25n
25N
25N

El 1er Polinyà Íntim baixa el teló amb més d'un 85% d'ocupació

El 1er Polinyà Íntim baixa el teló amb més d'un 85% d'ocupació
14/03/2017 -

Després d’un cap de setmana en el qual van poder gaudir en la intimitat del teatre i la dansa més contemporànies al voltant de 1.500 espectadors (Polinyà és un municipi de prop de 2.500 habitants), l’organització, l’Ajuntament, els veïns i artistes, fan una valoració del festival més que positiva. En paraules de l’Alcalde, Òscar Navarro, “el festival ha complit totes les nostres expectatives, no solament a nivell de qualitat artística – que ha sigut molta -, sinó també en posicionar la localitat en el mapa i donar a conéixer la seua riquesa patrimonial. Polinyà Íntim ha sigut un gran agent dinamitzador de la població, aconseguint involucrar diferents col·lectius socials, així com assistents de totes les edats”.

La inauguració del dissabte 4 de març en la Plaça Major del poble va ser tot un èxit de convocatòria i participació. Malgrat el vent i les baixes temperatures de la primera jornada del festival, el públic no va deixar d’acompanyar els espectacles que es van ser succeint al llarg del dia. La instal·lació visual de la parella d’artistes que conformen AngelDeBetty i la prodigiosa veu i els cants afro-cubans de Miss Ariell, no van deixar indiferents a ningú, causant tot tipus de divertides reaccions dels participants, que es van desplaçar posteriorment en romiatge fins a Vila Arcàngel, una encantadora masia rural modernista, residència de l’artista suecà Ulisses Pistolo Eliza, on l’amfitrió va realitzar la performance sonora Misteris Eleusins. Eliza va afirmar sentir-se molt emocionat en veure la resposta de la gent de Polinyà i localitats properes, que no van dubtar a desplaçar-se fins allí, caminant al costat del riu o muntats en algun dels carros i egües de conreu de Vicente Alabort, agricultor i veí de Polinyà. Alaobort no li’l va pensar dues vegades i va acceptar aventurar-se en aquesta boja iniciativa que va comptar amb la participació de xiquets, senyores respectables del poble i milions de lluentons, tot açò integrat en el passeig cap a la Vila que recordava a una Pryscila entre horts de tarongers.

Les peces íntimes van donar començament a primera hora de la vesprada i ja no van cessar fins a la matinada, presentant-se en sessió contínua fins a la nit en les diverses localitzacions del poble, amb la grata sorpresa de veure penjats els cartells d'”esgotades les localitats” en diverses passades dels diferents espectacles. La nit es va allargar fins a altes hores amb una sessió mítica de Dj Finger, nominat recentment com a millor Dj de Drum&bass nacional, que va celebrar el seu quinze aniversari fent música, i va fer ballar fins als tamborets de la barra. Totes les peces van tenir bon acolliment per la seua diversitat, però tal vegada les tres d’elles que van armar major revolada van ser el musical L’Avantsala de EnClauDe Teatre, que va concloure el festival amb funcions abarrotades de públic que, contagiats de l’alegria que destil·la l’espectacle, no van dubtar a córrer la veu als seus coneguts i familiars a l’eixida de la funció, per a recomanar la peça. El mateix va ocórrer amb el micro espectacle Gabinet poètic, de la companyia de Barcelona Vudú teatre, ideat per a un sol espectador (o per a entrar en parella, per a aquelles persones més tímides), que es desenvolupava a l’interior d’una cambra de bany.

L’espectacle de teatre d’objectes i titelles per a tota la família, Üiqü’is, de la Colla de Yolanda, va arrancar les riallades més surrealistes i va ser un altre dels més reclamats, esgotant totes les seues localitats en la pràctica totalitat de les seues passades. L’absurd Metxa Xou You de Jimena Cavalletti va aterrar el diumenge al migdia en la Plaça Major, amb un sol radiant i el doble d’assistents que la jornada anterior, de totes les edats. Amb aquest espectacle d’humor, la pallassa i directora argentina es va ficar al públic en la butxaca des del primer minut, fent que els assistents marcaren la peça com una de les més divertides del certamen. La part més política i compromesa va arribar de la mà de Carla Chillida i Rafa Segura amb la seua peça de denúncia Por per venir, carregada d’humor negre i ironia. De Glòria de dones i de Fortes va rendir un merescut homenatge a la poetessa en el centenari del seu naixement, i Toni Aparisi (Premi Max 2016) i Iris Pintos, van ballar una commovedora Què està per venir?, que van aconseguir arrancar les llàgrimes d’una bona part del públic assistent. Cal dir que ha sigut la primera vegada que un espectacle de dansa contemporània s’ha presentat a Polinyà.

Un altre dels espectacles que millor acolliment va tenir per part del públic va ser el que va acomiadar el festival en la clausura Poetes de l’amor bell, de la companyia valenciana CanallaCo Teatre, que va aconseguir abarrotar La Casota amb aquesta delirant peça poètic-teatral que va posar colofó final a una primera edició amb objectius més que aconseguits.

Eduard Gai, Tècnic Cultural Educatiu de la localitat i un dels agents més implicats en l’organització del festival Polinyà Íntim, ha felicitat a l’equip de Francachela Teatre per la seua estupenda labor artística amb la programació i, sobretot, pel seu compromís en la posada en valor de la zona i la visibilització del poble. “El festival ha ajudat a situar Polinyà en el mapa i puc assegurar que tant els veïns com els propietaris dels negocis estan més que contents amb els resultats d’aquesta primera edició”.

Jacobo Roger, director del festival, va manifestar així la seua alegria per l’èxit aconseguit: “Un dia, fa ja cinc anys, imaginem un Polinyà Íntim i després de negociacions, molta obstinació i molts mesos de treball, ho hem fet realitat. Ha sigut possible gràcies a l’art, afecte i voluntat de les companyies, al suport dels veïns i els bars, al públic que ha respost tan positivament i a l’ajuntament, que ha decidit apostar fermament per la cultura. La gent també és capaç de mobilitzar-se amb la Cultura, i el teatre seguirà vivint mentre siga capaç de provocar aquestes coses. No sabíem com anava a reaccionar la gent del poble i aqueix era un dels majors reptes, però ha sigut una experiència magnífica en molts sentits, i al final del camí veiem que tot l’esforç invertit ha valgut la pena.”

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − onze =

museo prehistoria