25n
Orgull
Orgull

L'efectivitat de les vacunes en residents de centres de majors supera el 71% i 97% per a evitar defuncions

L'efectivitat de les vacunes en residents de centres de majors supera el 71% i 97% per a evitar defuncions
21/06/2021 -

Una investigació del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), la Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS), realitzada en el marc del grup de treball sobre vacunació a Espanya contra la COVID-19, conclou que l’efectivitat de les vacunes basades en ARN missatger (Pfizer i Moderna) utilitzades en residents de centres de majors ha sigut del 71% enfront de la infecció simptomàtica i asimptomàtica per SARS-CoV-2, del 88% en la prevenció d’hospitalitzacions, i del 97% per a evitar defuncions.

L’estudi, que acaben de publicar ‘Eurosurveillance’, inclou dades obtingudes entre el 27 de desembre de 2020 i el 4 d’abril de 2021, data en la qual 300.133 residents de centres de majors amb 65 o més anys (88.8% del total) havien completat la pauta de vacunació enfront de la COVID-19. En eixe període es van estimar, a partir de la informació notificada de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAU), que coordina el CNE-ISCIII, un total de 8.370 casos de COVID-19 en persones amb 65 o més anys residents en centres de majors, que van ser inclosos en l’estudi.

Els residents en centres de majors han sigut un col·lectiu especialment afectat per la COVID-19 des de l’inici de la pandèmia. Es tracta d’un grup de població amb una especial vulnerabilitat a causa de la seua edat, presència de condicions cròniques i per la seua situació de fragilitat, entre altres factors. A causa de l’elevada morbimortalitat causada per la malaltia, aquest grup de població va ser, juntament amb els professionals sanitaris, el primer en el qual es va prioritzar l’administració de la vacunació enfront de COVID-19 a Espanya, que va començar el passat 27 de desembre.

Per a estimar l’efectivitat de la vacuna contra la COVID-19 es va dur a terme un estudi observacional retrospectiu mitjançant el mètode de cribratge, en el qual es va comparar la proporció de persones vacunades entre els casos i controls poblacionals.

Les dades sobre casos de COVID-19 en residents de centres de majors es van obtenir a partir de la informació de la vigilància universal notificada a la RENAU, mentre que la informació sobre residents en centres de majors vacunats es va obtenir a partir del Registre nacional de vacunació enfront de la COVID-19 (REGVACU) i de la gestió integral de la vacunació de COVID-19 realitzada per les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat.

PERCENTATGES D’EFECTIVITAT

Els beneficis de la vacunació s’observen ja des de la primera dosi, ja que amb només la primera pauta es redueix a la meitat la probabilitat de contraure la malaltia. Amb la pauta completa de vacunació, l’efectivitat enfront de la infecció simptomàtica i asimptomàtica per SARS-CoV-2 aconsegueix el 71%. A més, la vacuna protegeix no sols enfront de la possibilitat de contraure la infecció, sinó també enfront de la gravetat de la malaltia, amb una efectivitat del 88% en la prevenció d’hospitalitzacions i del 97% enfront de les defuncions.

D’igual manera, la protecció contra les infeccions asimptomàtiques per SARS-CoV-2 va ser similar a l’observada per a les infeccions simptomàtiques (70%). Sobre aquest tema, els investigadors destaquen que aquest fet aporta una evidència indirecta de la contribució de les vacunes a la reducció de la transmissió viral en la comunitat.

L’equip assenyala que aquests resultats estan d’acord amb investigacions similars realitzades en països com el Regne Unit i Israel, entre altres; també coincideixen amb altres estudis que han realitzat a Espanya sobre l’impacte directe i indirecte de la vacunació, i amb estimacions a escala regional que han analitzat la prevenció d’hospitalitzacions i morts en residents de centres de majors i treballadors de la salut o enfront d’infeccions simptomàtiques en persones majors de 60 anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × un =