25n
25N
25N

'El Bigotes' assegura que Cotino va coordinar la visita del Papa a València

'El Bigotes' assegura que Cotino va coordinar la visita del Papa a València
10/03/2020 -

El líder de la trama Gürtel a València, Álvaro Pérez, conegut com ‘el Bigotes’, ha assegurat aquest dimarts que l’expresident de Les Corts Juan Cotino tenia l'”última paraula en tot” el relacionat amb la visita del Papa Benedicto XVI a València en 2006. Així mateix, ha apuntat que va ser l’expresident valencià Francisco Camps el que li va posar al comandament de la gestió de l’acte.

Així ho ha dit en la seua declaració com acusat en el judici que celebra l’Audiència Nacional per les irregularitats en la contractació d’empreses vinculades a la xarxa corrupta liderada per Francisco Correa per a l’organització d’aquest esdeveniment. A preguntes de la Fiscalia ha afirmat que va ser ell mateix el que va demanar a Camps participar en l’organització de la visita del Pontífex perquè “tota Espanya volia participar d’alguna manera, no hi havia empresa d’esdeveniments que no volguera participar”.

‘El Bigotes’ és un dels 13 acusats que han pactat amb Anticorrupció una rebaixa de petició de pena de presó a canvi de reconéixer els fets d’acusació. La segona sessió del judici ha començat amb l’explicació per part del president del tribunal, José Antonio Mora Alarcón, que és ell el que té la “facultat” de decidir quin és l’ordre dels interrogatoris, per a acabar acceptant la sol·licitud del Ministeri, que primer compareguen els acusats ‘penedits’.

Per això, el que fora responsable d’Orange Market, empresa de la trama Gürtel radicada a València, ha declarat abans que els ‘caps’ de la Gürtel, Francisco Correa i Pablo Crespo, que ja han anunciat que s’acolliran al seu dret a no declarar.

Així, ‘El Bigotes’ ha començat explicant que quan es va començar a sentir que el Papa visitaria València, li va proposar directament a Camps fer el disseny de l’escenari. No obstant això, l’expresident de la Comunitat Valenciana li va instar que parlara amb Cotino perquè era “la persona que dirigeix tot l’esdeveniment del Papa a València”.

Després de subratllar que l’expresident de Les Corts Valencianes era “famós per ser huit anys director de la Policia, un home important en el PP, respectat i valorat per tot el món”, ha posat l’accent que en l’assumpte del Papa “l’última paraula en tot la tenia Juan Cotino” i que va ser el mateix “Paco Camps” el que li va posar al comandament del tot. Cotino s’enfronta en aquest judici a 11 anys de presó.

UN ESCENARI TAN GRAN COM “UN POBLE”

‘El Bigotes’ –que ha estat poc més d’una hora declarant– ha relatat que finalment no li van encarregar el muntatge de l’escenari perquè havia de fer-ho un equip d’arquitectes, ja que anava a ser igual de “gran” que “un poble” i tenia fins a un ascensor. Per això, li van concedir la instal·lació de pantalles gegants i la megafonia per a seguir el recorregut del Papa.

No obstant això, ha indicat que “el que va semblar un regal” va ser el més “complicat” perquè era necessari que les pantalles foren d'”extrema qualitat” i, pel fet que la visita del Papa va coincidir amb un campionat de futbol, no hi havia aquest tipus d’equips en “cap racó d’Europa”. Amb tot això, ha insistit que no sap quin va ser el cost final d’aquests serveis –la Fiscalia apunta en el seu escrit que es va elevar a més de 7 milions d’euros que va permetre el repartiment de 3,3 milions– ni quan va ser el moment en el qual es va decidir que la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) fora l’adjudicatària perquè era l’encarregada de retransmetre el recorregut.

Encara així, ha apuntat que, malgrat que mai ha elaborat pressupostos, sap que aquest tipus d’esdeveniment té un alt cost i l’ha comparat amb l’espectacle de la ‘Super bowl’, que “dura 15 minuts i costa 100 milions d’euros”.

