25n
25N
25N

El Centre del Carme acull el XXIII Festival Internacional 'Punto de Encuentro'

El Centre del Carme acull el XXIII Festival Internacional 'Punto de Encuentro'
15/11/2016 -

El Centre del Carme serà la seu a València del XXIII Festival Internacional d’Art Sonor i Música Electroacústica ‘Punt de Trobada’ els dies 16, 19 i 20 de novembre.

El Consorci de Museus col·labora amb l’Associació de Música Electroacústica i Art Sonor d’Espanya (AMEE) en l’organització a València d’aquest festival, que s’està celebrant a Espanya al llarg del mes de novembre. Amb seu també a Madrid, Granada, i Màlaga ‘Punt de Trobada’ reuneix més de cinquanta activitats en les quals participen més de cent artistes.

La celebració d’aquest festival s’emmarca dins de la nova línia de treball del Consorci de Museus per al Centre del Carme, dirigida cap a la cultura contemporània. Amb ella es pretén promoure i donar visibilitat a l’experimentació recolzant llenguatges com l’art sonor i la música electroacústica.

El festival “Punt de Trobada” s’organitza des de 1990 oferint anualment una perspectiva de la creació sonora experimental oberta, accessible, propera i compromesa amb els valors propis de la innovació estètica i tecnològica. Concerts, performances, improvisacions obertes a la participació del públic, creacions audiovisuals, instal·lacions, òperes i drames, etc. tenen lloc en el festival, que adona de la complexitat estètica que l’art sonor i la música electroacústica presenten en el decurs de la seua història.

El XXIII “Punt de Trobada” mostra el resultat de les produccions i recerques més avançades en el terreny de l’art sonor, la música experimental, la performance i la creació audiovisual.

Concretament el Centre del Carme inaugurarà dimecres que ve dues instal·lacions que es podran visitar fins al pròxim 30 de novembre, a més d’acollir un intens programa de concerts i de trobades amb artistes internacionals sota el comisariat de Ferrer-Molina i Víctor Aguado Matxuca.

Premi Juan Garcia Castillejo

A més durant el desenvolupament del Festival es farà lliurament del premi Juan García Castillejo a una de les primeres figures del minimalisme drone, el nord-americà Phill Niblock . El premi, que atorga anualment el festival ‘Nits d’Aielo i Art’, que dirigeix Llorenç Barber, serà lliurat en el marc de ‘Punt de Trobada’ en un acord entre festivals com a reconeixement als seus més de 40 anys de trajectòria, al compositor més desmesurat.

Niblock és el plat fort del festival que s’inaugura dimecres que ve. Phill Niblock (Indiana, EUA, 1933), és una figura històrica de referència en el panorama internacional de l’art intermèdia i la música experimental. Basada en la superposició de tons, la seua música drone forma textures molt denses i es desenvolupa durant llargs períodes de temps per mitjà d’una multitud de patrons harmònics, a vegades, de variació imperceptible per l’oïdor, a qui Niblock sol dirigir el següent advertiment: “No harmony. No melody. No rhythm. No bullshit“.

L’actuació de Niblock tancarà a les 20 hores la inauguració del festival. Prèviament, a les 18 hores, Peter Bosch (1958) i Simone Simons (1961) presenten la seua obra Bang Spring Estafe (2009-2016), una instal·lació sonora composta de molls de gran longitud situats entre contenidors urbans i industrials que actuen com a cossos de ressonància. Unes barres colpegen periòdicament els molls, fent-los vibrar i produint ressonàncies que es desenvolupen al llarg del temps i l’espai.

A continuació s’inaugurarà la peça ‘Rake‘ (Rasclet) de l’artista Katherine Liberovskaya (Mont-real/Nova York) presenta una videoinstal·lació que -mitjançant un primeríssim plànol de 35 minuts de durada- orienta a l’espectador cap a les experiències búdiques i hipnòtiques produïdes en rastellar l’arena de la platja.

El programa inclou també altres dos concerts el dimecres Escoltes quadrifòniques de Diana Pérez Custodie (Algesires, Cadis, 1970) i Pedro Guajardo (Madrid, 1960), i el concert de Bosch & Simons en col·laboració amb l’artista multimèdia Canadenca Katherine Liberovskaya, la quarta versió del concert per a motors i videoprojecció Últim Esforç Industrial (2012-2016).

Al llarg del cap de setmana ‘Punt de Trobada’ acollirà el diàleg ‘Art sonor en espais d’exposició’ amb la participació dels artistes, Caleb Kelly, Daniel NeumannKatherine Liberovskaya i Jorge López; les escoltes ortofòniques d’Andrés Lewin-Richter (Burgos, 1937), Vicent Gómez Pons (València, 1961) i Juan J. Raposo (Huelva, 1975); la performance d’Ana María Estrada Zúñiga (Santiago de Xile, 1980), “Tres vegades pacte de silenci”; i els concerts de Daniel Neumann (Alemanya, 1979) i Guy Marc Hinant (Brussel·les, 1960).

Tancarà el festival un ‘Drone participatiu’: improvisació col·lectiva de música drone oberta al públic que desitge participar al costat dels artistes del festival. El drone és un estil de música minimalista sorgit en la dècada dels 60 que es caracteritza per l’ús de sons sostinguts en el temps. La participació en aquesta activitat no exigeix cap formació específica prèvia. Els assistents que així ho desitgen, es poden sumar al drone amb tot tipus d’instruments o materials susceptibles de produir sons llargs i continus, evitant sons curts i percussius.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + 9 =