L'educació com a revulsiu per a frenar la despoblació

Dins del Pla Educatiu de Desenvolupament Rural s’estan duent a terme mesures per a evitar la despoblació dels municipis valencians

Guardar

aula_gva
aula_gva

A la Comunitat Valenciana, un total de 24 municipis tenen un cens inferior als 100 habitants – 3 a Alacant, 18 a Castelló i 3 a València – però, a més, al voltant de 140 ajuntaments es troben en risc de despoblació, amb la consegüent pèrdua de serveis i, per tant, de qualitat de vida per als quals encara resisteixen allí.

Des del Govern del Botànic ja s'està treballant a reduir els índexs de despoblació amb la implantació de mesures que faciliten la vida en aquests municipis i aconseguir, així, que ningú haja de canviar de residència per no trobar ocupació o no disposar de serveis mèdics o educatius. En aquest sentit, treballar en la creació d'ocupació o els incentius fiscals són només algunes de les mesures en les quals s'està treballant des del Consell.

Però, a més, una de les peces fonamentals per a garantir la qualitat de vida en aquests municipis és l'educació. Per aquest motiu, des de la conselleria d'Educació, liderada per Vicent Marzà, s'ha impulsat el Pla Educatiu de Desenvolupament Rural, que conté accions com garantir de forma efectiva el transport escolar, la recuperació d'instituts i centres de Formació Professional, facilitar l'agrupació de centres rurals o evitar l'eliminació d'aules perquè "si tanca una escola, tanca un poble".

D'aquesta manera, i tenint en compte la proliferació, en aquests quatre anys, de les aules gratuïtes de 2 anys a la Comunitat Valenciana, des de la conselleria d'Educació també s'ha apostat per l'obertura d'aquestes aules en els Centres Agrupats Rurals (CRAs) per a evitar "que les famílies joves se'n vagen".

Així, per a aquest curs escolar, la conselleria d'Educació ha obert noves aules en llocs en els quals, més enllà de la demanda de places, s'ha intentat frenar la despoblació garantint aquest servei. De fet, a la província de València, de les 17 aules noves de 2 anys, dos pertanyen als Centres Agrupats Rurals - una a l'aulari de Beniatjar del CRA Castell de la carbonera i una altra al de Montitxelvo del CRA Serra del Benicadell -.

Una situació que també s'ha repetit a Alacant amb una aula nova en l'aulari de l'Orxa del CRA Riu Serpis, així com a Castelló amb 5 aules: una en l'aulari de Barraques i una altra en l'aulari de Begís del CRA Peña Escabia; una en l'aulari de Catí del CRA Aiguaneu; una altra en l'aulari de Forcall del CRA Els Ports; i una altra en l'aulari de Montanejos i una en el de Montant del CRA Palància Mijares.

A aquestes aules cal sumar l'obertura d'escoletes gratuïtes de la Generalitat en dos municipis valencians: Benlloch i Bugarra

Arxivat a:

Destacats