En aquest sentit, ha defensat el treball de les empreses de Correa i ha destacat que gràcies al fet que es va decidir demanar la col·laboració dels tècnics de so que havien organitzat la visita del Pontífex a Alemanya un any abans, “va generar molta tranquil·litat” en els organitzadors. “L’esdeveniment va eixir impecable”, ha afegit.

NEGA COBRAMENT DE COMISSIONS

D’altra banda, la fiscal li ha preguntat pel presumpte repartiment de comissions i regals a funcionaris i autoritats de la Comunitat Valenciana. Sobre el lliurament de diners, ha dit que no sap res quin va ser el benefici que va tindre Correa per aquest acte i que el líder de la Gürtel –sobre el qual ha assenyalat que ha “ajudat molt” a la seua família– mai li va dir que li anava a regalar” res d’això.

En aquest sentit, ha afirmat que li crida l’atenció que el seu nom aparega en la fulla Excel de la comptabilitat de Teconsa –empresa vinculada a la Gürtel finalment adjudicatària–, perquè ha negat qualsevol classe de relació amb aquesta mercantil.

Així mateix, ha rebaixat el tema dels regals realitzats per la Gürtel al qual fora director d’RTVV Pedro García Gimeno –un altre dels acusats que ha pactat amb la Fiscalia i a qui ha definit com “molt escrupolós”– i a Cotino. Sobre aquest últim ha admés que li fa “molta gràcia” això de la “jaqueta de Cotino” –un abric de la marca Milano valorat en 375 euros– perquè no recorda haver-li lliurat res d’eixe estil.

Quant a diferents peces de vestir per import de 3.550 euros a García Gimeno, els ha emmarcats en regals que es feien entre ells pel fet que tenien “una relació molt estreta”. La Fiscalia li ha preguntat també per un cotxe de la marca Mini valorat en més de 30.000 euros que va entregar a l’exdirector d’RTVV, sobre el qual ha dit que era un vehicle que va comprar per a la seua dona i que va tractar de vendre després que Correa li diguera que es “desfera” d’ell perquè era un perill en cas d’accident.

‘El Bigotes’, abans de començar a contestar a la seua defensa, exercida per l’advocat José Javier Vasallo– ha volgut concloure l’interrogatori de la Fiscalia fent una referència, sense esmentar-lo expressament, als presos pel ‘procés’ independentista. Així, ha al·ludit al “penediment” que han de mostrar els acusats per a “que se’ls atorgue un perdó”.

“LA INDEPENDÈNCIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA”

Després de defensar el seu “impecable” treball que ha realitzat per a Correa i per a “altres persones”, ha assegurat que del que realment es penedeix és “de no haver convençut a Correa per a declarar la independència de la Comunitat Valenciana”. “Jo hui estaria esperant i veient com el Govern canvia les lleis per a mi i a més seria a la meua casa cuidant dels meus familiars i seria un heroi”, ha conclòs.

En la sessió d’aquest dimarts també han comparegut la resta d’acusats que han pactat amb la Fiscalia, començant pel considerat ‘cervell’ financer, Ramón Blanco Balín, qui ha reconegut que li van demanar consells per a poder realitzar una facturació falsa i que fora “el més versemblant tant comptable com fiscal”. Aquest acusat també ha acabat la seua declaració mostrant penediment, però per haver treballat per a les empreses de Correa, que li han fet tindre “per primera vegada en 40 anys de professió” un problema judicial.

Després ha sigut el torn de Carlos Fragio, un dels administradors d’una de les empreses subcontractades per Correa per a la visita del Papa, que també ha assegurat que Cotino era el “responsable” de tot aquest esdeveniment. Segons ha dit, en una reunió a València, Álvaro Pérez va presentar al dirigent ‘popular’ i es va referir a ell com “l’organitzador”, com la persona “que realment mana en tot això”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 2 =