L'Exèrcit de Terra realitza proves de desinfecció amb el robot Àtila a l'Hospital General de València

S'estan valorant les capacitats d'aquest sistema amb unes pràctiques de desinfecció per a avaluar les seues aptituds en un entorn hospitalari

Guardar

General_VLC_Atila2
General_VLC_Atila2

L'Exèrcit de Terra ha dut a terme el primer assaig real amb el robot Àtila en un centre sanitari. L'Hospital General de València ha sigut el primer hospital en el qual s'ha provat aquest sistema mòbil de desinfecció i neteja d'espais susceptibles d'estar contaminats pel virus causant de la COVID-19.

En concret, s'ha dut a terme la desinfecció d'un dels quiròfans situat en una àrea COVID, en el qual s'ha intervingut en dues fases. La primera fase ha sigut amb el robot equipat amb llum ultraviolada (UV), ja que aquest tipus de raigs, especialment els de banda C (ona molt curta), són capaces de destruir tot tipus de gèrmens i bacteris. I s'ha portat també a cap una segona fase manual en la qual s'han usat productes desinfectants.

Als jardins de l'hospital l'Exèrcit ha muntat una instal·lació de descontaminació per al robot i per al personal que ha intervingut i una cèl·lula de comandament i control per a conduir l'operació.

Fa un mes, el Ministeri de Defensa va assumir el desenvolupament del qual llavors era només una idea: aprofitar l'equipament ja existent de l'Exèrcit per a aconseguir un vehicle autònom que poguera fer tasques de desinfecció per control remot, en àrees de risc, evitant així la intervenció humana, i fent la tasca en molt menys temps.Per a això, s'ha adaptat un prototip sobre un robot de desactivació d'explosius, d'uns 400 quilos de pes, al qual se li ha implantat el sistema ÀTILA (Antivirus per Il·luminació ultraviolada Autònom).

Aquest sistema consisteix en un braç articulat extensor, en l'extrem del qual s'ha instal·lat un capçal on s'integren cinc tubs de llum que emeten raigs ultraviolats. El seu radi és de 2,5 metres i el diàmetre de la zona de treball efectiu és de 5 metres.

El treball que habitualment realitzen tres persones en unes quatre hores, el robot podria exercir-lo en quinze minuts amb efectivitat.

Sistemes similars fixos, sobre llum ultraviolada, s'empren en sales d'esterilització dels centres sanitaris. El vehicle, a diferència dels sistemes fixos, és a més versàtil, ja que pot desplaçar-se i treballar en diferents estades, donada la seua mobilitat.

El robot ha estat en proves durant les últimes dues setmanes, i ha donat bons resultats. Aquesta setmana s'estan valorant les seues capacitats amb unes pràctiques de desinfecció en la seu del Centre de Comunicacions de Nacions Unides, de Quart de Poblet, i aquest dijous s'estan continuant les pràctiques a l'Hospital General de València per a avaluar les seues aptituds en un entorn hospitalari.

En poc temps, aquest mateix sistema podria instal·lar-se en altres robots similars. A mitjà termini, s'espera tindre operatiu, i a plena disposició de les operacions del Regiment NBQ de València, el nou robot Avenger, amb la mateixa funció però més lleuger (100 quilos), equipat amb llums LED, la qual cosa permetrà el seu ús en estades més xicotetes, i durant més temps, ja que tindrà major autonomia.

Arxivat a:

Destacats