25n
25N
25N

L'Ajuntament executa 318,5 milions d'euros d'inversió en els últims 4 anys i redueix el deute més de la meitat

Carles Desfilis

L'Ajuntament executa 318,5 milions d'euros d'inversió en els últims 4 anys i redueix el deute més de la meitat
21/02/2020 -

El pressupost municipal s’ha executat globalment en un 85%, fins arribar als 864 milions d’euros en el conjunt de capítols pressupostaris: “un balanç satisfactori per als comptes de l’Ajuntament, que l’any passat comptava amb un pressupost històric de mil milions d’euros”, ha afirmat l’alcalde de València, Joan Ribó, que ha valorat aquest matí el balanç anual de 2019, després de signar el tancament del pressupost del passat exercici. Cal destacar que 71’8 milions d’euros corresponen a l’execució d’inversions en la ciutat. A més, el romanent de tresoreria per a despeses generals de 2019 ascendeix a 57’7 milions d’euros, i s’aconsegueix un resultat pressupostari (drets reconeguts nets menys obligacions reconegudes netes) de 72’3 milions d’euros. Tot això, segons ha assenyalat l’alcalde en una anualitat “en què hem reduït el deute fins a 370’8 milions. Hem reconduït la situació financerament insostenible de l’Ajuntament de València en 2015: d’uns comptes intervinguts amb el Pla d’Ajust a un sanejament paulatí”. El regidor d’Hisenda, Ramon Vilar, ha destacat així mateix “tant la reducció del deute com la tasca per fer aflorar el frau fiscal en la ciutat”.

“Allò que pareixia ingovernable econòmicament ho hem redreçat”. Així ho ha dit l’alcalde Joan Ribó en avaluar aquest matí els comptes anuals de l’Ajuntament, que han vist reduir el deute global del consistori fins als 370’8 milions, “de manera que hem superat la barrera del 50% en la reducció del deute municipal heretat pels governs conservadors; concretament, des de 2015 hem reduït el deute en un 53%”. A l’inici de 2015, el deute municipal se situava 784’7 milions d’euros, de manera que se superava percentualment el valor del pressupost de l’Ajuntament, fins a un 105%. Eixes xifres s’han vist reduïdes en un 53%, de manera que s’ha reduït durant aquest període un total de 414 milions d’euros de deute, i ara mateix, el deute suposa un 42% del pressupost municipal. En concret, 2019 va començar amb un total de 446’6 milions de deute, i la previsió era finalitzar l’any en 408’6, però finalment s’ha assolit una xifra final de 370’8 milions d’euros de deute total. «Aquests resultats es deuen a una gestió bona, eficaç i eficient, ja que el Govern local ha gestionat amb responsabilitat els diners dels valencians i les valencianes», ha afegit el regidor d’Hisenda, Ramon Vilar.

El pressupost municipal s’ha executat globalment en un 85%, fins arribar als 864 milions d’euros en el conjunt de capítols pressupostaris: “un balanç satisfactori per als comptes de l’Ajuntament, que l’any passat comptava amb un pressupost històric de mil milions d’euros”, ha afirmat l’alcalde de València, Joan Ribó. Pel que fa al balanç pressupostari, l’alcalde ha avançat que, durant els quatre últims anys, s’han executat 318’5 milions d’euros d’inversió, «una xifra històrica i important que demostra que aquest govern de progrés ha invertit en tots els barris de la ciutat». A més, ha explicat la consolidació de vora 72 milions en inversions executades durant 2019, demostra «compromís ferm que supera la inversió dels últims anys de governs conservadors a València» i ho ha exemplificat amb els exercicis de 2012 (60 milions d’inversió executada), 2013 (35 milions), 2014 (52 milions) i 2015 (62 milions en un any a cavall entre dos governs municipals diferents per ser any electoral). Vilar, a més, ha explicat que “cal destacar l’existència de fons europeus i de caràcter estatal en el capítol d’inversions, d’una gestió més complexa, però que sumaran en la millora de servicis i infraestructures per a la ciutadania”.

Encara més, el regidor d’Hisenda ha avançat que el romanent de tresoreria per a despeses generals de 2019 ascendeix a 57’7 milions d’euros, «i s’aconsegueix un resultat pressupostari (drets reconeguts nets menys obligacions reconegudes netes) de 72’3 milions d’euros». «Malgrat les dades negatives de l’època dels anteriors gestors, tindrem altres 57’7 milions d’euros disponibles per a inversions financerament sostenibles per als barris», ha explicat tot seguit l’alcalde.

BENEFICIS PER FRAU TOTAL DESCOBERT

Respecte a la partida d’ingressos per inspeccions de tributs que no es realitzaven amb anterioritat, l’Ajuntament ha obtingut una quantitat de 9’5 milions d’euros en 2019, augmentant en vora 1 milió d’euros respecte de l’any passat. «València ja no és el semi-paradís fiscal en el qual es va convertir amb l’anterior govern; ara els defraudadors ja no ho tenen fàcil», ha explicat l’alcalde. Així, ha recordat que durant 2017 es va posar en marxa la inspecció de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (aplicable sobre les empreses amb més d’1 milió d’euros de facturació), «que no s’inspeccionava des de 2004», així com la inspecció a l’Impost de Construccions (ICIO), «que mai s’havia inspeccionat en este Ajuntament fins al canvi de govern municipal de progrés». «Ara existeix una equitat fiscal, en la qual paguen tots just el que han de pagar».

Per a l’alcalde i el regidor d’Hisenda, «la inspecció ha sigut positiva durant aquests anys», ja que només en 2019 s’han fet 4.350 inspeccions. Els 9’5 milions d’euros recaptats es distribueixen de la manera següent: plusvàlues 31% (3′4M€), multes (2′2M€), Impost sobre Activitats Econòmiques 36% (3′4M€), Impost de Construccions 22% (2′1M€) i sancions 7% (680.000€) i taxes 4% (384.000€).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − sis =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus