25n
25N
25N

El CIPF desenvolupa un mètode de detecció de Sars-CoV-2 en mostres de saliva

Es tracta d’un procediment fiable, econòmic i no invasiu perquè n’hi ha prou que el o la pacient aporte una mostra de saliva

28/11/2020 -

El Centre de Recerca Príncep Felip (CIPF) està acreditat per l’Institut de Salut Carles III per a realitzar test de PCR diagnòstics de COVID-19.

El seu equipament i instal·lacions, el personal altament qualificat i els seus nivells de bioseguretat permeten dur a terme les proves PCR per a donar suport a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i als seus centres de salut i hospitals.

A més de l’anàlisi de mostres nasofaríngies (NP) que reben per part del sistema sanitari per a la realització de proves de PCR, un equip d’investigadors i investigadores del CIPF fa mesos que treballen en el desenvolupament d’un nou test de detecció de SARS-CoV-2 a partir de mostres de saliva.

Tests de saliva similars han estat aprovats d’urgència per la FDA estatunidenca, com és el cas del test “SalivaDirect” desenvolupat per la universitat de Yale.

Altres centres espanyols i europeus de referència realitzen també estudis semblants a partir de mostres de saliva. Els principals avantatges que ofereix aquest tipus de test sobre la PCR nasofaríngia és que són menys invasius, consistents i econòmics.

Així mateix, un altre avantatge molt important d’emprar mostres de saliva per a realitzar les proves PCR és que ofereixen minimitzen la interacció física dels treballadors i les treballadores del sistema sanitari amb possibles persones infectades. El mateix pacient pot prendre la seua mostra i lliurar-la en el seu centre de salut dins d’un recipient tancat i de manera segura. A més, en ser no-invasiva no suposa cap dolor ni molèstia per als pacients, un punt que pot facilitar una major participació en programes de rastreig.

Aquest tipus de test, segons estudis científics recents, permet realitzar més proves a més persones en menys temps, sempre amb l’objectiu de tallar les cadenes de contagi.

El cap del Laboratori d’Immunologia Molecular i Cel·lular del CIPF, Enric Esplugues, un dels investigadors que lidera l’equip COVID-19 del CIPF. Assegura que els tests de PCR per a la detecció del SARS-CoV-2 “es basen a analitzar mostres biològiques on ja sabem que resideix el virus, per exemple, en mostres nasofaríngies o mostres de saliva. L’obtenció de mostres nasofaríngies pot ser complicada i molesta si la comparem amb l’obtenció de mostres de saliva”.

“A més, la prova de detecció de SARS-Cov-2 en saliva manté una alta sensibilitat”, afegeix l’investigador.

La saliva, una alternativa viable i molt sensible

La saliva, segons diferents estudis científics publicats en les últimes setmanes, és una ferma candidata per al diagnòstic de Covid-19 perquè la seua recol·lecció és mínimament invasiva i ha mostrat una sensibilitat comparable als hisops nasofaringis. A més, la metodologia usada pels investigadors del CIPF no requereix la purificació d’RNA.

La directora del CIPF, la doctora Deborah Burks, considera que és una manera d’avançar amb les proves de garbellat, fins i tot a gran escala: “És un mètode molt apte per a xiquets perquè aquesta metodologia s’adapta perfectament a un programa de cribratge massiu, ja que es poden emprar pols de mostra”.

“És possible detectar pacients de Covid-19 en estadis molt primerencs o amb càrregues virals baixes amb resultats comparables a les proves de PCR a partir de mostres nasofaríngies”, afegeix la doctora Burks.

Altres projectes del CIPF sobre el virus SARS-CoV-2

El doctor Francisco J. Iborra, al costat del doctor Fernando Almazan del CSIC, duen a terme un estudi sobre les modificacions que indueix el SARS-Cov-2 en el metabolisme cel·lular. Els virus, quan ens infecten, modifiquen el metabolisme cel·lular en el seu benefici, per a optimitzar el seu creixement i expansió.

“Si descobrim dianes metabòliques, podrem actuar de manera farmacològica, impedint o almenys interferint en la progressió de la infecció”, assenyala el Dr. Iborra. “Usant aquesta estratègia, hem identificat diverses dianes i ens trobem en procés de validar el seu impacte en el curs de la infecció”, afegeix l’investigador.

Per part seua, el laboratori de la doctora Mar Orzáez estudia el paper que exerceixen en l’activació de l’inflamasoma les diferents proteïnes que conformen el virus. Aquest grup investiga les estratègies farmacològiques que resultarien més adequades per a inhibir la inflamació induïda pel virus.

“És ja un fet demostrat que l’activació de l’inflamasoma ocorre en pacients greus de Covid-19 i existeixen evidències que relacionen la magnitud de la seua activació i la seua progressió durant l’hospitalització, amb l’evolució clínica del pacient”, assenyala la investigadora del CIPF.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 − quatre =