquen des de Lambda, cal insistir en la denúncia d’aquestes discriminacions que dia rere dia pateixen les persones d’aquest col·lectiu.

És per això que Lambda ha posat en marxa una campanya perquè “denunciar la LGTBfòbia és tasca de totes, tots i totxs”. Els dos focus principals de la iniciativa animen a les persones víctimes de la LGTBfòbia a denunciar qualsevol agressió, en qualsevol forma i a insistir en el fet que la denúncia no és solament cosa de la víctima, sinó també de qualsevol persona que presencia i siga coneixedora de l’agressió.

“A partir del nombre de casos que arriben a les entitats que lluitem contra els delictes d’odi calculem que prop del 80% de les agressions LGTBIfòbiques que es produeixen no es denuncien“, afirma Rafa Ruiz, treballador social de Lambda. “La denúncia és l’eina imprescindible per a canviar les cusa”, insisteix.

Segons el Ministeri de l’Interior, la xifra de delictes d’odi a Espanya, al llarg de 2019, va ascendir a 1.706 delictes i infraccions administratives, la qual cosa suposa un augment del 6,8% amb relació a 2018. D’aqueixos delictes d’odi, els que ataquen l’orientació sexual o la identitat de gènere suposen un dels àmbits amb major nombre d’incidents registrats. La resta es distribueixen entre antisemitisme, aporofòbia, creences religioses, diversitat funcional, racisme-xenofòbia o ideologia.

València apareix entre les 5 províncies amb major nombre de registres per delictes d’odi relacionats amb l’orientació sexual i la identitat de gènere amb un total de 13 incidents. Cal ressaltar que un gran nombre de fets relatius als delictes d’odi es cometen per internet.

Una bandera trans recorre Espanya

Per a mostrar el suport de les institucions valencianes a les reivindicacions del col·lectiu, representants de la Generalitat Valenciana, les Corts i l’Ajuntament de València van signar el passat divendres la bandera trans que recorre Espanya des del 23 de març dins de la campanya #ExigimoslaIgualdadTrans, organitzada per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB), Fundación Triángulo i Chrysallis Associació de Famílies de Menors Trans, i dinamitzada en València per Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar.

La visita institucional es va celebrar en les Corts valencianes, on es van citar Mónica Oltra, vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, secretaria i portaveu del Consell; Enric Morera, president de les Corts; i Joan Ribó, alcalde de València. Amb els actes de concentració en les diferents ciutats espanyoles –com aquesta setmana en Alacant, Castelló i ara València– es tracta de visibilitzar simbòlicament el suport social a la igualtat legal per a la part més vulnerable del col·lectiu LGTB+, les persones trans, i defensar el seu dret a veure reconeguda la seua identitat sense necessitat que terceres persones acrediten qui són.

“És un orgull que la Generalitat Valenciana, així com les Corts i l’Ajuntament de València recolzen els drets de les persones trans i aquest és un missatge que deu escoltar-se a Madrid” assegurava Fran Fernández, coordinador general de Lambda.

A més, durant la vesprada de divendres els col·lectius LGTB+ presentaren la bandera trans davant de la ciutadania valenciana, es va llegir el manifest de la campanya i es va celebrar una globotrans, sota el balcó de l’Ajuntament, amb la qual pretenien fer que el soroll de les seues reivindicacions arribara al govern central.

Durant l’acte Lucía Beamud, regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València també va sumar la seua signatura en la bandera trans. A continuació, es va llegir el manifest de la campanya “Les persones trans reivindiquen els mateixos drets que la resta de persones, sense tuteles externes, i també polítiques públiques actives que trenquen amb la desigualtat social, i contra la desigualtat laboral, sanitària, educativa i econòmica que patim”, va escoltar-se a la plaça.

Per la seua part, el coordinador general de Lambda va mostrar la seua l’emoció “en veure que la ciutadania valenciana ha donat, una vegada més, una lliçó eixint al carrer a donar suport als drets de les persones trans, que són drets humans”.

Continuació de la campanya

El recorregut de la bandera trans per tota Espanya pretén també evidenciar que les persones trans tenen més o menys drets en funció del territori en el qual residisquen i que es necessita de manera urgent una llei estatal integral que unifique criteris i garantisca que aquestes persones puguen veure reflectida la seua identitat en el seu DNI, ja que això és competència estatal. La bandera trans arribarà a Madrid el mes de juny, quan es tancarà la campanya amb un acte davant del Congrés convocat en el marc de l’Orgull Estatal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × cinc =