El Bioparc compta amb un nou inquilí, una cria de Magabei de capdamunt blanc

Esta espècie en perill d'extinció es pot vore des de juny, en un recinte multi especie on la seua família conviu amb els goril·les

Guardar

mangabeys-madre-y-cria-bosque-ecuatorial-de-bioparc-valencia-junio-2017
mangabeys-madre-y-cria-bosque-ecuatorial-de-bioparc-valencia-junio-2017

El mangabei és una espècie referida com a "mico de parpella blanca" a causa d'una característica i cridanera ratlla blanca els moviments de la qual els serveixen per a comunicar-se. En Bioparc podem veure una de les 6 espècies dins del gènere Cercocebus, la de "capdamunt blanc", que es distingeix pel seu pelatge d'un color marró a gris amb les parts interiors dels seus membres blancs.

Lamentablement, esta poc coneguda espècie és un dels primats més amenaçats d'Àfrica i està qualificada en perill d'extinció en la Llista Roja de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa). En estat silvestre la seua presència està restringida a una xicoteta part al nord del Golf de Guinea en la costa occidental d'Àfrica i ha desaparegut més del 50% de la seua població en menys de 30 anys.

En Bioparc València habita un grup reproductor de mangabeis inclòs en un programa internacional de conservació d'espècies amenaçades (EEP) i fruit d'este esforç per garantir la pervivència de l'espècie, este mes de juny va nàixer una cria de mangabei que podem veure com s'agarra amb força a la mare. Per a garantir el benestar del grup i especialment del "bebé", no s'interfereix en la seua criança el que implica mantenir el vincle d'estos mamífers i no separar-los sense necessitat, per la qual cosa no s'hi ha sexat encara, encara que els cuidadors estan quasi segurs que es tracta d'un mascle i ho han cridat Apol·lo.

La Fundació Bioparc també participa activament en la conservació "in situ" d'estos primats a través del projecte internacional WAPCA (WEST AFRICAN PRIMAT CONSERVATION ACTION) que cerca la implicació de les poblacions locals en l'estratègia de preservació, mitjançant l'educació ambiental i l'ensenyament de mitjans de vida sostenibles que no comporten la tala del bosc o la caça furtiva. Este important naixement, juntament amb uns altres que s'han produït en el parc, són raons d'esperança per a la conservació de la biodiversitat del planeta.

El grup de mangabeis està format pel pare, Vito, un mascle que va arribar a Bioparc València en 2008, procedent de Salzburg (Àustria), per la mare, Hope, que va arribar en 2011 del zoo de Londres (Regne Unit) i una altra femella adulta, Juanita, també procedent de Salzburg. Els podem trobar en la zona que recrea les selves d'Àfrica Equatorial en un impressionant recinte multi especie, on conviuen amb dues espècies més de primats, cercopitec de brazza i goril·les.

Destacats