25n
25N
25N

El Clínic prova una teràpia hematològica per a acabar amb el coronavirus

L’assaig tindrà una duració aproximada de tres mesos, segons un comunicat de la Generalitat

El Clínic prova una teràpia hematològica per a acabar amb el coronavirus
19/04/2021 -

Des que començara la pandèmia s’ha tractat per tots els mitjans possibles de trobar respostes viables amb la mirada posada a acabar amb el coronavirus. L’última iniciativa es troba a l’Hospital Clínic de València. A través de la Unitat d’Assajos Clínics d’Hematologia de l’Institut d’Investigació Incliva, ha començat un assaig clínic en Fase II que té com a objectiu determinar l’eficàcia d’un tractament hematològic per a la curació de la infecció produïda per la Covid-19.

Aquest assaig tindrà una duració de tres mesos, perquè així ho va comunicar la Generalitat mitjançant un comunicat en la jornada d’ahir. Fa pocs dies ja es va administrar la primera infusió a un pacient amb infecció activa, ja que complia amb els criteris de l’assaig.

El tractament està fundat en una immunoteràpia basada en limfòcits T amb memòria de pacients que ja han superat la infecció. Els limfòcits són glòbuls blancs que formen part del sistema immunitari. A més, els pacients també han d’haver obtingut bons resultats en l’assaig clínic Fase 1 previ, realitzat a l’Hospital La Paz de Madrid pel doctor Antonio Pérez.

El pacient que rep el tractament compta amb reforços de cèl·lules especialitzades a destruir al virus. Això és perquè es tracta de limfòcits T (de memòria anti-infecció especialitzada a destruir cèl·lules infectades) produïts durant la infecció per Covid-19 en el pacient. Amb això, es pretén comprovar si amb la introducció dels limfòcits en pacients greus de Covid-19 es millora el pronòstic i l’estat.

Els principals requisits que han de complir els pacients donants són la infecció pel virus Sars-Cov-2 amb ingrés hospitalari recent i un mal pronòstic per la presència de pneumònia bilateral o limfopènia que no necessiten ingrés en UCI.

En què consisteix la teràpia

L’assaig en Fase II consisteix en la comparació de l’eficàcia del tractament rebut entre dos grups de pacients. Un rebrà la teràpia estàndard i l’altre la teràpia estàndard al costat de la teràpia cel·lular dirigida.

El cap de Servei d’Hematologia de l’Hospital Clínic de València i investigador del Grup d’Investigació en Trasplantament Hematopoètic d’Incliva, Carlos Solano, ha explicat al diari Levante-EMV en què consisteix. Es tracta d’una teràpia cel·lular que s’utilitza des de fa poc temps en pacients que han rebut un trasplantament de progenitors hematopoètic, també dit de medul·la òssia, per a “accelerar la recuperació de la immunitat”.

“Els limfòcits actuen en identificar i atacar a les cèl·lules infectades pel virus, per la qual cosa aquest no pot dividir-se i estendre’s a altres cèl·lules” ha precisat Solano.

L’assaig ha suposat un enorme esforç per a tot l’equip de l’Hospital Clínic, sobretot per la logística i la limitació dels temps, ja que requereix una contínua coordinació entre els membres. De moment, ja s’ha procedit al reclutament del primer pacient en el centre i a la realització del primer tractament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × cinc =

museo prehistoria