El ciutadanisme a anàlisi de la mà de Manuel Delgado en els Debats d'Alfons el Magnànim

Guardar

img_8443
img_8443

Este divendres en el Saló d'actes de Gregori Mayans del Muvim a València ha tingut lloc una nova edició dels Debats del Magnànim. En esta ocasió ha comptat amb l'antropòleg Manuel Delgado que després del seu últim llibre "Ciudadanismo" ha parlat sobre "Ciutadanisme. La reforma ètica i estètica del capitalisme"

L'acte ha comptat amb la presentació de Anacleto Ferrer, Director de l'Institut d'Humanitats i Patrimoni de la Institució Alfons el Magnànim. Delgado ha aprofitat per a començar amb una reflexió d'una reivindicació a un assalt a Ikea per a protestar per les qüestions més superficials que sí que eren accessibles i en canvi, el dret a una vivenda és pràcticament inaccessible.

img_8415De fet, la figura d'Ada Colau, l'actual alcaldessa de Barcelona estat pressent en el debat perquè ha sigut sempre un rostre emblemàtic i reivindicatiu de les mobilitzacions. Tot i això, Delgado ha mostrat una actitud crítica en la posició actual del model de Barcelona perquè considera que no s'ha reflectit en un canvi esperat i desitjat. Tot i això Manuel Delgado ha reconegut ser més militant del "comú" i per això, poder criticar-los amb coneixement.

L'espai públic ha sigut un dels temes estrela del debat i com no podia ser d'una altra forma, el 15M que va suposar un punt d'inflexió a la nostra societat. De fet, Delgado ha volgut analitzar si les repercussions del 15M han arribat a un objectiu real o només s'han quedat en il·lusions. Es tractava d'un moviment amb passió, amb la coneguda "indignació de la gent", l'autèntica democràcia real. Eixe va ser l'autèntic espai públic com a centre del debat.

Precisament el concepte "ciutadania" ha eixit a la taula perquè "no tots tenen drets de ciutadania, és una consideració legal i que no tenen". En eixe sentit, "no tots som iguals". El ciutadanisme no és cap tipus d'ideologia en paraules de Delgado. "És una mena de miscel·lània estranya". El seu concepte va aparéixer a finals de 1990. Es podria considerar una reforma ètica del capitalisme, una nova visió perquè el capitalisme com a tal sembla lleig .img_8453

La realitat és que les qüestions fonamentals de lluita han sigut desactivades, han desaparegut. El ciutatadanisme ha arribat per a substituir a l'esquerra en general. Una visió nostàlgica que ha reflexionat per descomptat d'eixe moviment que va marcar un moment històric com era el 15M

Esta nova edició dels Debats del Magnànim ha comptat amb un èxit de participació que després de la intervenció de Manuel Delgado han aportat els seus punts de vista per al debat.

Destacats